Zbogom Smoki! -Umro je legendarni glumac Ljubiša Samardžić. Jedna od onih dragih osoba sa javne scene glumac Ljubiša Samardžić kako javljaju

Zbogom Smoki! -Umro je legendarni glumac Ljubiša Samardžić

Posted on Posted in Autorski članci

Na blogu „Koraci“ obično pišem o temama koje zaista mogu biti od koristi svima nama dragi prijatelji, no ovaj put pišem o smrti. Pišem o temi koju niko ne voli, iako svjesni smo da smrt je sastavni dio naših svakodnevnica. Jako se teško pomiriti sa tim da dragih osoba pored nas zauvijek više nema, nema bar u fizičkom smislu. Te trenutke bolne spoznaje o smrti drage osobe prati teški osjećaj usamljenosti, izgubljenosti, mrzovolje, veoma često iskre krivice ali i ljutnje na nekoga zbog doživljene traume, žal, tuga, sjeta, nemir, plač, a kod nekih žalovanje duže od 6 mjeseci prijeđe i u depresiju. Žal za bivšom djevojkom, žal zbog izgubljene utakmicena Kipru, žal za propuštenim poslovnim prilikama, žal, žal, žal… A najteži je onaj žal kada zauvijek izgubimo drage osobe.

Zbogom Smoki! -Umro je legendarni glumac Ljubiša Samardžić

Jedna od onih dragih osoba sa javne scene glumac Ljubiša Samardžić kako javljaju mediji iz susjedne Srbije, umro je u 81. godini života. Omiljenog glumca sa Balkana Ljubišu Samaradžića pamtiti ćemo po vrhunskim ulogama u filmovima poput: Valter Brani Sarajevo, Sutjeska, Bitka na Neretvi, Nebeske udice, Kozara, Moj tata na određeno vrijeme, Naivko, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Poltron, Jesen stiže dunjo moja. U svakom filmu i seriji ostavljao je upečatljiv i svojstven šarmerski glumački trag.

Dakle, ništa manje nije bio zapažen i u serijama: Policajac sa Pjetlovog brda, Viza za budućnost, Vruć Vjetar, Miris kiše na Balkanu, Kuda idu divlje svinje. Dobitnik šest zlatnih arena na pulskom festivalu, kao i Volpi cup nagrade za ulogu u filmu „Jutro“, daleke 1967 godine na Venecijanskom festivalu.

Nemojmo zaboraviti i njegov filmski redateljski angažman kroz dugometražne filmove:

Nebeske udice

Nataša

Jesen stiže, dunjo moja

Konji vrani

Ledina

Blijedi mjesec

Ljubiša Samardžić rođen je u Skoplju 9. novembra 1936. godine. Umro je nakon duge borbe sa teškom bolešću u Beogradu.