Vastu arhitektura i dizajn kao prirodni stil života

Vastu arhitektura i dizajn kao prirodni stil života

Posted on Posted in Autorski članci, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše

Vastu arhitektura i dizajn kao prirodni stil života u vremenu napredne tehnologije i profita. Za mnoge osobe otvorenog srca i duše Vastu je odličan odabir životnog pravca kako bi se iznova uskladili sa prirodom i prirodnim zakonima koji hiljadama godina djeluju na ljude.

Kako je Vastu drevna znanost koja potječe iz Vede, onda možemo zaključiti da su starije civilizacije bile životno mnogo mudrije nego današnja populacija ljudi. Vede su nastale smatra se u periodu od oko 1500-500. godine p.n.e. a koji se prenosio s generacije na generaciju. Vede su sveti spisi u Hinduizmu napisane u formi stiha i strofe.

A posebnost je što se smatraju i za najstarija djela indijske i svjetske književnosti. Inače, riječ Veda znači znanje. Za one koji se pobliže požele upoznati sa Vedama, znajte da Vede se sastoje od četiri zbirke tekstova (Samhite), i to: RGVEDA, SAMAVEDA, JADŽURVEDA i ATARVAVEDA

Dakle, prijašnji ljudi su živjeli mnogo više u skladu sa prirodnim zakonima, pa zato i nisu znali na primjer, za postojanje teških bolesti. Ali zato današnja populacija dolazi u sve veća životna i prirodna iskušenja koja dolaze zbog nemarnosti prema prirodi i njenim zakonitostima.

Vastu arhitektura i dizajn

Vastu arhitektura i dizajn mogu da olakšaju živote osoba ako se odluče da usklade svoj životni prostor sa zakonima prirode.

No da bi se to desilo, zaista osobe prije svega trebaju da osvijeste same u sebi da žive na zemlji kao djeličak životnog sistema, kao mali mikrokosmos koji je u sinegriji i razmjeni, i protoku energija unutar sebe ali i prema okolini.

Kada osvijestite i prepoznate to u sebi onda dolazi do znanja koje će vam otvoriti oči i vaš cjelokupni život u razumnom vremenskom roku će dignuti na novi, viši level.

Možda niste znali, ali Arthur Shopenhauer i Ralph Waldo Emerson su svako na svoj način dali doprinos približavanju Veda današnjoj civilizaciji, a time indirektno i približavanju Vastu znanosti kao znanosti o stanovanju i gradnji.

Vastu arhitektura i dizajn kao nauka o prostoru

Vastu arhitektura i dizajn kao nauka o prostoru jasno nas upućuje da sve ima svoje granice. U tom smislu sve što ima granice a može se izmjeriti zove se Vastu.

Zasigurno, svi smo ponekad osjetili da se u određenom prostoru osjećamo jako dobro, zar ne?! Ali isto tako u nekom drugom prostoru sa drugim bojama i rasporedom soba ili stvari osjećali smo se loše, nije li tako?!

Dakle, kako smo mi mali mikrokosmos koji je u sinegriji, razmjeni i protoku energija sa okolinom a u ovom kontekstu sa omeđenim prostorom mjestom stanovanja ili na primjer poslovnog prostora, onda mi dolazimo u dodir sa elektromagnetskim prostorom istih preko naše aure i psihe.

Zato mi osjećamo kroz našu psihu dobrobit nekog mjesta ili da nam iscrpljuje osobnu energiju određeni prostor.

Boje u prostoru, raspored stvari, Hartmanova globalna mreža kao dio Benkerovog kubnog sistema, mjesto spavanja, mjesto učenja i još mnogo toga utiče na čovjekovo raspoloženje, misli, zdravlje pa i na blagostanje.

Vastu i boje u prostoru

Vastu i boje u prostoru su jako zanimljiva tema koja kod mnogih osoba zbog uobičajenih rutina u svom životu može izazvati nelagodu i nerazumijevanje. Zašto?

Pa da navedem evo primjer, U Bosni i Hercegovini mnogi koriste samo bijelu boju za bojenje životnog prostora, i to iz najmanje dva razloga. Jedan je što je bijelu boju najlakše održavati a drugi je jer ona simboliše čistoću.

Dok je postojanje bijele boje razumljivo zbog sterilnosti i čistoće u domovima zdravlja ili bolnicama, složit ćemo se, zar ne?!

Ipak za vlastiti dom koji treba oživjeti i učiniti ga domom radosti, dobra zdravlja i prosperiteta mišljenja sam da vesele boje života treba unijeti u skladu sa prirodnim zakonima, kao i vlastitim pozitivnim odabirima pri kojima se osjećamo dobro. Dakako, tu pri odluci nam može mnogo pomoći Vastu, nauka o prostoru.

Po Vastu-u zelena boja vlada sjeverom. Dakle u toj oblasti bi u principu bilo dobro imati zelenu boju kako bismo poboljšali komunikaciju ali i privukli obilje. Inače sjeverom po Jyotish-u vlada Merkur koji je planet komunikacije.

Okrenemo li se na sjeveroistočnu stranu koja je pod vladarstvom Jupitera i svijetlo plave boje u principu poželjno bi bilo imati djeličak te boje kako bismo privukli razvitak, duhovnost i mudrost. Dakako, da je sve u životu individualnog karaktera i to treba imati u vidu jer kako jedan te isti lijek ne djeluje jednako na sve ljude tako ni boje ne djeluju isto.

Dakako, u Vastu-u postoje i određeni lijekovi

Dakako, u Vastu-u postoje i određeni lijekovi za prostor kao što su na primjer jantre, piramide, simboli i boje. Kako ističe mr.sc. Dinko Bilić u svom članku “Korekcija prostora po Vastu-u”, ako nemate na istoku prozora, onda posegnite za lijekovima koji će suptilno ojačati prisustvo Sunca u tom području.

Kako je sve u životu individualnog karaktera nakon sagledavanja i procjene prostora Vastu savjetnik će vam dati smjernice korekcija u konkretnom slučaju. U nastavku pročitajte koji su načini za korekciju prostora po drevnoj Vastu-u znanosti.

Načini korekcije prostorija:

 1. Ispravljanje oblika i nagiba zemljišta
 2. Strukturalne promjene
 3. Prilagodba interijera
 4. Ispravljanje bojama
 5. Energizacija prirodnim slikama
 6. Korištenje biljaka
 7. Korištenje kristala i dragulja
 8. Energizacija uz pomoć drevnih mantri i glazbe
 9. Yantre
 10. Meru chakra
 11. Vasati piramida

Boje na nas djeluju kao što rekosmo psihološki ali i energetski. U tom smislu evo par primjera korekcije prostora bojama kako bismo otklonili nedostatke a privukli pozitivne strane životnih prilika.

Korekcija nedostataka uz pomoć boja:

 1. Ako vam je sjever zaklonjen ili bez prozora, osvijetlite ga zelenim bojama

 2. Ako vam je jug previše otvoren, zatamnite ga vatrenim i zemljanim bojama

 3. Ako vam je istok zaklonjen ili bez prozora, osvijetlite ga bojama sunca

 4. Ako vam je zapad previše otvoren, uravnotežite ga kombinacijom zračnih i zemljanih boja

 5. Ako vam je sjeveroistok zaklonjen, osvijetlite ga nježnim žutim tonovima

 6. Ako vam sjeverozapad ne daje dovoljno zraka, proširite ga velikim bijelim pločama

 7. Ako vam na jugoistoku nedostaje energije, oživite ga raznobojnošću

 8. Ako vam na jugozapadu nedostaje elementa zemlje, ojačajte ga zemljanim bojama

Jeste li spremni za promjene?

 

Izvori/Reference

Wikipedia

Atma

Dinko Bilić, mr.sc. Magistar Ayurvede i Vastu-a

Margito Jušić, ing. građ., đjotiš, vastu savjetnik i projektant

Branko Lovrenčić, Vastu guru i alhemičar prostora

Preporučujemo