Hrana kao lijek: Kako se osloboditi štetne hrane
Hrana kao lijek o kojem je prije više stoljeća govorio čuveni Hipokrat ulazi u sve više domova širom svijeta. Zašto? Zato što današnja ljudska osviještena populacija sve više shvata važnost zdrave ishrane.
Da li ste se ikada zapitali zašto u prošlosti teška i hronična oboljenja su bila u manjini zdravstvenih iskušenja sa kojima su se ljudi borili?
Jedan od razloga je zasigurno način ishrane jer su bivše generacije više jele prirodnu hranu. Slažete li se? Stoga u današnjem članku pišemo o važnosti promjene načina ishrane, namirnicama koje biste trebali konzumirati i o onima koje biste trebali izbjegavati.
Piše Almir Đuhera
Objavljeno, 06.03.2025.godine
Važna informacija: “Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa.” – Arthur Schopenhauer.

Uvod
Hrana je jedan od ključnih faktora za održavanje dobrog zdravlja. Prirodna, nerafinirana i organska hranapruža tijelu esencijalne hranjive tvari koje pomažu u regeneraciji ćelija, jačanju imunološkog sistema i prevenciji bolesti.
Mnoge bolesti savremenog doba poput dijabetesa srčanih bolesti i gojaznosti, povezane su sa lošim prehrambenim navikama. Zato je vrlo važno donijeti odluku o zdravijem načinu života prije nego što bolest postane prisilni motivator za promjene.
Hajde da definišemo pvo šta je ljudska hrana. Kako bismo lakše razumjeli njenu važnost za naš organizam.
Šta je hrana?
Ljudska hrana su tvari koje u ljudskom organizmu njihovom apsorpcijom doprinose očuvanju njegove homeostaze. –Wikipedia.org/hrana
Dakle, hrana nesumljivo ima jedan od ključni utjecaja na opstanak ljudskog organizma. To nam govori o potrebi zdravog i individualnog pristupa unosu tvari u naš organizam.

Hrana kao prirodni lijek
“Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.” – Hipokrat
Ishrana bogata prirodnim nutrijentima doprinosi boljoj probavi, jačanju imunološkog sistema i dugovječnosti. Umjesto da se oslanjate na lijekove, vaš organizam možete podržati zdravim namirnicama koje djeluju ljekovito.

Kako prijeći na zdraviji način ishrane
Kako se osloboditi hrane koja nije dobrapo ljudski organizam? I kroz osobno iskustvo znamo da nije se uvijek lako osloboditi rafinirane, zaleđene i brze hrane koje su pune aditiva, emulgatora i drugih hemijskih supstanci. Za odabir zdrave hrane prije svega potrebna je odlučnost, dobra namjera i snažna volja, kako bi hrana kao lijek omogučila prirodno liječenje organizma iznutra.
Pa ipak, savjetujemo kada krenete na putzdravijeg načina ishrane i života savjetujemo da budete prije svega obazrivi, a da proces promjene ishrane vodite na posten i strpljiv način.
Strpljenje i postepenost
Ne želite doživjeti šok za tijelo, je li tako? Zato imajte u vidu da prelazak na zdravu ishranu zahtijeva postepenost. Nagla promjena može izazvati stres za tijelo i otežati prilagodbu.
Savjet: Počnite s malim koracima – zamijenite prerađene grickalice orašastim plodovima, gazirane sokove svježim sokovima, a bijeli hljeb integralnim.
Obazrivost pri odabiru namirnica
I zdrave namirnice mogu izazvati alergije ili nepovoljne reakcije. Slušajte svoje tijelo i birajte hranu prema sopstvenim potrebama.

Namirnice koje biste trebali uvesti u jelovnik
Zašto biste uopšte trebali mijenjati svoj dnevni jelovnik i općenito način ishrane? Ako sebi postavljate ovo pitanje onda u vama već klija sjeme novog načina ishrane koji može biti blagotvoran za vaš organizam. Shvatajući da su prehrambene navike jako bitne u našim životima, shvatamo i da hrana kao lijek djeluje na prirodan način i pozitivno na ljudski organizam.
Navest ćemo sada samo par detalja koji će vam otvoriti prozore zdravijeg načina a vrata dugovječnosti vi sami morate otvoriti.
Dakle, hrana kao lijek, hrana koja je bogata prirodnim nutritijentima ojačava vaš imunološki sistem, doprinsi boljem vidu, olakšava rad crijevima, pomaže kod teških, hroničnih i drugih zdravstvenih iskušenja, podstiče samopouzdanje daje psihološku podršku, i tako dalje.
Namirnice koje treba te jesti:
• Žitarice: Heljda, zob, ječam, integralna riža
• Voće i povrće: Limun, naranča, jabuka, bobice, zeleno lisnato povrće
• Masti i ulja: Hladno prešana maslinova ulja, kokosovo ulje, orašasti plodovi
• Fermentisana hrana: Kiseli kupus, kefir, kombucha
• Proteini: Leća, grah, riba, organska jaja
Na ovom mjestu želimo istaći da iako su općenito ovo namirnice koje su pogodne za ljudski organizam, morate imati u vidu da je neophodan individualan pristup u odabiru i korištenju zdravih namirnica. Zašto? Zato što na primjer, namirnice kao što je kombinacija graha s mesom može izazvati nadutost kod određenih osoba. Ili paradajz nije baš pogodan za osobe s visokim pritiskom ili papriku koja je bogata prirodnim nutritijentima osobe s slabijim želudcom možda bi trebali oguliti tanku kožicu.
Neka hrana kao lijek bude vaš saveznik na životnom putu kojim hodite!

Namirnice koje biste trebali izbjegavati
Neke namirnice mogu negativno utjecati na zdravlje, posebno one koje su visoko procesuirane i bogate dodanim šećerima i aditivima.
Svjesni smo da ubrzani tempo života sa sobom donosi ponekad potrebe koje nisu u skladu s potrebama naših ljudskih organizama. Tako da pomfrit, hrenovke, paštete kao odabir brze potrebe za unosom hrane u dugoročnom smislu donose velike zdravstvene probleme, dok će na primjer osobe koje imaju problema s hemeroidima imati instant zdravstvene probleme.
Stoga toplo preporučujemo da izbjegavate namirnice koje nisu bogate prirodnim hranjivim tvarima.
Izbjegavajte ili smanjite unos:
Bijelog šećera i rafiniranih proizvoda
Bijelog hljeba i peciva
Prerađenih mesnih proizvoda (kobasice, hrenovke, paštete)
Gaziranih sokova i industrijskih sokova
Margarina i hidrogenizovanih masti
Brze hrane (pomfrit, burgeri, gotova jela)
Rafinisana ulja i trans masti mogu uzrokovati upale, debljanje i probleme s kardiovaskularnim sistemom. Zamijenite ih zdravim alternativama poput maslinovog ili kokosovog ulja.
Ako unosite rafinirane namirnice, konzervirane, zaleđene, procesuirane i druge obrađene namirnice onda hrana kao lijek neće imati svrhu te vaša ishrana bit će uzrok zdravstvenih iskušenja.
Izvori:
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
Harvard T.H. Chan School of Public Health
G.P.Mahalov
Vasa Pelagić
Sadik Sadiković

Istraži po kategoriji
Budite slobodni istražiti i ovu kategoriju u kojoj nastojimo donijeti korisne informacije za vas.
- Astroloski savjeti za poslovni uspjeh
- Uticaj marsa na naše dnevne aktivnosti
- Pun Mjesec u Ovnu: Snažna energija promjena (17.10.2024)
- Koju hranu trebate konzumirati na Jupiterov dan
- Kako iskoristiti Jupiterov dan za lični rast
- 10 top osobina rođenih u znaku Vodenjaka
- Vodenjak i karijera | Poslovi za inovativnog duha

Zaključak
Hrana nije samo izvor energije, već i lijek koji možemo koristiti za prevenciju i liječenje mnogih bolesti. Pametan odabir namirnica može značjajno poboljšati kvalitetu života.
Započnite promjenu postepeno, birajte svjež i organski uzgojen obrok i slšajte potrebe svog tijela. Dugoročno, zdravija prehrana vodi do više energije, boljeg raspoloženja i dugovječnosti.
Hvala vam na čitanju članka “Hrana ko lijek: Kako se osloboditi štetne hrane”. Nadamo se da ste zadovoljni dobijenim korisnim informacijama i da ćete članak podijeti s prijateljima na mreži. Hvala unaprijed na dijeljenju članka.
Napomena: Članak je informativnog i edukativnog karaktera i nije zamjena za stručnu medicinsku pomoć. U slučaju zdravstvenih problema obratite se stručnim osobama kao što su medicinski stručnjaci, narodni travari i bioenergetičari.
Često postavljena pitanja (FAQs)
Šta je hrana?
Da li je hrana prirodni lijek
Da li je potrebno voditi računa o unosu hrane?
Da li je potrebno prijeći na zdraviji način ishrane?
Koje namirnice doprinose zdravijem načinu ishrane?
Preporučujemo

Jedan odličan recept za osobe koje žele da pripreme i uživaju u smutiju od banane.

Zeleni smuti kojeg možete pripremiti u toplini vlastitog doma i uživati u zdravim okusima.