Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom
Jelo za 10 pripremite danas sa Tilapiom, slatkovodnom ribom koja zbog svoje nježne teksture mesa i blagog okusa, sve je popularnija te je to čini idealnom za različite kulinarske tehnike.
Naravno, umjesto tilapie ako je nemate u frižideru možete recept pripremiti uz neku drugu bijelu ribu po izboru. Spoj okusa ribe, gljiva, rukole te luka i drugih začina unijet će posebnu aromu u vašu kuhinju te izmamiti osmijehe na licima vaših gostiju ili porodice koja će uživati u vašim kulinarskim vještinama te ih pohvaliti.
“Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život.” –Lao Tse/wikicitati
Piše: Almir Đuhera
Objavljeno, 02.02.2024.godine
Ažurirano, 18.03.2025.godine

Želiš li ojačati svoje zdravlje uz zdravi napitak?
Da bi osnažio svoje tijelo potrebno je unositi prirodne nutritijente, stoga je pravi domaći sok zasigurno dobar način za lagani obrok kroz koji ćete unijeti određene prirodne nutritijente. Naravno isprobajte praviti sok od hemijskih ne tretiranih naranči.
Važna informacija: Možda niste znali da naranča sem drugih brojni zdravstvenih prednosti koje ima, između ostalog pozitivno djeluje i na rad štitne žlijezde.

Želiš li poboljšati svoje atletske performanse?
Pravilna ishrana je ključni faktor za postizanje boljih atletskih performansi. U ovomslučaju, hrana s niskim glikemijskim indeksom, poput avokada, brusnice, banana i ostalih navedenih, pružaju stabilnu energiju, podršku oporavku mišića i poboljšavaju izdržljivost.
Ipak treba biti obazriv s upotrebom namirnica jer neke namirnice nisu pogodne za osobe koje imaju nizak tlak, stomačne probleme ili su alergične na neku od navedenih namirnica.
Isprobaj sljedečih 10 namirnica koje ti mogu pomoći da poboljšaš svoje atletske performanse.
Cijeli članak pročitaj na 10 namirnica koje poboljšavaju atletske performanse.
Uvod
Tilapia je slatkovodna riba s mehkim mesom koja uz prilog kao što su gljive i snažna salata od Rukole može dati bogatstvo okusa koji će zadovoljiti svačiji ukus. Ako ste ljubitelj ribljih specijaliteta, onda ovo može biti prilika da isprobate ribu koja je pomalo specifična i nije česta na stolovima za ručanje bar na Balkanu.
U ovom članku donosimo recept za obrok koji se sastoji od 3 dijela u smislu pripreme ribe, šampinjona te salate od rukole. Isprobajte ga i recite nam svoje mišljenje.

Ako nemaš ideju za jak i ukusan ručak možda ti se svidi naš prijedlog koji je kombinacija ugljikohidrata i vlakana koji će ti donijeti dovoljno energije da izdržiš nastavak dnevnih aktivnosti.
Cijeli članak pročitaj na Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem
Ponešto o bijelim ribama
Bijela riba popularna je na našim prostorima. Vjerovatno ste čuli za neke od njih ili ih već spremali neke vrste bijele ribe poput, orade, kovača, brancina, oslića, trlja i škarpine. Ova vrsta ribe poznata je po nutritivnim vrijednostima koje gode ljudskom organizmu.
U tom smislu, ukratko navest ćemo, bogata je vitaminom B, vitaminom koji je posebno važan za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava. Također ima visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na zdravlje krvožilnog sustava, smanjenje kolesterola te pomažu pri skidanju neželjenih kilograma. Sasvim dovoljno motiva napisano da neke od bijeli riba uvrstite u vaš jelovnik, zar ne?!
Veganski recepti

Želiš brzu užinu a da je zdraviji odabir. Stoga ti predlažemo da isprobaš ovaj recept za sendvič sa tunjevinom. Tunjevina je jedna od najzdravijih riba koju možeš da koristiš u ishrani. Isprobaj recept i reci nam svoje mišljenje. Ako imaš svoj recept s tunjevinom pošalji nam rado ćemo ga objaviti.
Recept: Sočne Tilapie sa šampinjonima i rukolom
Otkrijte čari sočno pečene Tilapie prožete ukusima šampinjona i salatu s snažnim obrisima okusa rukole. U ovom receptu predlažemo Tilapiu kao pomalo specifičnu ribu ali vi možete pripremiti za ovaj obrok neku drugu bijelu ribu po vašem izboru.
Tilapia s mehkim mesom može biti dobar odabir za sočan i ukusan obrok
Sastojci
4 fileta tilapije (ili druge bijele ribe po izboru)
200g šampinjona, narezanih na listiće
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol i papar po ukusu
Svježe začinsko bilje po izboru (npr. peršin, bosiljak)
Za salatu:
4 šalice svježe rukole
1/2 crvenog luka, tanko narezanog
1 rajčica, narezana na kriške
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
Sol i papar po ukusu
Možda vas zanima
Upute
Evo na koji način da pripremite ovaj recept koji će u vaš dom donijeti bogatstvo različitih okusa. Vjerujemo da će vas spoj pečene ribe, ukusnih šampinjona i snažne salate oduševiti, te da ćete rado ga i ubuduće spremati. Spremanje cjelokupnog obroka s glavnim jelom,prilogom i salatom jeste malo duži proces koji zahtijeva vrijeme ali zato nagrada je vrhunski užitak u pečenoj tilapiji.
Da biste kompletirali sjajan obrok potrebno je da prema uputama pripremite i ispečete ribu, pripremite ukusne šampinjone te napravite bogatu salatu od rukole.
Priprema ribe
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Ribu operite i osušite kuhinjskim papirom.
Posolite i popaprite ribu s obje strane.
Položite ribu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Pokapajte ribu sokom od limuna i malo maslinovog ulja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok riba ne postane sočna i nježna.
Priprema gljiva
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja.
Dodajte nasjeckane šampinjone i češnjak.
Pržite ih na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta ili dok ne omekšaju i lagano se zapeku.
Posolite i popaprite po ukusu.
Priprema salate
U velikoj zdjeli pomiješajte rukolu, tanko narezani crveni luk i kriške rajčice.
Dodajte malo maslinovog ulja, balzamičnog octa, soli i papra te promiješajte da se sve sjedini.
Posluživanje
Posluživanje zahtijeva i dozu elegancije ako gledamo cjelokupni stol za ručanje. Složit ćemo se da posluženo jelo ako ste gledali kada u kulinarski emisijama ne izgleda uvijek isto ako ga naprimjer tri kuhara poslužuju a oni to rade svaki na svoj način.
Stoga u ovom slučaju puštamo na maštu da pripremite stol i samo jelo na svoj način. A mi ćemo samo ukratko objasniti kako najjednostavnije posložiti na tanjir rumene i sočne tilapie s gljivama i salatom od rukole . A naravno detalje ostavljamo za vašu kreativnost.
Posluži se!
Na tanjure stavite pečenu ribu.
Pored ribe rasporedite šampinjone.
Poslužite uz svježu salatu od rukole.
Ovaj ukusan i zdrav ručak pružit će vam uravnoteženu kombinaciju proteina, vlakana i vitamina. Uživajte u pripremi i obroku!
Prijatno!
Istraži po kategoriji
Budite slobodni i istražite po kategoriji u kojoj možete pronaći zdrave obroke, recepte za sokove i druge korisne informacije koje se odnose na zdravlje. Nemoj samo čitati, već i djeluj te isprobaj recepte i namirnice koje po tvom mišljenju odgovaraju tvom tijelu. Uvijek osluškuj svoje tijelo i biraj za njega sve najbolje!
Poboljšaj svoje zdravlje!
- Naranca, sumske jagode i kupine: Tajno oružje za zdravu štitnu žlijezdu
- Best Detox Smoothie with Avocado and Banana
- Zeleni smuti s celerom, peršinom i špinatom: Prirodni eliksir za detoksikaciju i zdravlje
- Naranca | Kraljica citrusa i njena ljekovita svojstva
- Kako sačuvati limun svježim duže vremena?
- Limun i zdravlje – kako utiče na organizam?
- Hrana kao lijek: Kako se osloboditi štetne hrane

Zašto bismo trebali jesti dinju?
Zaključak
Općenito, tilapija je zdrava namirnica i može biti dio zdrave i uravnotežene ishrane. Inače dobar izvor je proteina ali ima manje omega 3 masnih kiselina nego druge ribe, stoga u kombinaciji s ukusnim gljivama i zdravom rukolom ipak donosi organizmu potrebne prirodne nutritijente.
Važna informacija: Tilapia (Oreochromis Species) nije genetski modificirana riba.
Hvala vam što ste čitali članak ‘Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom‘. Nadamo se da ste isprobali recept, te recite nam svoje mišljenje, sviđa li vam se ovaj zdravi obrok?! Ostavi komentar!
Često postavljena pitanja (FAQs)
Da li je tilapija prirodna riba?
Da li je tilapija zdrava namirnica??
Da li se tilapija može uzgajati u ribnjacima?
Gdje se uzgaja tilapia?
Da li je bogata Omega 3 masnim kiselinama?