Kako sam spoznao šta je sreća: -Danas! - Evo kako, priča započinje 2004 godine a kulminira na ljeto 2007. godine kada smo moja majka Tajba i ja, stalno vozali bolesnog oca Osmana

Kako sam spoznao šta je sreća: -Danas!

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Kako sam spoznao šta je sreća: -Danas!

Kako sam spoznao šta je sreća: –Danas! – Evo kako, priča započinje 2004 godine a kulminira na ljeto 2007. godine kada smo moja majka Tajba i ja, stalno vozali bolesnog oca Osmana doktorima što do ambulante u Maglaju, što po ljudima u bijelim mantilima pri kantonalnoj bolnici u Zenici, što po Tešnju i njihovim hečimima. A svuda je trebalo „dati“. Helem, povazdan smo hodali po doktorima ne bili ocu od pomoći bili. A, svaki novi odlazak i vožnja doktorima donosila je svima još jaču bol sa kojom svako od nas nosio se na svoj način, i teško bolesnom ocu i majci, i meni kao sinu, i mojoj braći.

Kako sam spoznao šta je sreća: –Danas?! U tom periodu sam ostao bez voljenog oca, bivše supruge i bez posla i prenijeti ću vam svoje iskustvo, iako znam da mnogi će reći: „Eto ti jedini znaš šta je sreća, kao da na svijetu nema pametniji i mudriji ljudi od tebe?!“ Ima i pametniji i mudriji zasigurno, no svako od nas po svom karakteru, zacrtanim ciljevima, osobnim nadama, i po još mnogo čemu drugome je jedinstven, zar ne?!

U tom smislu, životna iskustva i pogled na život ni kod koga nisu ista, slažete li se?! Dakle, kako sam spoznao šta je sreća: –Danas?! Onog trena 14.09.2007. godine, kada je na onaj bolji svijet preselio rahmetli moj otac Osman Đuhera, tada sam shvatio da nam je svima smrt bliža nego što mi uopšte mislimo, nije li tako?!

Pa kakve veze čovjeće, ima smrt sa srećom

Pa kakve veze čovjeće, ima smrt sa srećom, zapitati ćete se?! Ima, i te kakve veze! Smrt sa sobom donosi negativne emocije koje razaraju ljudski um i slabe pogled na život, zar ne? U tim trenucima mnogo plačemo, zar ne?! Kad smrt odnese drage osobe, nervozni smo, strah nas obuzme i s nevjericom gledamo na život i sutrašnjicu, nije li tako?! Neki čak i vrište čupajući kosu s glave zbog novonastale situacije, ne mirivši se sa tim da voljeni odlaze, iako mi to ne želimo, zar ne?! A šta je onda nasuprot smrti, zapitao sam se? Pitam sada i vas, a šta je, po vašem mišljenju, nasuprot smrti?

Nasuprot smrti je život, slažete li se?! A život je DANAS, i nema jučer ili sutra! Eto, kako sam spoznao šta je sreća: –Danas?! Sreća je tu danas u nama i oko nas. A veličanstveni život je ili bi bar trebao biti, po mom mišljenju, satkan od ljubavi. Živote naše trebale bi da čine tanane niti slatkih zagrljaja, nježnih dodira, strasnih poljubaca i veselog osmijeha. Sam život je sreća jer nas je Milostivi Bog njime nagradio.

Nasuprot smrti je život, slažete li se?!

No da ne bih ovdje dublje ulazio u duhovnu analizu, želim istaći sjajne zrake svjetlosti pažnje i poštovanja prema drugima, pa i prema samom sebi, a koje konkretno pridonose osjećaju sreće mnogo više, negoli gomila materijalnih stvari koje posjedujemo ili se nalaze okolo nas, nije li tako?! Mi, ljudi, nažalost, zaboravljmo da sve počinje iz naših umova i veoma često gradimo slabašne kule od karata zidane na materijalnim porivima, zanemarujući istinske vrijednosti u našim životima.

Znajte da voljene osobe zapamtiti će prije zasigurno vaš nježan dodir, iskren poljubac ili topao zagrljaj na moru dok šetate plažom, negoli izgled hotela sa 5 zvjezdica u kom ste prebivali, ili plahte od svile na kojima ste spavali, iako sve se to desilo davno u prošlosti, možda tome ima i dvadeset godina, nije li tako?! Pamtite li vi vaše lijepe emotivne trenutke?! Jeste li se tada osjećali sretno i poletno?! Osjećaji u ljudskom umu ostaju zabilježeni a materijalno veoma brzo izlapi, zar ne?! Sreća je DANAS, i nema jučer ili sutra. Život nema reprizu i što ste učinili danas, to je to. Ako ste DANAS učinili kome dobro i bit će te sretni! A ako ste činili zlo, to će vam se vratiti time što ćete biti nesretni, nije li tako?!

Pa jesi li danas sretan, prijatelju? Ako se još osjećaš nesretan ili nesretna, pročitajte i ovo.

  1. Zapitajte se samo koliko je tužnih osoba koje žele materinstvo ili očinstvo, a vi ste se ostvarili kao roditelj?! -Pitam vas, jeste li SRETNI? -Da, vi jeste sretni, nije li tako?!

 

  1. Koliko je samo na svijetu gladnih i siromašnih osoba, možda i vidite čak i u vašem okruženju i to bez ikakvih primanja?! A vi radite i zaposleni ste, i imate primanja i niste gladni, nije li tako?! -Pitam vas, jeste li SRETNI? -Da, vi jeste sretni, nije li tako?!

 

  1. Koliko samo osoba nema finansijske mogućnosti da ljetuje na moru ili ode u banju a vi to činite i možete priuštiti sebi svake godine?! -Pitam vas, jeste li SRETNI? -Da, vi jeste sretni, nije li tako?!

 

Želite li još da nabrajam razloge zbog kojih ste danas sretni a vi osobno ih ne vidite jer su tu oko vas, i obična rutina su u vašim životima. Zavirite bar na malo, bar pola sata onako iskreno u svoj život, i vidjet ćete koliko ste sretni danas. Ako ne možete pola sata, onda na pet minuta svaki dan svratite u svoj život i vidjet ćete da ste sretni danas. -Upravo sada i ovdje!

 

Mirić, 10:32h

Maglaj,26.08.2018. godine