Mubera, hvala ti za sve Umrla istinska DIVA Nada Đurevska.

Mubera, hvala ti za sve: Umrla istinska DIVA Nada Đurevska

Posted on Posted in Autorski članci

Mubera, hvala ti za sve: Umrla istinska DIVA Nada Đurevska. Skoro, na tamo negdje u bolji svijet otišao je legendarni “Smoki”, taj šarmer Ljubiša Samardžić. A sada i “Mubera” naša istinska DIVA, Nada Đurevska. Zanimljivo da obadvije istinske dobre duše i glumačke legende sa Balkana rođene su u Skoplju, Makedonija. Neka počivaju u miru.

 

Mubera, hvala ti za sve: Umrla istinska DIVA Nada Đurevska

 

Nada Đurevska rođena je 8.januara 1952. godine u Skoplju. Da bi već kao šestogodišnja djevojčica stigla u Sarajevo, gdje je završila osnovnu školu (Oš. “Hasan Kikić”). Nakon toga završava srednju medicinsku medicinu i upisuje glumu.

Izvrsna glumica svoj talenat potvrdila je osvajanjem mnogobrojnih nagrada između ostalog: Dobitnica je Zlatne arene Filmskog festivala u Puli za ulogu Stamene u filmu “Od zlata jabuka”, 1986. godine. U njenim rukama bila je nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989.godine. Zlatni lovorov vijenac za doprinos teatru od strane MESS-a  dodijeljen joj je 2002. godine. Za 30-togodišnjicu rad 2004 godine dobiva i Plaketu grada Sarajeva. 2014 godine na 40-togodišnjicu umjetničkog rada postaje dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Odlična glumica, specifičnih glumačkih kvaliteta ostvarila je brojne uloge u filmovima poput: Strategija svrake, Miris dunja, Kod amidže Idriza, Dobro uštimani mrtvaci, Nebo iznad krajolika, Grbavica,…

Svoj glumački talenat dokazala je i u brojnim serija: Tale, Priče iz fabrike, Aleksa Šantić, Mumijevi, Viza za budućnost, Žene s broja 13,…

A posebno prepoznatljiva postala je kroz ulogu Mubere Polovine-Gaćo, igrane u periodu 2002-2008. godine. Zato draga naša “Mubera” najiskrenije hvala ti za sve, što si sa nama dijelila sebe, ali i na svoj način fantastično donosila osjećaje likova koje si igrala. Još jednom Nada Đurevska, hvala ti za sve, i počivaj u miru.

Nada Đurevska, umrla je u Sarajevu 13.09.2017. godine, nakon dugotrajne borbe sa teškom bolešću.