Kako obrisati pozadinu iza subjekta

Posted on Posted in Autorski članci, Grafički dizajn

Kako obrisati pozadinu iza subjekta u Photoshopu naučite kroz ovu lekciju u kojoj detaljno je obrađen postupak. Pratite korake i naučite na jednostavan način kako obrisati pozadinu. Dakako, kada naučite kako obrisati pozadinu iza subjekta u Photoshopu, onda ćete iza subjekta moći postaviti željenu boju pozadine ili neku drugu fotografiju po vašoj želji. Pa krenimo sa lekcijom.

Kako obrisati pozadinu iza subjekta

Kako obrisati pozadinu iza subjekta- Transparentna pozadina
Kako obrisati pozadinu iza subjekta – Transparentna pozadina

Cilj današnje lekcije je dobiti transparentnu pozadinu kao što je to prikazano na fotografiji lijevo. Photoshop uvijek daje više od jedne opcije kada je potrebno poduzeti određene aktivnosti. U ovoj lekciji naučit ćete najjednostavniji način. A to je kroz upotrebu alata pametnog odabira za označavanje subjekta i nakon toga zadržavanja maske na lejeru.

Možda vam se u ovom momentu ćini veoma teško dobiti transparentnu pozadinu, isto kao što se to meni činilo prvi put kad sam pokušao da odradim?!

No kroz praksu i upoznavanje sa svim mogućnostima koje Photoshop nudi na kraju sve se može savladati. Naravno, treba imati dosta strpljenja i uložiti dosta vlastitog vremena kako biste savladali mnogobrojne opcije.

Jedan od alata koji olakšava rad je i upotreba AI opcije, pametnog selektovanja subjekta od strane samog softvera. Dakle, vještačka, pametna inteligencija po automatizmu za vas vrši selektovanje subjekta.

Time vidjet ćete da je selektovanje subjekta veoma olakšano. Naravno, odabir ne bude uvijek savršen ali to zavisi i od “težine” pozadine koju treba ukloniti.

Otvorite sliku na kojoj želite izmijeniti pozadinu

Otvorite sliku na kojoj želite izmijeniti pozadinu. Primjetit ćete u donjem desnom uglu da se nalazi ikona u obliku katanca – Dakle, da biste započeli rad morate layer-sloj otključati.

Kako obrisati pozadinu iza subjekta -Zaključan layer
Kako obrisati pozadinu iza subjekta -Zaključan layer

Duplicirajte layer

Kliknite dvaput na sloj i pokazat će vam se nakon toga layer 0. Zatim duplicirajte layer nula, tako što ćete učiniti desni klik na sloj, te u padajućem meniju pri vrhu pronađite opciju “duplicate layer”.

Kako obrisati pozadinu iza subjekta -otključan layer
Kako obrisati pozadinu iza subjekta -otključan layer

Alat za brzu selekciju i dugme Select Subject

Pritisnite OK. I sada ste napravili dupli layer. Nakon što ste duplicirali layer-sloj, sada počinjemo sa korištenjem alata za brzu selekciju koji se nalazi u meniju sa lijeve strane. Zatim kliknite alat “Select Subject”. Nakon čega će pametna inteligencija odraditi za vas selekciju subjekta. Nakon pametnog odabira selekcije subjekta, sljedeći korak je dodavanje maske na layer 0, pogledajte na donjoj slici.

Kako obrisati pozadinu iza subjekta - selekcija subjekta
Kako obrisati pozadinu iza subjekta – selekcija subjekta

Dodati masku na sloj

Sada kliknete na layer-sloj 0 kako biste radili na njemu. Da biste dodali masku na sloj 0 potrebno je da odete na ikonu dole desno, koja unutar pravougaonika ima crni krug. Kada dodate masku, u desnoj strani kao prilog layeru-sloju pridodat će se maska kao što je to vidljivo na fotografiji.

Nakon što ste dodali odgovarajuću masku, sada isključite duplicirani sloj, klikom na “oko” koje se nalazi lijevo pored sloja. I dobit ćete transparentnu pozadinu iza subjekta. Naravno fotografiju poslije možete dodatno obrađivati ili je prosto snimiti kao PNG fotografiju kako biste i dalje imali prozirnu pozadinu iza subjekta.

Kako obrisati pozadinu iza subjekta -Dodavanje maske
Kako obrisati pozadinu iza subjekta -Dodavanje maske

Nadam se da sam vam olakšao rad ovom lekcijom. Kao i za sve u životu neophodna je praksa i konstantno vježbanje kako bi s vremenom postajali sve bolji i bolji pri radu s fotografijama. Želim vam svako dobro i neka vas prati dobro zdravlje i sreća.

 

Možete me pratiti i na Instagram profilu: logoroyal38

S poštovanjem,

Almir Đuhera Mirić

 

Zahvaljujemo se na fotografiji!

Photo by Aiony Haust on Unsplash