Za svaku boljku Bog je travku kao lijek dao!-Zato, svaki lijek ne djeluje isto na drugu osobu. Znači ako je pomogao drugoj osobi ne mora da znači da će i vama od pomoći biti. Ali zasigurno od deset prirodnih recepata jedan će vam sto posto odgovarati. Meni osobno odgovaraju čajevi od ruzmarina, mente piperite i matičnjaka, a vama?

Za svaku boljku Bog je travku kao lijek dao

Posted on Posted in Autorski članci, Knjige

Za svaku boljku Bog je travku kao lijek dao

U narodu se odavno veli: Za svaku boljku Bog je travku kao lijek dao. Dakle, bitno je da se i sama oboljela osoba potrudi što više upoznati sa karakterom bolesti sa kojom se srela. Zašto, pitate se? -Zato što sa svakom novom informacijom dolazi i šansa za oporavak. -Jer kad čitate u knjigama, na portalima, ili razgovarate sa drugim osobama o tome, „oni“-autori će vam ponuditi i svoja razmišljanja o toj bolesti i adekvatnom liječenju iste.
Dakako, pošto smo svi specifične osobe po karakteru, navikama, aktivnostima… Zato, svaki lijek ne djeluje isto na drugu osobu. Znači ako je pomogao drugoj osobi ne mora da znači da će i vama od pomoći biti. Ali zasigurno od deset prirodnih recepata jedan će vam sto posto odgovarati. Meni osobno odgovaraju čajevi od ruzmarina, mente piperite i matičnjaka, a vama?

Naravno i sa čajevima treba jako oprezan biti. Zašto, pitate se?

Po mom mišljenju, iz najmanje tri razloga sa čajevima treba na oprezu. Prvo, dejstvo čajeva nije isto na svaku osobu. Da pojasnim slikovitije rečeno, određeni čajevi smanjuju pritisak a time štete onim osobama koje već imaju nizak tlak, slažete li se?! Ili, određene čajeve ne trebaju piti ni osobe koje imaju problem sa štitnom žlijezdom, poznato je da u sebi imaju kofeina pa ih ne treba piti istovremeno sa kahvom a što mnoge obitelji na Balkanu iz navike rade,itd.

Drugo, vremenski okvir spravljanja i ispijanja čaja! Englezi imaju naviku piti čaj u 17h. Dok recimo Kinezi koji su bogati sa istočnjačkim znanjem o djelovanju čajeva preporučuju zeleni čaj piti ujutro, a crni čaj navečer iz određenog povoljnog dejstva na određene organe u tijelu. U tom smislu, Kinezi prate energetske sate u kojima određeni organi imaju najmanju i najjaču energiju. Po pisanju, uvaženih portala, i najbolji svjetski teniser Novak Đoković prati taj energetski sat prilikom svakodnevnog treniranja. Dakle, još jednom da napomenem, vremenski okvir spravljanja i ispijanja čaja zasigurno treba pažljivo odabrati kako bi imao najbolje ljekovito dejstvo na čovjekovo tijelo i određeni oboljeli organ.

Treće, način konzumiranja čaja, također djeluje na vaše tijelo. Mnogi ugledni travari poput Sadika Sadikovića ili Vase Pelagića preporučuju da se čaj pije pripremljen na određen način i obavezno u gutljajima. Na Balkanu ovo travarsko nepisano pravilo se ne poštuje. Jer, u većini porodica navika je da se čaj gotovo odmah poslije jela popije naiskap. Vjerujem da ste svi bar jednom u životu od roditelja čuli rečenicu: Popij taj čaj odmah, ljekovit je. -I mnoga djeca tako zbog zapovijesti roditelja učine upravo to, i zimi popiju vreli čaj pa izađu na ledeni snijeg a onda nastanu zdravstveni problemi, zar ne?!

I na kraju, kako sam se u više konkretnih slučajeva uvjerio da priroda nudi kroz svoje energetsko obilje lijek i spas za mnoge bolesne duše, poželio sam dragi prijatelji, da ista podijelim sa vama. U tom smislu, evo jedan recept od poznatog narodnog travara Sadiković Sadika za jačanje očiju kod kratkovidnosti.

Recept za jačanje očiju kod kratkovidnosti

Za kratkovidnost pomaže ispiranje očiju dva puta dnevno čajem od kamilice. Kamilica se mora procijediti kroz krpu i onda tek umivati, kako u oči nebi upalo kakvo trunje. U današnje vrijeme može se staviti oblog od ohlađenih kesica s kamilicom na oči.

Uz to, vrlo dobro je upotrijebiti ruzmarinov špirit kojim se svaki dan natrlja čelo, sljepočnice, lice i vratne žile. A osim toga, potrebno ga je i ušmrkavati duboko kroz nos.

Za svaku boljku Bog je travku kao lijek dao! –Dakle, time je rečeno, da se i sami moramo potruditi kao bismo pomogli sebi. U tom smislu, saznajte kako se pravi Ruzmarinov špirit >>>>> ovdje