Slušanje-Ključni Dio Strategije Razvoja Malih Biznisa

Slušanje: -Ključni Dio Strategije Poslovnog Razvoja Malih Biznisa

Posted on Posted in Autorski članci, Marketing

Slušanje: -Ključni Dio Strategije Poslovnog Razvoja Malih Biznisa

Slušanje: -Ključni Dio Strategije Poslovnog Razvoja Malih Biznisa je strateški najbitniji činilac kako u stvarnom svijetu, tako i u virtualnom svijetu socijalnih mreža.

Simbolično rečeno, kada ste u vezi s vašom partnerkom a vi o njoj ništa nakon godinu dana veze ne znate jer niste slušali što je tokom partnerstva govorila, znajte da je ta veza unaprijed osuđena na propast. Takav princip važi i za poslovne odnose ali i za odnose u virtualnom svijetu, imajte to u vidu.

Piše: Almir Đuhera

Slušanje

Slušanje zahtjeva snagu usredotočenja pažnje na klijenta i njegove potrebe. Dakako u ljudskom biću postoji ego šema pa se većina osoba vodi tim putem u kojoj žele da igraju glavnu ulogu bez da igraju timski osluškujući govore tijela i uma drugih.

Slušati ponekad jeste zamorno jer možete naletjeti na energetske vampire koji će iz vas iscrpiti energiju. No od takvih osoba za koje osjetite da nisu na vašem psiho levelu jednostavno se distancirajte.

U virtualnom svijetu malo se teže distancirati od teških i loših komentara koji znaju biti neuravnoteženi i uvredljivi. No i pored takvih osoba u virtualnom svijetu trebate biti aktivni. Znajte da postoji ogroman potrošački potencijal koji bi svaki mali poduzetnik trebao uvidjeti.

Kao jedan od argumenata navest ću da se Facebookom u svijetu koristi skoro 40 % populacije. Tome pridodajte potencijale Twittera, Linkedina, Instagrama, TikToka i drugih mreža onda će vam biti jasnije zašto je neophodno osluškivati tržište i slušati šta govore vaši potencijalni korisnici i klijenti na društvenim medijima. Sada će se mnogi zapitati Kako Da Kao Mali Biznisi Osluškujete Šta Govore Klijenti I Tržište.     

 

Mali Biznisi: Kako Da Osluškujete Šta Govore Klijenti I Tržište   

  • Prije svega potrebno je odrediti alate za praćenje društvenim medija
  • Dakako svakodnevno učiti kako koristiti alate za praćenje medija koji su ponekad natrpani sa brojkama koje na početku ne razumijete uopće.
  • Pronaći relevantne zajednice i konverzacije za oblast kojom se bavite
  • Poseban prioritet dati utvrđivanju ključnih utjecaja
  • Otkrivati svakodnevno šta se govori o vama i vašem tržištu

Slušanje tržišta i klijenata je temelj poslovnog uspjeha i neizostavni Dio Strategije svakog poslovnog carstva pa tako i malih biznisa. Možete imati vrhunsko znanje iz neke oblasti ali ako niste u relevatnoj zajednici sa kojom komunicirate i razmjenjujete informacije onda ste na pogrešnom putu neuspjeha.

Da biste kreirali dobar poslovni pravac između ostalog, potrebno je da odaberete alat za praćenje statistike. Preporučio bih Google Analytics koji je besplatan Googleov alat. Dakako svaka društvena ima svoje alate i metriku tako da koji god alat izaberete bitno je da znate iz nje čitati brojke i pokazatelje na koje treba obratiti odista veliku pozornost jer daju konkretne uvide i pravac za kretanje poslovnim vodama.

Ako do sada niste osluškivali tržište vrijeme je da otvorite oči u virtualnom svijetu i da počnete graditi vlastiti uspjeh na pravim temeljima. Što se tiče odabira alata za praćenje to zavisi od mnogo faktora, no koji god da odaberete naučite kako da ga pravilno koristite kako biste maksimizirali svoju kampanju i potencijalno uvećali prihod koji će doći.

Neka vaš mali biznis Zablista! -Sretno