„Što više platiš, više ćeš i dobiti“, nije li tako?!

Zašto je Safet Sušić -Pape, morao da ode

Posted on Posted in Astrologija, Autorski članci | Inspirativne priče i više, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše

ZAŠTO JE SAFET SUŠIĆ -PAPE, MORAO DA ODE

Safet Sušić, rođen je 13.4.1955.godine, u Zavidovićima, Bosna i Hercegovina. Srdačan i emotivan Ovan, čija otvorena komunikacija, ali i potezi bez kalkulacija koji su, po njegovom mišljenju, morali da se povuku zasigurno je, da su doprinjeli da na sebe u javnosti navuče nervozu navijača ali i površne komentare raznih oštrih kritičara koji se bave novinarskim poslom a koji su preko Sušičevog imena nastojali da grade svoje karijere. Ali i, preko koji su neki menadžeri iza scene, i ljudi iz saveza željeli da ostvare uticaj, i da Pape stavi u ekipu njihove pulene kako bi im podigao rejting. Danas je fudbal biznis, nažalost, zar ne?

Svaki uspjeh koji doživi a vezan je za domovinu u kojoj je rođen, neminovno dovodi do razočarenja i naglog prekida te sreče. A Saturn iz Škorpije dodatno mu je otežavao situaciju stavljajući ga na teška iskušenja, jer poslije uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, reprezentacija Bosne i Hercegovine je postala unosan biznis u koji bi sada da uskoče svi. Probleme vezane za novčana dugovanja Saveza prema njemu zbog raskida ugovora moraće da sačeka bar još par mjeseci, a ne bi nas iznenadila ni moguća sudska parnica.

I na kraju, oni koji su mu radili iza scene neće ostvariti baš ono što su željeli, ostat će ipak, kratkih rukava. No, oni u fudbalu vide samo dobar biznis i ništa više, i tu nema mjesta za karakter, plemenitost ili znanje, ili čak riječi hvale… – Nažalost, Pape je otišao ne zbog fudbalskog neznanja ili nestručnosti, ili zlobnog ponašanja prema fudbalerima… – Otišao je zbog oštrih površnih analiza, kritika i interesnih grupa.

Pape, hvala ti što si jednu selekciju sa Balkana, kao što je Bosna i Hercegovina, uspješno odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ukratko o karijeri:

Svoje prve fudbalske korake načinio je u Krivaji iz Zavidovića, gdje je sa 16 godina već počeo igrati za prvi tim. A sezone 1972/73 osvanuo je u FK “Sarajevo“ . Blistavu karijeru Pape na Koševu okrunio je sa 350 odigranih utakmica i 250 golova.

Zahvaljujući vrhunskim igrama u FK „Sarajevo“, u sljedečih par godina postao je jedan od najomiljenijih fudbalera bivše Jugoslavije, ali je svojim igrama privukao interes i inostranih klubova. Najupečatljiviji trag ipak ostavlja u PSG Iz Pariza. A kao trener vodio je klubove : AS “Cannes“, Istanbulspor, Al-Hilal, Konyaspor, Ankaragucu, Rizespor i Ankaraspor a kao selektor vodio je reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Arhiva/20.11.2014.godine

0