Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom govori o pripremi slatkovodne ribe Tilapie

Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom

Posted on Posted in Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte
0
(0)

Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom

Jelo za 10 pripremite danas sa Tilapiom, slatkovodnom ribom koja zbog svoje nježne teksture mesa i blagog okusa, sve je popularnija te je to čini idealnom za različite kulinarske tehnike.

Naravno, umjesto tilapie ako je nemate u frižideru možete recept pripremiti uz neku drugu bijelu ribu po izboru. Spoj okusa ribe, gljiva, rukole te luka i drugih začina unijet će posebnu aromu u vašu kuhinju te izmamiti osmijehe na licima vaših gostiju ili porodice koja će uživati u vašim kulinarskim vještinama te ih pohvaliti.

“Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život.” –Lao Tse/wikicitati


Piše: Almir Đuhera
Objavljeno, 02.02.2024.godine
Ažurirano, 18.03.2025.godine


 

 


Čaša sa sokom od naranče na stolu i pored čaše sirova naranča, Zdravi recepti | Domaći sok od naranče
Zdravi recepti | Domaći sok od naranče

Želiš li ojačati svoje zdravlje uz zdravi napitak?

Da bi osnažio svoje tijelo potrebno je unositi prirodne nutritijente, stoga je pravi domaći sok zasigurno dobar način za lagani obrok kroz koji ćete unijeti određene prirodne nutritijente. Naravno isprobajte praviti sok od hemijskih ne tretiranih naranči.

Važna informacija: Možda niste znali da naranča sem drugih brojni zdravstvenih prednosti koje ima, između ostalog pozitivno djeluje i na rad štitne žlijezde.


Namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje pomažu da se postignu bolje atletske performance i atletičari na cestovnoj utrci,, 10 namirnica koje poboljšavaju atletske performanse
10 namirnica koje poboljšavaju atletske performanse

Želiš li poboljšati svoje atletske performanse?

Pravilna ishrana je ključni faktor za postizanje boljih atletskih performansi. U ovomslučaju, hrana s niskim glikemijskim indeksom, poput avokada, brusnice, banana i ostalih navedenih, pružaju stabilnu energiju, podršku oporavku mišića i poboljšavaju izdržljivost.

Ipak treba biti obazriv s upotrebom namirnica jer neke namirnice nisu pogodne za osobe koje imaju nizak tlak, stomačne probleme ili su alergične na neku od navedenih namirnica.

Isprobaj sljedečih 10 namirnica koje ti mogu pomoći da poboljšaš svoje atletske performanse.

Cijeli članak pročitaj na 10 namirnica koje poboljšavaju atletske performanse.


 

Uvod

Tilapia je slatkovodna riba s mehkim mesom koja uz prilog kao što su gljive i snažna salata od Rukole može dati bogatstvo okusa koji će zadovoljiti svačiji ukus. Ako ste ljubitelj ribljih specijaliteta, onda ovo može biti prilika da isprobate ribu koja je pomalo specifična i nije česta na stolovima za ručanje bar na Balkanu.

U ovom članku donosimo recept za obrok koji se sastoji od 3 dijela u smislu pripreme ribe, šampinjona te salate od rukole. Isprobajte ga i recite nam svoje mišljenje.


Stol sa punjenim paprikama u prirodi pored rijeke a u pozadini drvena kuća, Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem
Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Ako nemaš ideju za jak i ukusan ručak možda ti se svidi naš prijedlog koji je kombinacija ugljikohidrata i vlakana koji će ti donijeti dovoljno energije da izdržiš nastavak dnevnih aktivnosti.

Cijeli članak pročitaj na Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem


 

Ponešto o bijelim ribama

Bijela riba popularna je na našim prostorima. Vjerovatno ste čuli za neke od njih ili ih već spremali neke vrste bijele ribe poput, orade, kovača, brancina, oslića, trlja i škarpine. Ova vrsta ribe poznata je po nutritivnim vrijednostima koje gode ljudskom organizmu.

U tom smislu, ukratko navest ćemo, bogata je vitaminom B, vitaminom koji je posebno važan za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava. Također ima visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na zdravlje krvožilnog sustava, smanjenje kolesterola te pomažu pri skidanju neželjenih kilograma. Sasvim dovoljno motiva napisano da neke od bijeli riba uvrstite u vaš jelovnik, zar ne?!

Veganski recepti



Kriške integralnog hljeba u sendviču sa tunnjevinom i zelenom salatom, Brzi recept | Sendvič sa salatom od tunjevine
Brzi recept | Sendvič sa salatom od tunjevine

Želiš brzu užinu a da je zdraviji odabir. Stoga ti predlažemo da isprobaš ovaj recept za sendvič sa tunjevinom. Tunjevina je jedna od najzdravijih riba koju možeš da koristiš u ishrani. Isprobaj recept i reci nam svoje mišljenje. Ako imaš svoj recept s tunjevinom pošalji nam rado ćemo ga objaviti.


 

Recept: Sočne Tilapie sa šampinjonima i rukolom

Otkrijte čari sočno pečene Tilapie prožete ukusima šampinjona i salatu s snažnim obrisima okusa rukole. U ovom receptu predlažemo Tilapiu kao pomalo specifičnu ribu ali vi možete pripremiti za ovaj obrok neku drugu bijelu ribu po vašem izboru.

Tilapia s mehkim mesom može biti dobar odabir za sočan i ukusan obrok

 

Sastojci

4 fileta tilapije (ili druge bijele ribe po izboru)

200g šampinjona, narezanih na listiće

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

Sok od 1 limuna

Maslinovo ulje

Sol i papar po ukusu

Svježe začinsko bilje po izboru (npr. peršin, bosiljak)

Za salatu:

4 šalice svježe rukole

1/2 crvenog luka, tanko narezanog

1 rajčica, narezana na kriške

Maslinovo ulje

Balzamični ocat

Sol i papar po ukusu

Možda vas zanima



 

Upute

Evo na koji način da pripremite ovaj recept koji će u vaš dom donijeti bogatstvo različitih okusa. Vjerujemo da će vas spoj pečene ribe, ukusnih šampinjona i snažne salate oduševiti, te da ćete rado ga i ubuduće spremati. Spremanje cjelokupnog obroka s glavnim jelom,prilogom i salatom jeste malo duži proces koji zahtijeva vrijeme ali zato nagrada je vrhunski užitak u pečenoj tilapiji.

Da biste kompletirali sjajan obrok potrebno je da prema uputama pripremite i ispečete ribu, pripremite ukusne šampinjone te napravite bogatu salatu od rukole.
 

Priprema ribe

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Ribu operite i osušite kuhinjskim papirom.

Posolite i popaprite ribu s obje strane.

Položite ribu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.

Pokapajte ribu sokom od limuna i malo maslinovog ulja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok riba ne postane sočna i nježna.

 

Priprema gljiva

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja.

Dodajte nasjeckane šampinjone i češnjak.

Pržite ih na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta ili dok ne omekšaju i lagano se zapeku.

Posolite i popaprite po ukusu.

 

Priprema salate

U velikoj zdjeli pomiješajte rukolu, tanko narezani crveni luk i kriške rajčice.

Dodajte malo maslinovog ulja, balzamičnog octa, soli i papra te promiješajte da se sve sjedini.

 

Posluživanje

Posluživanje zahtijeva i dozu elegancije ako gledamo cjelokupni stol za ručanje. Složit ćemo se da posluženo jelo ako ste gledali kada u kulinarski emisijama ne izgleda uvijek isto ako ga naprimjer tri kuhara poslužuju a oni to rade svaki na svoj način.

Stoga u ovom slučaju puštamo na maštu da pripremite stol i samo jelo na svoj način. A mi ćemo samo ukratko objasniti kako najjednostavnije posložiti na tanjir rumene i sočne tilapie s gljivama i salatom od rukole . A naravno detalje ostavljamo za vašu kreativnost.

Posluži se!

Na tanjure stavite pečenu ribu.

Pored ribe rasporedite šampinjone.

Poslužite uz svježu salatu od rukole.

Ovaj ukusan i zdrav ručak pružit će vam uravnoteženu kombinaciju proteina, vlakana i vitamina. Uživajte u pripremi i obroku!

Prijatno!


 

Istraži po kategoriji

Budite slobodni i istražite po kategoriji u kojoj možete pronaći zdrave obroke, recepte za sokove i druge korisne informacije koje se odnose na zdravlje. Nemoj samo čitati, već i djeluj te isprobaj recepte i namirnice koje po tvom mišljenju odgovaraju tvom tijelu. Uvijek osluškuj svoje tijelo i biraj za njega sve najbolje!

Poboljšaj svoje zdravlje!


Dinja pslužena na tanjiru sa sokom i smutijem od dinje, Dinja-Zašto bismo je trebali jesti
Dinja-Zašto bismo je trebali jesti

Zašto bismo trebali jesti dinju?


Zaključak

Općenito, tilapija je zdrava namirnica i može biti dio zdrave i uravnotežene ishrane. Inače dobar izvor je proteina ali ima manje omega 3 masnih kiselina nego druge ribe, stoga u kombinaciji s ukusnim gljivama i zdravom rukolom ipak donosi organizmu potrebne prirodne nutritijente.

Važna informacija: Tilapia (Oreochromis Species) nije genetski modificirana riba.

Hvala vam što ste čitali članak ‘Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom‘. Nadamo se da ste isprobali recept, te recite nam svoje mišljenje, sviđa li vam se ovaj zdravi obrok?! Ostavi komentar!
 

Često postavljena pitanja (FAQs)

+
Da li je tilapija prirodna riba?
Da, tilapija je prirodna riba, nije gnetski modificirana. Pripada porodici ciklida.

+
Da li je tilapija zdrava namirnica??
Da, Tilapia je zdrava riba koja može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane.

+
Da li se tilapija može uzgajati u ribnjacima?
Da, Tilapija se može lagano uzgajati u ribnjacima.

+
Gdje se uzgaja tilapia?
Tilapia se uzgaja širom svijeta zbog svoje brze reprodukcije i prilagodljivosti a potiče iz Afrike.

+
Da li je bogata Omega 3 masnim kiselinama?
Ne, tilapia u odnosu na druge ribe ima mnogo manje Omega 3 masnih kiselina ali je bogata proteinima.

 

Preporučujemo



How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

0