Bolovi kao putokazi promjena

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija, Servisi

Dok Vi spavate, ja pišem članak-“Bolovi kao putokaz”. -Tri sata je i osam minuta, i ja na petak dana 12.5.2017.godine pišem ove riječi s nadom da će doprijeti do što većeg broja ljudi kao mali vodić kojim možete osluhnuti signale koje Vama vaše tijelo šalje da želi i traži pomoć, a najćešće ih, svi Mi zanemarujemo, zar ne?!

Skoro će zora, a mene ekstremni bolovi razvaljuju. Da li Vam je poznat taj osjećaj? U pozadini, dok pišem ove riječi pustio sam laganu instrumental muziku kako bi preusmjerio vlastite teške misli na neku bolju i mirniju rijeku života. Sada to popularno zovu liječenje muzikom. A ja inače, od malena imam tu naviku da slušam muziku i kad mi je najteže. Bole ovi bolovi žestoko i režu duboko, no oni nisu svjesni da su naišli na protivnika koji im se može suprostaviti. Nasmijem im se u facu, vi vjerovali meni ili ne. Podsjete me oni na moga oca Osmana koji je tri godine bolovao, a u prkos teškim bolovima nas je ohrabrivao, nasmijavao i bodrio. I tako jutros, evo ratujem sa bolovima i vjerujem da nema na svijetu insana koji nije osjetio neku vrstu boli… duševnu, fizičku, ljubavnu, oštru, tupu, povremenu, hroničnu…

Prvi signali

E pa dragi moji, oni lagani tanani bolovi su prvi signal da tijelo vapi za vašom pomoći. Inače, kako to obično biva svi mi ih zanemarujemo jer su slabašni. I tek kada ovako zabole ekstremno kao što jutros bolovi peku mene, onda reagujemo. Vjerujte, što su kod Vas jači bolovi, znajte da borite se Vi osobno i vaše tijelo sa strašnim i sve težim protivnikom. Zato, dakle, reagujte dok su još slabi i majušni, jer kad dobiju na vatri, oluji i galopu, onda ih je jako teško zaustaviti u njihovom naumu da Vas slome i unište do kraja.

Ako se pitate kako reagovati, u jučerašnjem blogu opisao sam da je obavezno unijeti promjene u vlastito ponašanje. A to znači, promjeniti životne i radne navike, promjeniti način ishrane, stanovanja… ponašanja uopšte. Zato je alternativa dobar izbor. A Vi odlučite šta je alternativa vašem sadašnjem ponašanju. Pokušajte osluhnuti srce i dušu koje će Vam zaista reći šta i gdje pogrešno radite. -Jer u 95 posto slučajeva sam čovjek sebi je najveći neprijatelj, zar ne?! Ako se pitate, da li sam ja spreman da se promjenim, vjerujte da jesam. I meni je trebalo vremena da shvatim, da sam život je promjena. I ko nije spreman na promjene često ostane razočaran životom. Vrijedi probati, zašto da ne?!

 

Bolovi i spremnost na promjene

Zaista, boli me…, a u toku dana, oko podne trebao bi preuzeti pano na kojem se nalazim moja malenkost sa podacima o meni, a koji su u sklopu „Zavičajne izložbe“ uradili učenici „Književnog kluba“ iz „Prve osnovne škole Maglaj.“ I pitam se, da li ću moći otići? Kako ima ona narodna poslovica „Nikako dva dobra spojiti“, svjestan sam da je život satkan od iskušenja i osmjeha, pa kako kad koji talas naiđe tako nam i bude, zar ne?!

U prkos ovim bolovima teškim pokušati ću se odgegati do škole kako bi bio čovjek od riječi, jer sam obećao nastavnici da ću doči i pokloniti par knjiga za školsku biblioteku i učenicima. Bude li wi-fi signala, ići ću i live kako bi Vam dočarao atmosferu ali i upozorio na važnost kulture u našim životima.

Još ću samo reći, da bi Vam volio preporučiti biljne čajeve u borbi sa vašim bolovima i iskušenjima, jer vjerujte da djeluju pozitivno na ljudski organizam. Ono što je bitno istaći jeste, da nije svaki čaj za svakoga jer smo mi svako cjelina za sebe sa svojim manama i vrlinama.

Tako da, za vašu bolest ne ide uvijek isti lijek, koji recimo uzima Vaša majka, otac, komšija prijatelj, ljubavnik…, bilo da je iz alternativne, bilo iz ove suvremene medicine koju danas najčešće preferiramo. No zapamtite dobro, bolovi su prvi znak da tijelo traži da se njemu posvetite, izvršite detoksikaciju tijela i unesete određene promjene u osobni život. Da li ste spremni na to… eh to je sad već druga tema i druga priča za neki drugi blog.

Do sljedećeg bloga šaljem Vam srdačne pozdrave, i pazite na sebe. I za kraj da dodam, bolje je spriječiti nego liječiti, zar ne?!