15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću govori o aktivnostima koje nas čine zadovoljnim

15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše

15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću

15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću pružaju dublji uvid u načine kako postići trajnu radost i zadovoljstvo u životu. Od meditacije do vođenja dnevnika, ovi savjeti ističu važnost fokusiranja na aktivnosti koje potiču osobni rast i dobrobit.

Odbacivanje bespotrebnih distrakcija i koncentriranje na stvaranje smislenih trenutaka ključno je za postizanje unutarnjeg mira. Kroz praksu mindfulness-a, samorefleksiju i usmjerenost na sadašnji trenutak, možemo osloboditi sebe od tereta prošlosti i živjeti ispunjeniji život. Ovaj članak istražuje niz korisnih savjeta koji mogu pomoći svakome da otkrije istinsku unutarnju sreću.

Niste istinski sretni?! Onda odmah, pročitajte ovih 15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću, i učinite vaš život smislenijim, vedrijim i veselijim.

U nastavku članka preporučujemo da isprobate neke od aktivnosti koje su navedene kako biste se opustili te oživjeli puteve koji vode ka sreći jer sreća dolazi iznutra. Slažete li se?

“Sreća se nalazi u dokolici.” -Aristotel


Piše Almir Đuhera
Objavljeno, 06.02.2024.godine
Ažurirano, 27.08.2024.godine


 

15 savjeta kako da dohvatite sreću

Mnogo puta su me druge osobe upitale: Kako mogu ostati smiren i u najizazovnijim situacijama?! Odgovor leži u svakodnevnoj meditaciji. Šta je meditacija i kako meditirati, biti će tema nekog od narednih blogova. Inače, meditacija je jedan od 15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću kojeg koristim u svakodnevnom životu.

No ovdje želim istaći jedan konkretan primjer, kako možete naučiti smisleno reagovati, bez da kvarite osobni unutrašnji mir.

Dakle, evo primjera konkretnog. Vlasnik malog lokalnog kafića svjesno mi je na utakmici našeg lokalnog rukometnog kluba postavio kuku-podmetnuo nogu (neću ovdje ulaziti u njegove razloge, iako ih znam). -Nisam tada reagovao, jer sam znao da će život sam po sebi odgovoriti mu na adekvatan način. Što se poslije i obistinilo. No to je neka druga priča. Vjerujte mi na riječ da biste dohvatili sreću potrebno je prije svega neke osobe postaviti na level “ignore” ili ih čak izbrisati iz svog života. Zašto?

Zato što vam takve osobe crpe energiju i kvare te uništavaju vaš mir, slažete li se?!

Vjerujem da bi 99,5 posto osoba direktno odmah ušlo u sukob sa njim, zar ne?! No ja sam svjesno nastavio dalje, kao da ga nema tu. Dakle, dragi prijatelji, ako želite, istinsku unutrašnju sreću, vjerujte mi onda nema potrebe da trošite osobnu energiju na sporedne likove u vašem životu, niti na situacije koje su od minornog značaja na vaš život.

 
Sadržaj


Otkrijte više sadržaja


 

15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću

Dakle, ovdje ću u dobroj namjeri nabrojati mojih 15 aktivnosti koje koristim u svakodnevnom životu a koje mi pomažu da se osjećam fokusirano, smireno i energetski napunjeno:

 

Talenti

Talenti su blagodet koju smo dobili s rođenjem. Neke osobe budu toga svjesne te ispune pune potencijale vlastitih talenata pri čemu ti talenti osobu vode kroz zemlju inspirisanu otkrićima unutrašnjeg zadovoljstva, radosti i sreće.

Talenti su u nama samo ih trebamo osvijestiti. Imao sam brojne prilike vidjeti osobe koje negiraju postojanje vlastiti talenata da bi ih nekoliko godina poslije negiranja vlastitih sposobnosti uspjeli pretvoriti u nadu ali i u poslovni uspjeh.

Naši unutrašnji nemaju veze sa školom koju eventualno završimo jer ako pogledate oko sebe uvidjeti ćete da mnoge osobe koje nemaju zvaničnu diplomu iz neke oblasti ali imaju vrhunsko znanje o toj temi. Zar ne?

Zato ponekad pogledajte u sebe i vjerujte svojim unutrašnjim potencijlima, a navest ćemo samo neke od mogućih unutrašnjih prirodno isklesanih znanja i vještina.

  • Talenat za sport
  • Talenat za fiziku
  • Talenat za biologiju
  • Talenat za historiju
  • Talenat za slikarstvo
  • Talenat za geometriju
  • Talenat za književnost
  • Talenat za novinarstvo
  • Talenat za it tehnologiju
  • Talenat za analizu podataka

 

Naučite oprostiti

Zanemarujete važnost vašeg oprosta prema drugima, a koji utiče na vašu osobnu sreću i unutrašnji mir?! -Ne činite to! Vaša spremnost na oprost nije vaša slabost, već zaista to je velika životna snaga koja vam pomaže da budete sretni i zadovoljni vašim životom. Svaki put kada nekome oprostite, vi se oslobađate „utega ljutnje“ kojeg je na neki način druga strana željela da okači o vaš vrat.

Ne dozvolite da nosite kroz cijeli život „utege bijesa“ na svom vratu koje drugi vam serviraju. Budite mudriji pd njih. Oprostite im njihove pokušaje da vas učine tužnim i nastavite dalje, sretni kroz more života da plivate.

Vodite online blog

Kroz vaš Blog, vi komunicirate sa drugim osoba, oni vas upoznaju i nalazite istomišljenike!

Znam teško je voditi blog, jer evo i sam pišem već dugi niz godina. Svjestan sam da nećete pronaći odmah istomišljenike koji bi vas podržali u pisanju. Bit ću iskren, posebno nemojte tražiti podršku u najbližoj okolini jer bit ćete neshvaćeni.

No to nije razlog da odustanete od svojih ciljeva i snova. Vi treba da volite i poštujete sebe. Tko je voljan da vas podrži uvijek je dobrodošao ali ne po svaku cijenu. Zapamtite da ste vi unikat sa svojim idejama, ciljevima, željama, nadama.

Budite original i pišite blog srcem.

Sretno u radu, želim vam puno sreće!

 

Rješavajte probleme

Nema na svijetu osobe koja se nije srela sa nekom vrstom problema, zar ne?! Dakle, savjetujem vam od srca da se uhvatite u koštac sa problemom na način da mu ne posvetite više od sat vremena najviše dnevno. Sagledajte ga iz svakog mogućeg ugla, a onda na papir stavite „razloge za i protiv rješenja stavljenih na papir“ koja ste zamislili.

Vjerujte mi, dugotrajno razmišljanje iscrpljuje vašu vitalnu energiju. -Jer time postajete nervno razdražljivi i dolazite u duboko grotlo umanjene svijesti. Da li ste tada spremni da pravilno rasuđujete? Ne niste, zato oprez. Još jedan mali savjet koji ima veliku korist za one koje ga upotrebljavaju jeste „Set malih rješenja.“

Dakle, savjet je, da svaki problem možete razložiti i na mali set rješenja kako biste ga postepeno riješili ako već nije moguće odjednom i u kratkom vremenskom roku. „Set malih rješenja“ je dobra tehnika za rješavanje problema. Isprobajte set, odmah!

 

Više putujte životom

Kada govorim više putujte životom, ovdje mislim na raznolike forme putovanja životom a koja vas mogu učiniti sretnim. Pa ću nabrojati dva tri puta za sreću. Sanjarenje je jedan od onih puteva koji razvija kreativnost i maštu. Ne bojte se sanjariti to je dobro po vas. Mada znajte, da ni u čemu ne valja pretjerivati, pa čak ni u tome.

Drugi vid putovanja jeste onaj lokalni… A to znači da budete spremni da posjetite razna lokalna udruženja, seminare, događaje iz oblasti koja vas zanima. Na tim putovanjima upoznajete lokalne saputnike slične vama, a koji onda postaju u jednom momentu i vaši prijatelji.

Treći vid jeste onaj turistički… kada se usudite da odete na godišnji odmor, ili da odete na jednodnevni izlet na lokaciju koja vam se sviđa. Ta putovanja nadograđuju vaš osjećaj sreće. Zato koristite takve prilike ako vam ih život ponudi.

 

Vodite osobni dnevnik

Duša se opušta i srce pronalazi mir kada se otpuste kroz pisanje duhovni ili fizički događaji i situacije kroz koje ste prošli

15 Savjeta-Pišite dnevnik govori kako pronaći mir kroz pisanje dnevnika
15 Savjeta-Pišite dnevnik

 

Razvijajte vašu intuiciju

Mnogo puta sam se uvjerio da onaj osjećaj „iz stomaka“ na prvu ne vara. Zaista mnogo puta svi mi zapostavljamo osjećaj koji nam daje unaprijed odgovor da li je ili ne, nešto dobro po nas. -Zašto je to tako? Pa zato što po svom prirodnom sklopu ljudi se boje nepoznatog i svega što ne mogu definisati. Pa tako ni intuiciju ne možemo definisati i često je ne koristimo iz straha od nepoznatog, zar ne?!

 

Radite ono što volite srcem

Sve što radite bezvoljno ne donosi onaj pravi dugotrajni rezultat. A ono čemu ste posvećeni srcem i spremni da radite po dvanaest sati nudi dugoročan uspjeh i unutrašnju sreću

Pročitate li biografije uspješni osoba vidjet ćete da su radili ono što vole. I to sve što su više puta ponavljali, to su postajali uspješniji u onome što rade. Ponavljanje je majka uspjeha a još ako to radite sa toplinom vašeg srca uspjeh će zasigurno doći, nije li tako?!

 

Svakodnevno raditi meditaciju i jogu

Meditacija i joga su dvije veoma dobre tehnike za postizanje duhovnog i fizičkog sklada vašeg tijela i duše. –Isprobajte ih, nećete se pokajati, jer umiruju duh, i ojačavaju fizičko tijelo.

15 Savjeta-Svakodnevno meditirajte ako želite unutrašnji mir
15 Savjeta-Svakodnevno meditirajte ako želite unutrašnji mir

 

Ne osvrčite se previše na prošlost

Zaglavljeni u tmurnim trenucima iz prošlosti, ne vidite vesele trenutke sadašnjosti!

Nemojte živjeti u prošlosti jer ne možete ništa izmjeniti što je već bilo, nije li tako?! Ono što možete konkretno učiniti jeste da, živite svjesno u današnjem danu, u trenutku sadašnjeg momenta i da sebi kažete šta danas mogu učiniti da sebi uljepšam dan koji je preda mnom?! Znajte da svaki novi dan je novi život. Život je lijep bez obzira na iskušenja koja imamo, azato ne odustajte od sebe i potrage za svojom srećom.

Dakle, svaki dan dobijate priliku da svoj život poboljšate,mžda toga niste ni svjesni. Zar ne vrijedi bar probati učiniti sebi dan ljepšim.

 

Ne rasipajte osobnu energiju na gluposti

Osobna energija se troši čak, i kada vodite ljubav, a to je lijepa stvar zar ne?! A zamislite, koliko više puta je gubite ako ju trošite na negativne stvari i situacije. Zato uvijek, nastojte misliti pozitivno, raditi pozitivne stvari, kreirati pozitivne događaje i družiti se za pozitivnim ljudima koji će da vas podrže i “krila” da vam daju.

 

Upotrebljavajte što više pozitivnih riječi

Vaš život će se zaista promijeniti kada počnete upotrebljavati što više pozitivnih riječi ili rečenica u vašem životu. Može vam biti smiješan ovaj moj prijedlog, no upotrebljavajte „pozitivne riječi-lozinke“ za vaše društvene socijalne mreže. Iznenaditi će vas pozitivni rezultati takvih aktivnosti.

 

Ne slušajte muziku koja vas čini depresivnim

Ovaj savjet trebao bi biti među prva tri po redoslijedu, ali kako sam svjestan da su šanse male da ostavite muziku, onda se bar iskreno nadam da ćete umanjiti slušanje muzike koja vas čini tužnim, sjetnim i depresivnim. Znam da mnogi vole praviti žrtvu od sebe a u tome ih i muzika sjetna dodatno podstiče.

-Dakle ne pravite žrtvu od sebe slušajući tužne pjesme, već se okrenite muzici koja vas inspiriše i daje osmijeh na lice. A takvih pjesama zasigurno ima mnogo u vašem životu. Slušajući inspirativnu muziku bit ćete puni energije, poletni i voljni da učinite čuda u svom životu. -Jer čuda su zaista moguća!

 

Tražite oprost od Milostivog Boga za vaše grijehe

Nema idealne osobe bez grešaka svjesno ili nesvjesno učinjenih. Dakle, nemojte se osuđivati što niste savršeni već zatražite oprost od Milostivoga i osjetiti ćete neobičan unutrašnji mir poslije toga.

 

Budite komunikativni i ostvarite prvi kontakt očima

Želite biti sretni u srcu i duši, onda morate biti sposobni i komunicirati sa drugima. A pri tome, morate znati da je važnost pogleda velika. Dakle, pogled odaje mnogo o vama, zar ne?! Da li imate samopouzdanje ili kakav je vaš karakter?! Zato, uvijek pogledajte osobu preko puta direktno u oči i osmjehnite se. Zašto?

Stvaranju povjerenja prilikom prvog susreta mnogo doprinose osmijeh, vedra komunikacija i direktan pogled u oči.

 

Zaključak

Niste sigurni, da li ste sretni?! A željeli biste koristiti 15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću, a imate 5 karakteristika osobe siromašnog duha, onda se morate mijenjati! -Možda vas u tome koči  sablja usamljenosti, pročitajte pet savjeta kako da izbjegnete oštricu sablje usamljenosti >>>>> Ovdje

Ovo je mojih 15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću koje koristim u svakodnevnom životu. Nadam se da će vam biti od pomoći.

Izvori informacija:

en.wikipedia.org/wiki/Yoga

 
Preporučujemo


0