Francuski rukometaši postali šampioni Europe nakon produžetaka, saznajte rezultat finala

Francuski rukometaši postali šampioni Europe nakon produžetaka

Posted on Posted in Sportski biseri | Sve o svijetu sporta

Francuski rukometaši postali šampioni Europe nakon produžetaka

Francuski rukometaši su u velikom rukometnom finalu EHF EURA 2024 koje se igralo u Kelnu obradovali svoje navijače pobjedom nad sjajnim Dancima. Kao da se kraj finala preslikao sa polufinalne utakmice kada su Šveđani imali gol više i loptu u svojim rukama minut prije kraja.

Tako su i Danci, svjetski šampioni na isti način kao Šveđani odigrali traljavo napad na minut prije kraja utakmice te su im sudije oduzele loptu. I baš kao Šveđani, imali su gol više pri rezultatu 27:26 te loptu u svojim rukama. Očito im nije pomogao ni time out koji su prije toga imali.

Tako su Francuzi dobili priliku za napad i izjednačenje što su uspjeli iskoristiti. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 14:14. Igralo se u valovima. Francuzi su pravili serije dajući po tri gola u nizu, a Danci im uzvraćali istom mjerom i obrnuto.

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Francuski rukometaši iskoristili priliku koju su im Danci dali

Čak je selekcija Danske u prvom poluvremenu imala crnu rupu koja je trajala sedam minuta bez datoga gola protivniku. Kod Danaca istakao se izvrsni golman Emil Nilsen sa 15 odbrana. Također, sjajni Mikkel Jansen koji je pretekao Nikolu Karabatića po broju datih golova na Europskim prvenstvima. Standardno odličan bio je Mathias Gidsel koji se sa 8 datih golova priključio Martimu Costi koji je na prvenstvu dao je 54.

U prvom poluvremenu najbolji strijelci su bili kod Francuza Nedim Remili sa 3 pogotka a kod Danaca Mathias Gidsel sa 4 pogotka. Francuzi su uputili 27 udarac a dali 14 pogodataka uz 51% posjeda lopte. Danci su imali 49% loptu u svojim rukama a uputili su na gol 25 udaraca od koji je 14 ušlo u mrežu Francuza.

MOŽDA VAS ZANIMA

Drugo poluvrijeme je teklo u istom ritmu. No poslijednje minute obilježio je Dika Mem sa dva pogotka koji je nevidljiv napadački skoro bio tokom cijele utakmice ali je zato izvrsno gradio odbranu.

Sportki biseri: Nakon devet godina ovo je prva Euro titula selekciji Francuske koja sada ima za jednu manje titulu od reprezentacije Švedske. Danski reprezentativni golman Emil Nilsen je u prvih 20 minuta finalne utakmice imao psototak obrana od nevjerovatnih 57.1%. Mikkel Jansen postao je najbolji strijelac EHF EURO-a svih vremena sa 296 pogodaka.
REZULTAT

Francuska – Danska  33:31 (27:27) (14:14)

Igrač finalne utakmice zaluženo bio je sjajni Danski golman Emil Nilsen sa 15 odbrana.

PREPORUČUJEMO – Slatki raj