Kako da unaprijedite rad svog bloga

Kako da Unaprijedite Rad Svog Bloga

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Marketing | Oglasite se s nama

Kako da Unaprijedite Rad Svog Bloga

Kako da Unaprijedite Rad Svog Bloga dat ću kroz osobno iskustvo vođenja bloga-Naši Koraci. Inače, blogeri su postali vrlo utjecajne osobe koje svojim radom doprinose rastu zajednice. Dakako, različite su teme kojima se bave: posao i ljubav, digitalni marketing i grafički dizajn, zdrava hrana i recepti samo su neke od tema o kojima pišu.

Dakle, bloging je vrlo utjecajan način za dijeljenje znanja, povezivanje s publikom sa kojom želimo doći u dodir, i izgradnju autoriteta i ugleda u određenoj niši. Da se razumijemo svaki bloger voli da piše, no ono što mnogi zaboravljaju jeste da sem pisanja potrebno je poduzimati i mnoge druge aktivnosti kako bi se postigao određeni željeni cilj ili uspjeh samog bloga.

U ovom vodiču kroz osobno iskustvo vođenja almir.com.ba  navest ću par aktivnosti koje mogu doprinijeti većoj posjećenosti publike na blogu jer publika je ta koja daje motiv da se ide dalje sa pisanjem blogova. Zar nije tako?! Zatim bi volio ovdje naglasiti i vrijednosti SEO optimizacije koja je često zanemrena na početku rada kod blogera jer smo fokusirani na pisanje i dijeljenje sadržaja.

Pa krenimo redom sa aktivnostima koje mogu pomoći vam pri radu sa blogom

Piše: Almr Đuhera

 

Kako da Unaprijedite Rad Svog Bloga:

  •  SADRŽAJ JE PRVA STEPENICA

Na osnovu osobnog iskustva vjerujem da je sadržaj ta prva stepenica koja kreira prvi dojam publike prema vama. Što je sadržaj kvalitetniji to ćete veči ugled i autoritet imati u blogerskoj niši kojom se bavite. Za saržaj bih rekao da treba sem kvalitetnog teksta u smislu gramatike imati u sebi transparentnost, vjerodostojne argumente kroz statistiku, brojku i primjere i da bude unikatan po svom stilu pisanja. Copy paste akcija zasigurnoneće pridonijeti uspjehu vašeg bloga.

 

  • CILJNA PUBLIKA JE DRUGA KARIKA

Ciljna publika je druga karika sa kojom aktivno radite kako biste uspjeli sa vašim blogom. Ako ne znate ko je vaša ciljna publika pa kako ćete onda pisati. Na primjer, ako vaš blog posjećuju žene onda tu mora postojati u pisanju i ona osjećajnija strana koja je spremna pomoći ženama da riješe svoje promblem.

Možda vam je cilja publika mlađa populacija kojoj je bliža moderna strana života onda svakako vaše pisanje morate uskladiti sa tom stranom naših života. Dakle, što bolje upoznate svoju ciljnu publiku većesu vam šanse za uspjeh. Naravno, na osnovu samog sadržaja kojeg pišete vi možete imati grubu sliku glavne struje ciljne publike.

  • NA CILJEVE NE ZABORAVITE

Ciljevi koje postavite mogu se mijenjati i modificirati ali je važno da ih imate. Na primjer, moj osobni cilj je trenutno da povećam broj članaka na dnevnoj bazi koje objavljujem. Da li ću ga ostvariti vidjet ćemo. Ali na taj način sam sebi sam postavio i vremenski okvir cilja koji je vrlo bitan. Kako bi taj cilj ostvario ima više načina, što opet govori da samim postavljanjem cilja dobijate i rješenja ili bar moguća rješenja kako doći do cilja. Dakle, na ciljeve ne zaboravite!

 

  • PROMOVIRANJE NA DRUŠTVENIM MEDIJIMA

Promoviranje na društvenim medijima je postala već uobičajena praksa ne samo blogerima već i svim drugima koji žele povećati doseg publike, i vidljivosti svojih proizvoda i usluga. Na samom početku bloganja ne mogu vam opisati koliko me je strah bilo da neću pogriješiti u gramatici pa će me zbog toga kritikovati. Pa me strah bilo šta ako ne bude čitano, kako ću se osjećati.

Pa sam sebe pitao šta ako pogriješim u podacima, šta će ljudi reći. Toliko je bilo strahova da sam pomalo bio zbunjen a onda sam se uhvatio u koštac sa strahovima da sam savladavao jedan po jedan. Podatke dva tri puta provjerim, tekst pročitam nakon što završim par puta, dodam, promijenim riječ ispravim zarez, stavim upitnik, itd. Zapamtite da promoviranje na društvenim medijima je nit koja razdvaja uspješne od neuspješnih

 

  • ANALITIKA BLOGA

Analitika bloga nije ključna ali vam može pomoći sa svoj brod bloganja upravite u pravu luku jer ćete kroz analitiku bolje upoznati publiku, vidjet ćete gdje griješite, pokazat će vam zemlje iz kojih vaša publika dolazi, itd. Bit ću iskren da najmanje pažnje ovom segmentu trenutno poklanjam.

 

  • SURADNJA SA DRUGIM BLOGERIMA JE POŽELJNA

Suradnja sa drugim blogerima iz vaše niše je poželjna i može donijeti obostranu korist. Nekih od rezultata te suradnje mogli bi biti: Povećanje povjerenja publike što jača opet vaš ugled u branši kojom se bavite.

Također možete dosegnuti i novu publiku što širi vaš front publike. Još jedna stvar će se desiti a to je da ćete dobiti novu širinu u pogledu i inspirativne ideje o kojima ćete razmišljati i pokušati pretočiti u djelo na svoj način, itd. Dakle, svaka pozitivna suradnja je dobrodošla.

 

  • SEO- Hodajući lavirintom bloganja stigosmo do optimizacije

Hodajući lavirintom bloganja stigosmo do optimizacije. E to je onaj tehnički dio kojm mnogi autori ne vole da se bave, čak i sa udijelom u kojem oni mogu pridonijeti.

Naravno sada ima na internetu masa dodataka koje implementirate na vaš blog i on vam dadne upute na koji način da riješite problem vezan za SEO.

Ukratko o onome što bi bilo poželjno odraditi kada je SEO u pitanju da istaknem: Optimizacija naslova, dodavanje meta opisa, unos ključnih riječi i kvalitetni URL-ovi će pridonijeti vašoj rangiranosti na tražilicama a tako onda povećavate vaš organski promet.

 

BLOGGING UŽIVO

Mnogo je primjera uspješnog bloginga diljem svijeta interneta. No danas bih istakao jedan koji mi je zapeo za oko iz više razloga. A jedan od razloga je digitalni marketing kojim sam i ja zaokupljen, dakle dijelimo istu strast.

Još jedna činjenica me privukla da pogledam o čemu se tu radi. Pogledajte samo njihovu statistiku -HubSpot Blog.

  • Više od 700 000 pretplatnika na blog
  • Više od 6 milijuna mjesečnih pretplatnika

To je blog koji objavljuje više od 10 novih članaka svakog dana. Dakle, to je potvrda da je sadržaj prva stepenica na putu do uspjeha. Što više objavljenog kvalitetnog sadržaja to su veće šanse za uspjeh. Posmatrajući njihov rad možda ćete dobiti inspiraciju Kako da Unaprijedite Rad Svog Bloga?!

 

Neka vaš blog zablista!

-Sretno!

Ako vam je članak Kako da Unaprijedite Rad Svog Bloga bio od pomoći i svidio vam se molim vas da ga podijelite sa drugima. Hvala vam unaprijed!

0