Widgeti - Praktičan vodič za početnike u WordPressu

Widgeti: – Praktičan vodič za početnike u WordPressu

Posted on Posted in Web dizajn │Web stranice po vašoj mjeri, Wordpress | Savjeti, lekcije i tutorijali

Widgeti – Praktičan vodič za početnike u WordPressu

Widgeti – Praktičan vodič za početnike u WordPressu kroz koji ćete naučiti kako dodati, premještati i konfigurisati widgete te ih tako prilagoditi osobnim prohtjevima a kako bi vaša web stranica dobila nove funkcionalnosti i moguće novi izgled.

Inače, widgeti su dodaci koji su namijenjeni da osnaže web stranice rađene u WordPressu. Oni su može se reći srž WordPress ekosustava.  U tom smislu, znajte da ima bezbroj widgeta na različite teme koje vas zanimaju. Evo da navedemo odmah na početku par tema kojima se bave widgeti a koje bi vas mogle zanimati:

  • Widgeti – za fotografije
  • Widgeti –za društvene medije
  • Widgeti – za emitovanje muzike
  • Widgeti – za kontakt informacije
  • Widgeti – za objave posljednjih vijesti
  • Widgeti – itd.

Piše: Almir Đuhera

Widgeti – Praktičan vodič za početnike u WordPress-u

Kada se tek susretnemo sa WordPressom bude potrebno određeno vrijeme da se prilagodimo na njegov prijateljski interfejs. Bio sam i ja početnik u korištenju WordPressa tako da sam svjestan da u početku može biti vrlo teško snaći se među brojnim funkcijama koje stoje u meniju sa lijeve strane. Zato u namjeri da vam pomognem pišem ovaj vodič.

Novi widget možete dodati tako da odete na opciju Plugini, zatim kliknete na dodaj novi.

Meni WordPress - Plugini - Widgeti
Meni WordPress – Plugini – Widgeti

Napominjemo da određeni Widgeti, plugini mogu usporiti rad vašeg web mjesta. U tom pogledu, razmislite dobro da li vam je određeni dodatak zaista neophodan. Nemojte da instalirate plugine samo zato što i drugi imaju na svom web mjestu.

Razmislite o svrhi, funkcionalnosti i prednostima koje bi moglo donijeti instaliranje i aktiviranje određenih widgeta po vaš websajt. Kao primjer dat ću instalaciju kontakt forme koja je poželjna na svakom sajtu.

Ali ako želite instalirati plejer za muziku na sajt koji nema tematske veze sa muzikom onda radite pogrešnu aktivnost koja neće pridonijeti boljem korisničkom iskustvu korisnika vašeg websajta.

Što manje – to bolje

U online životu, baš kao u stvarnom vrlo često je poželjan životni princip: Što manje – to bolje; Manje plugina znači i manje šanse da nešto krene u krivom smjeru. Imajte u vidu da svaki plugin treba s vremena na vrijeme i apdejtovati. Kod većine je apdejt automatski ali kod nekih i nije. Pazite da li je widget kompatibilan sa vašom temom ili verzijom WordPressa. Tako da budite obazrivi s instalacijom. Ali budite načisto sa sobom da vam je zaista potreban widget. Savjetujemo da dobro pregledate recenzije, kada je kreiran widget, dokumentaciju kako instalirati željeni widget, itd.

PROČITAJTE VIŠE SADRŽAJA O WORDPRESSU

Dakle, da biste dodali novi widget idete na stavku Plugini u meniju. Nakon klika pojavit će vam se dodatni meni sa dodatnim opcijama, kliknite na dodaj novi. Nakon toga otvoriti će vam se sekcija sa brojnim widgetima koje možete prije same instalacije i aktiviranja dobro pregledati.

Nakon što odaberete kliknite na instaliraj  a nakon instalacije potrebno je da kliknete i na dugme aktiviraj. Nakon toga ćete u meniju vidjeti widget i tada slijedi definisanje postavki widgeta, dodataka.

Konfiguracija: Widgeta, plugina, dodataka…

Konfiguracija određenih plugina ide kroz postavke. U postavkama možete odabrati položaj postavljanja, font i boju fonta. boju pozadine, potreban kod za postavljanje na određeno mjesto na web sajtu, itd. Ovdje ne zaboravite da imaju slobodne osnovne funkcije za koje niste dužni ništa platiti.  U slučaju da poželite naprednije postavke koje widget ima, onda morate za PRO  postavke da platite određenu novčanu cijenu kako biste ih mogli koristiti.

Što se tiče premještanja widgeta

Ako na primjer radite sajt s Elementorom za WordPress koji ima i slobodnu i plaćenu verziju, onda ćete vrlo jednostavno čak i sa slobodnom verzijom napraviti premještanje widgeta kroz kreiranje sekcije i ubacivanje kratkog koda na mjesto na kojem ste napravili sekciju i ubacili element kratkog koda.

MOŽDA VAS ZANIMA

PREPORUČUJEMO

Prirodna hrana za krv kojoj nedostaje željezo članak u kom govorimo o prirodnom željezu iz namirnica
Prirodna hrana za krv kojoj nedostaje željezo
0