ako se vratiš večeras opet u moj san...

Tko je dželat vaših odnosa? Jezik ili…

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Tko je dželat vaših odnosa? Jezik ili… -Loša komunikacija dželat je vaših odnosa. U stvari vaš jezik je pravi razlog zašto pucaju vaši odnosi veoma lahko. Ne možete se složiti da je vaš jezik uzrok problema?! Onda vas ljubazno molim da nastavite čitati tekst jer možda se složite sa mnom nakon izloženih argumenata. Znači, ako se i dalje pitate ili možda dvoumite, zašto svi vaši ili dobar dio odnosa „ginu na polju“ međusobnog dodira jezika, razmislite o sljedećem…

Dakle, od vaše sposobnosti dobre komunikacije proističu i zavise rezultati svih vrsta vaših odnosa. Svidjelo se to vama ili ne, ali vaša komunikacija prema drugima, kako jezikom, pokretima ruku, izrazima lica, položajem tijela zaista drugu stranu upozorava na to sa kakvom osobom se druži ili posluje. Ovdje ću se osvrnuti na jezik kao sredstvo komunikacije kako na poslu tako, i u svakodnevnom životu.  http://almir.com.ba/tag/komunikacija/

 

Tko je dželat vaših odnosa? Jezik ili…

Da li ste se nekada zapitali recimo: „zašto političari uče komunicirati verbalno i neverbalno?“ Dragi prijatelji, oni uče da bi naučili poslati poruku svojim glasačima. Vjerovatno ste se sreli i sa njihovim jezičkim gafovima koji su im prouzročili političku štetu. Nije baš uvijek lahko držat jezik za zubima, zar ne?!

Imam strašnu prijateljicu na visokom položaju koja dominira dok govori. Jasno, precizno i brzo. Stalno je nasmijana, gleda direktno u oči i to neko prijemčivo njeno ponašanje baš svi zavole. Zašto? Jednostavno zato što ona razumije važnost dobre komunikacije sa drugom stranom. Kada ste na visokom položaju morate znati motivisati ljude, pojasniti im njihove zadatke, u kriznim situacijama smireno kroz obostrani dijalog ukazati uposlenicima šta želite postići kako biste prevazišli novonastali problem…

Moja prijateljica je već dva mandata na položaju i vjerovatno će i treći izdržati do kraja, i to zbog njenih kvaliteta kako komunikatorskih, tako radnih ali i ljudskih. Kada ste na visokom položaju ako niste dobar komunikator, vjerujte da su vam šanse da ostanete dugo na tom položaju jako male. Naravno možete se šefu iznad vas ulizati u guzicu ili možete biti lider koji će vladati strahom kojim ćete željeti nametnuti autoritet. No ni jedna ni druga stvar nisu dugog vijeka trajanja. Znajte ipak da, autoritet  onaj pravi ipak dolazi iz postignutih rezultata i onog pozitivnog dijela lidera koji vodi tim ka pobjedama.

 

Senadin jezik brži od pameti

Opet jedna druga kolegica, nazvat ćemo je Senada, kaže uskratila sam momku „noć sa povlasticom“ i je*ala sam mu sve po spisku jer se nije javljao na telefon.

Pitao sam je, zna li zbog čega se momak nije javljao na telefon?

-Što ga štitiš, reče mi, Senada?!

Rekoh: Pa možda je bolestan, možda je ostao duže na poslu, možda spava pa ne čuje zvuk zvona mobitela… Možda…?

A možda se on švalera, izvali ona glasom koji kiptao je od bijesa. Što si uvijek na njegovoj strani, reče mi?!

Onda sam začutio jer ponekad trebamo znati kad i sami da ušutimo, kako ne bi dolijevali ulje na vatru kroz nastavak razgovora. Shvatio sam da njoj je u biti svejedno šta se dešava i kako će reagovati. Jer ljuta je naša Senada još od prije na njega. I tu ljutnju vuče kao rep za sobom a koje ne zna kako da se otarasi. Vidjelo se to iz njenog cjelokupnog ponašanja.

Nije ju uopšte zanimao moj odgovor. Unaprijed je donijela svoju odluku, kako će ljutito postupati par dana. No da li je to najbolji način da se razjasne stvari između njih dvoje?

Po mom mišljenju, nije! No kako je znam otprije kao jako vatrenu i tvrdoglavu osobu, ne sumnjam da će nastupiti na isti način i sada prema momku. No kako će proći u „tom svom naumu“ nisam baš siguran, jer previše dramatike unosi u riječi kao da oponaša sadašnjeg Merkura u Lavu.

No ono što sam joj pokušao objasniti sutradan u nastavku priče, jeste da, u njenom momku će se sa vremenom razvijati neraspoloženja spram nje, i kad tad će reći DOSTA i okrenut će se drugoj ljubavnoj luci. Ćutila je dok sam govorio. Ko zna možda je skontala da joj mislim dobro a možda i nije vidjet ćemo za koji dan.

Sada kada znate tko je dželat vaših odnosa imajte to na umu, i radite na poboljšanju vaših komunikatorskih vještina. Nemojte ponavljati prijašnje greške već izvucite neke pouke iz njih. Nemojte dozvoliti da jezik bude brži od pameti.