Sarajevski Two City Marathon-Moj peti jubilarni maraton

Sarajevski Two City Marathon – Moj peti jubilarni maraton

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Sarajevski two city marathon – Moj peti jubilarni maraton

Sarajevski two city marathon – Moj peti jubilarni maraton uspješno sam završio.  Inače, Sarajevski two city marathon održan je 07.05.2023. godine sa početkom u 08 sati. Trčao sam maratonskim stazama Istanbula, Tuzle, Cazina…, cestama Banjaluke, Splita, Modiče…, ali nigdje mi nije bio vruć asfalt kao tog dana u Sarajevu. Tempeatura pravo visoka bila. No kada nešto voliš onda ti ništa pri tome ne smeta, zar ne?!

Inače, sam dolazak u prijateljsko okruženje Sarajeva bio je svojevrstan doživljaj za mene. Grad u kojem se kulturološki spajaju istok i zapad, sjever i jug kroz bogastvo raznih turističkih potencijala koji turistima iz cijelog svijeta nude zanimljiv i bogat doživljaj odmora. Naravno i sportski dio Sarajeva kroz mnoge sportske događaje utjeće na doživljaj Sarajeva tokom boravka u ovom divnome gradu.

Piše: Almir Đuhera

Sarajevski two city marathon – Moj peti jubilarni maraton

Tako su i na Two city maraton došli mnoge maratonke i maratonci. Hoteli, moteli i apartmani su bili puni sportskih gostiju. Ja nisam imao bukiran smještaj, iako sam posjetio Booking.com. Već sam u zadnji tren našao smještaj u Hostelu Ljubičica koji se nalazi u centru Baščaršije. A Baščaršija uz Stari most u Mostaru kojim je šetao Aleksa Šantić, selo Međugorje u Općini Čitluk poznato po Marijanskom svetišu, morske ljepote grada Neuma i vanvremenskim ljekovitim tunelima i Piramidama u Visokom najposjećenija turistička destinacija je u Bosni Hercegovini.

Što se tiče same utrke na vrućem sarajevskom asfaltu: Svako na svoj način tokom trke se borio sa samim sobom i naravno ostvario rezultat u skladu sa trenutnim vlastitim mogućnostima. Meni je ovo bio 5 jubilarni maraton i na tu sam brojku jako ponosan jer nije lahko istračti jedan a kamoli već pet. Nadam se da će ih biti još mnogoistrčanih uspješno.

Posao, odmor i energija

No, možda se sada pitate, zašto pišem o maratonu na websajtu za dizajnere i kakve veze ima maraton sa grafičkim dizajnom?  Reći ću vam da ima višestruke veze. Pa evo malo i o tome da koju riječ kažem. No prije toga da se najiskrenije zahvalim Hostelu Ljubičica na gosoprimstvu, i Aščinci Stari Grad koja se nalazi u blizini hostela na divnoj hrani.

Odmor, relaksacija i oporavak energije

A sada evo par riječi. -Odmor, relaksacija i oporavak energije su našem tijelu potrebni, složit ćemo se. Kada ste odmorni tada ćete mnogo više imati volje. Kada ste odmorni tada energija će biti jača i biti će te fokusiraniji na vaš rad i projekat, zar nije tako?!

Da li ćete vaše tijelo odmoriti kroz aktivan sportski vikend kao što sam ja to uradio, ili ćete otići negdje na izlet u šumu i meditirati, ili ćete ostati kod kuće i provesti dane odmora u snovima, to je već izbor i odluka na svakom od nas. No u svakom slučaju odmor je jedna od poveznica između grafičkog dizajna i maratona. Odmorni sjajimo, umorni mračimo, zar ne?!

Fokusiranost i strpljivost

Evo još jedan detalj da spomenem, ako niste dovoljno fokusirani i strpljivi tada nećete uspješno završiti vaš dizajnerski poduhvat pa ma koliko on vama bio važan, uvijek ćete negdje zapinjati, zar nije tako?! E pa vidite, fokus i strpljenje su vrline koje se uče i kroz maratonske utrke.

Strategija i plan

A da ne spominjem poveznice kroz strategiju i plan. I za uspjeh na maratonu i za uspjeh dizajnerskog poduhvata neophodni su i strategija i plan, nije li tako?!  Dakle, postoje niti koje spajaju poslovne i sportske aktivnosti. U tom smislu svaki gazda i poslodavac trebao bi da podstiče svoje uposlenike i na sportske aktivnost, složit ćemo se?! I na kraju zar nije svaki poslovna aktivnost, pa i dizajnerski poduhvat ponekad vam se učinio poput maratonske utrke koja nema kraja?

I na kraju, šta ako upravo na vama omiljenom sportskom događaju upoznate osobu koja vam ponudi novi dizajnerski poduhvat?  A da ne spominjem moguću priliku tek možda tu upravo upoznate i vašeg životnog saputnika koji vas podstakne da budete još bolji grafički dizajneri!

Ovo je moja mala crtica iz mog osobnog života kojom sam vas želio podstaći da radite ono što volite ali i da budete svjesni potrebe za obnovom energije. Tako da i od onoga što volite ponekad je potrebno odmoriti, zar ne?!

0