Kako napraviti prozirnu pozadinu u Adobe Photoshopu

Kako napraviti prozirnu pozadinu u Adobe Photoshopu

Posted on Posted in Autorski članci

Kako napraviti prozirnu pozadinu u Adobe Photoshopu

Piše: Almir Đuhera

Ćao raja! Kako napraviti prozirnu pozadinu u Adobe Photoshopu, pitate se? -Ako ste voljni da uložite vrijeme i iskoristite vaše kreativne potencijale onda ćete zahvaljujući Adobe Photshopu moći napraviti čudo od vaše fotografije. Dakako, ako nemate Photoshop, onda to isto možete odraditi u GIMP-u (besplatnom alatu za obradu). Naravno nije uvijek lahko jer treba uložiti dosta vremena kako bi se određena promjena izvršila na fotografiji.

Kako napraviti prozirnu pozadinu u Adobe Photoshopu, pitate se?

Pa da krenemo, jedna od promjena koju ljubitelji fotografije žele načiniti na svojoj fotografiji, jeste i promjena pozadine a vrlo često i odabir transparentne, prozirne pozadine. Inače, Adobe Photoshop uvijek nudi više opcija za izvršavanje određene funkcije pa u ovom slučaju evo jedne od mogućnosti kako napraviti prozirnu pozadinu.

Zato evo jedan kratki članak o tome kako napraviti prozirnu pozadinu na jedan efikasan način koji bi preporučio, posebno ako je slika sa manje detalja.

Otvorite sliku na kojoj želite raditi u Photoshopu, a zatim na alatnoj traci odaberite alat Čarobni štapić ili pritisnite tipku W. (Na fotografiji priloženoj uz članak odabrani alat nalazi se pod brojem 2).

Prije nego što započnete raditi, provjerite je li tolerancija postavljena između 16 i 32 i jesu li uključene i opcije Anti-alias i Contiguous. (Opcije nalaze se pod 1A na fotografiji)

Zatim, pritisnite pozadinska područja držeći modifikatorsku tipku Shift i vidjet ćete da neka područja postaju odabrana, a druga ne. Zato i dalje držite pritisnutu tipku Shift i kliknite na neodabrana područja da biste ih dodali u svoj odabir. Budite uporni jer ovaj dio zna iziskivati više vremena posebno ako je fotografija sa mnogo detalja.

Kada ste izvršili odabir pozadinskog područja, idite na izbornik Select i kliknite Inverse. Zatim kliknite gumb Odaberi i maskiraj. Da biste provjerili vaš odabir, uvećajte svoju sliku; i uvidjeti ćete da su (vrlo moguće) neki rubovi na fotografiji „nezgrapni“ možda bolje je reći onako pomalo grubi. No neka vas to ne sikira jer pomoću kontrole Smooth i dodirom Feather kontrole možete zagladiti, poboljšati rubove. I ovaj dio zahtjeva malo više vašeg strpljenja. Budite fokusirani jer završni rad je ono čemu težite, zar ne?!

Obično najzahtjevniji znaju biti rubovi, poput kose, daako zahtijevati će malo više pažnje. No i taj „problem“ vrlo lahko riješit ćete pomoću alata Refine Edge. Maskirajte kosu. Ne žurite!.

Kada ste popravili rubove i maskirali što je trebalo, kliknite U redu.

I eto ga došlo se do kraja

I eto ga došlo se do kraja, sada je vrijeme da pozadinu učinite prozirnom! Kliknite gumb Dodaj masku sloja na ploči Slojevi. Gotovo! Pozadina postaje prozirna.

Naravno izvezite vašu sliku, završni rad u prozirni PNG kako bi se mogla koristiti u bilo kojem programu. Dakle, postavite Format na PNG i uključite potvrdni okvir Transparentnost. I to bi bilo to, savim jednostavno zar ne?!

Nadam se da sam vam pomogao sa ovim člankom. Ako jesam podržite lajkujte našu Facebook stranicu „Logo Royal“ i Pretplatite se na YouTube kanal „Logo Royal“.

-Hvala na podršci!