Zašto trebate postaviti baner na web sajt

Posted on Posted in Autorski članci, Marketing | Oglasite se s nama

Zašto trebate postaviti baner na web sajt

Zašto trebate postaviti baner na web sajt? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan jer gledajući iz ugla oglašivača-kompanije kroz postavljeni baner dolazi do veće prisutnosti kompanije na internetu a istovremeno se podiže svijest o brendu i kompaniji. A uz to omogućava se kupcima rješavanje njihovih određenih problema.jer imaju mogućnost odmah kupiti određeni proizvod ili uslugu koji mogu riješiti njihov problem.

Dakle, ovo su tri ključna činioca zašto trebate postaviti baner na web sajt, forum ili drugo internet mjesto a koje se kroz plan internet marketinga smatra pogodnim za vaše poslovanje. Vaš ROI u ovom slučaju, možda neće biti veliki ali ostavlja mogućnost kupovine iz drugog puta, zar ne?! A to ne biste imali ako nemate postavljen baner.

Ako pogledamo iz drugog ugla, pasivni prihod je podsticaj za postavljanje banera neke kompanije na svoj web sajt, blog, forum i slično. Dakle, oglašivači plaćaju za isticanje njihovih banera koji mogu biti različitih dimenzija. Dakako ni pasivni prihod ovdje nije extremno velik ali potencijal koji donosi postavljanje oglasnih jedinica je veliki jer nikad ne znate kada ćete naletiti na zlatni oglašivački brod koji će vam donijeti sjajan profit.

Otkrijte više sadržaja

Kupci su kraljevi u poslovnom svijetu

A šta tu dobijaju kupci? Pa kupci su kraljevi u poslovnom svijetu, Oni dolaze na određenu internet stranicu radi rješavanja svojih problema koji mogu biti najrazličitijih priroda. Kupci mogu imati određene zdravstvene probleme te će tražiti određene prirodne ili farmaceutske lijekove za njihov problem. Mogu imati probleme financijske prirode pa će na primjer tražiti stranice banaka. Oni kreativniji mogu tražiti kako zaraditi na internetu, te će ići na stranice.

Rješavanje problema sa sobom donosi i očekivanja kupaca. U tom smislu, ako se zadovolje očekivanja kupaca onda će oni sami početi pričati priču o vašim proizvodima. A znamo da dobar glas daleko se čuje a loš još dalje. Zato je baner dobra oglasna jedinica jer ne dozvoljava da se zapetljate u obećanjima. Na baneru kreativnost dolazi do izražaja jer sa malo riječi a uz pomoć slike ili animacije morate biti jasni ali i zanimljivi kako bi privukli kupce da kliknu na baner

Možda vas zanima

Šta su baneri

Šta su baneri, pitate se? Za one iskusnije to je već jasno ali ako tek počinjete svoju priču u svijetu marketinga na internetu evo par rečenica i o tome. Baneri su internetske oglasne jedinice, obično prikazne, no sve više postaju i nativne prirode, koje kombiniraju text, sliku i URL a koje kroz URL vode posjetitelje ka određenom web sajtu na kom kupac može kupiti ili saznati više o proizvodima i uslugama.

Zašto trebate postaviti baner na web sajt

Zašto trebate postaviti baner na web sajt ili na neko drugo internetsko mjesto? Pa kako smo već rekli to je win win situacija za sve tri strane u svijetu marketinga na internetu. Baneri se mogu postavljati na mnoga mjesta u fizičkom smislu, neki štampane banere postave i u vlastiti vrt ali u svijetu digitalnog marketinga dvije najjače pozicije su pri vrhu kao i pri dnu internetskog mjesta.

U suštini nema tu 100% pravila koji garantuje veliki prihod odmah. Na primjer može biti postavljen na vrhu ali tu je cijena isticanja banera i najskuplja. Drugi će postaviti kontekstulani baner u sredini članka. Treći će pak koristiti animirani baner na lijevom području pri vrhu nekog internetskog mjesta jer ljudsko oko teži lijevoj strani kad traži rješenje.

No ako nemate zanimljiv sadržaj i proizvod ili uslugu koja će na adekvatan način zadovoljiti očekivanja posjetitelja onda ste narodski rečeno, “džaba krečili kuću”.

Dodatno čitajte

Veličine banera

Ovdje ću vam priložiti tablu sa najčešćim veličinama banera a koje idu uz Googleove standarde. No veličina banera može biti i stvar obostranog dogovora posebno kad se radi o direktnoj pogodbi isticanja banera na vašem internetskom mjestu. Ovdje ću istaći i da postoje Affiliate programi preko koji možete ostvarivati pasivni prihod ili oglasiti vašu kampanju sa banerima. No to je posebna tema o kojoj ćemo razgovarati u nekom od idućih blogova.

Zašto trebate postaviti baner na web sajtalmir.com.ba
Zašto trebate postaviti baner na web sajt

 

Ako imate kakvo pitanje na temu banera ili općenito digitalnog marketinga slobodno me kontaktirajte, rado ću vam pomoći. Ako trebate baner pozovite me ili pošaljite email za dogovor. Nadam se da sam vam ovim člankom pomogao.

Ako jesam, slobodno podijelite članak kako bi i drugima pomogli i otklonili njihove dileme, ili čak i riješili problem. Hvala na čitanju bloga!

Almir Đuhera – Mirić

 

 

 

 

Preporučujemo