3 Besplatna online alata za grafički dizajn

3 Besplatna online alata za grafički dizajn

Posted on Posted in Autorski članci, Grafički dizajn, Marketing

3 Besplatna online alata za grafički dizajn

3 Besplatna online alata za grafički dizajn koji vam mogu olakšati rad na projektu su Canva, BeFunky i Illustrio. Inače, web postaje sve vizuelniji i potreba za dizajnerima različitih vrsta sve je veća. No sa porastom veće potrebe za vizuelnijim sadržajima otvorila su se vrata i ka stvaranju online alata koji će olakšati rad dizajnerima na njihovim projektima.

Dakako, ti alati ne pomažu samo dizajnerima. Oni pomažu i trgovcima, turističkim i drugim agencijama da svoje proizvode i usluge prezentiraju na što kvalitetniji način kroz već gotove predloške. Upotrebom ovih alata činjenica je da se ubrzava rad što je odista nekada i velika potreba.

Naravno nisu ni svi online alati za grafički dizajn isti. Ovdje vam navodim tri koja vam mogu pomoći pri radu a koja su po sadržaju različita. Jedan je alat baziran na dobrom grafičkom sadržaju sa ikonama, postotcima, ocjenama, itd. Drugi vam može poslužiti kao alat za uređivanje slika sa opcijama poput “Background remover” uz more predložaka za promociju. A treći ima više opcija poput kolažera, uređivača fotografija i dizajnerske podrške.

3 Besplatna online alata za grafički dizajn

3 Besplatna online alata za grafički dizajn koji vam mogu olakšati rad na projektu zasiguno će vam biti od koristi.Naravno ako vam ovi ne odgovaraju na netu možete pronaći veliku gomilu drugi alata koje imaju slične opcije.

Da se razumijemo postoje i plaćene opcije koje nude online alati, poput Canva Pro verzije. No osnovne besplatne mogućnosti dat će vam dovoljno prostora za napredak u svijetu grafičkog dizajna. A poslije ako osjetite potrebu i za nekim dodatnim u tom trenutku vama potrebnim opcijama možete preći i na plaćene verzije online alata.

Illustrio

Ako ste kompanija ili trgovac koji treba uvjerljiv vizuelni sadržaj predstavljen kroz grafiku usmjerenu preko ikona, postotaka, ocjena ili uzoraka, onda Illustrio.com je dobar odabir. Dakako, Illustrio ne nudi sadržaj za kompletnu grafičku podršku ali ako želite pojedinačni grafički prikaz koji je potpuno prilagodljiv onda ste na dobrom mjestu. Dakle, postalo vam je jasno zašto Illustrio može biti dobar bar na početku vašeg dizajnerskog rada jer mnogi početnici se susretnu sa problemom nedostatka kvalitetnih ikona, sadržaja sa tabelama u postotcima, itd. I najbolje ga je koristiti uz druge alate koji će vam upotpuniti vaše alate za rad na grafičkom projektu.

Canva

Canva.com nudi kroz Canva Pro verziju napredne opcije za timove koji istovremeno mogu raditi timski na određenom projektu. No za pojedinca zasigurno osnovni alati koje nudi bit će sasvim dovoljni posebno na početku rada jer postoje hiljade gotovih profesionalnih predložaka preko kojih se može iskreirati određeni projekat i nakon toga ga ispromovisati. Canva nudi šablone za sve projekte što može biti naravno od koristi pri radu jer ubrzava rad, ali i daje mogućnost određene doze kreativnosti dok radite jer su šabloni prilagodljivi.

BeFunky

BeFunky.com pomalo je drugačiji od druga dva navedena besplatna online alata. Be Funky.com sadrži tri glavna alata kojima možete pristupiti u vašem pregledniku. Za one kojima je potrebna opcija kolaža fotografija BeFunky može biti dobar odabir. Također ima alat uređivač fotografija kojem možete pristupiti preko web preglednika. A ima i onu dizajnersku stranu koja vam može biti dobra podrška pri radu.

Sem ova tri besplatna online alata za pomoć pri radu od pomoći vam mogu biti i softverski alati poput besplatnog GIMP-a sa kojim možete napraviti vrhunski grafički sadržaj ili urediti sliku po vašoj mjeri. O softverskim alatima pričat ćemo u narednom blogu. A posebno su pogodni za kreativce koji vole rad od nule.

Nadam se da sam vam ovim člankom pomogao. Ako jesam podijelite ga sa drugim osobama ili na mreži, neka i oni isprobaju neke od ovih besplatnih alata koji će im biti od koristi pri radu.

Almir Đuhera – Mirić

Kerde Severin hvala vam na fotografiji!

Kerde Severin-a možete pronaći ovdje >>> Photo by Kerde Severin on Unsplash