Smuti za dobro zdravlje od breskve i maline govori o zdrvim životnim namirnicama za rehranu

Smuti za dobro zdravlje od breskve i maline

Posted on Posted in Smuti recepti | Zdrava energija za svaki dan, Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

Smuti za dobro zdravlje od breskve i maline

Smuti za dobro zdravlje od breskve i maline je ukusan napitak koji će vas opskrbiti sa dovoljno jutarnje energije. U sebi sadrži namirnice koje imaju niski glikemijski indeks (malina, breskva) te ćete se osjećati duže siti a vasa energija će se postepeno oslobađati.

Isprobajte ovaj ukusan smuti, vjerujemo da ćete biti zadovoljni njegovim djelovanjem jer sem što sadrži namirnice sa niskim GI, on će vam dati i dovoljne snage za jutarnje aktivnosti jer ima ugljikohidrate koji će vas opskrbiti kvalitetnom energijom. Dobit ćete skoro trećinu potrebnog dnevnog unosa ugljenih hidrata.

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Smuti za dobro zdravlje od breskve i maline

Znate li da čak 87% kalorija koje breskva nudi potiču od ugljenih hidrata8% od proteina i 5% od masti. Dakle, možemo reći da breskva sem što je sočna i ukusna, donosi zdrave kalorije za naše tijelo. Naravno potreba za nutritijentima kod svakog od nas je različita jer se razlikujemo po strukturi, zdravstvenom stanju, poslu kojeg obavljamo, aktivnostima kojima se bavimo u toku dana, itd. Zar ne?

 

Breskva nutritivna vrijednost na količinu od 100 g

  • Energetska vrijednost 39 kcal
  • Proteini  0,91 g
  • Ugljikohidrati 9,54 g
  • Šećeri 8,39 g
  • Vlakna 1,5
  • Masti 0,25

Na primjer, u breskvi nema mnogo proteina tako da ćete u toku dana ostatak morati unijeti kroz druge namirnice. Tako da, sportaše savjetujemo unos kroz domaću sirutku. Dakako to se odnosi i na sve druge osobe, s tim da je razlika u količini.  Složiti ćemo se da sportaši se više troše, nego drugi koji se ne bave aktivnostima koje iziskuju veliku potrošnju i napore.

Prema općim smjernicama, minimalni je unos proteina 0,8 g po kg/TT (tjelesne težine). Uzmemo li za prosječnu osobu od 70 kilograma tjelesne težine onda unos proteina mogao bi biti u vrijednosti od 56 g. No kako rekosmo, nismo svi isti. Čak i spol igra ulogu jer također potrebe muškaraca I žena nisu iste.

Možemo zaključiti da, kao i sve druge životne namirnice breskva je zdrava u umjerenim količinama, dakle sa unosom ne pretjerujte. Naravno, ovaj savjet se odnosi i na unos smutija.

 

Smuti za dobro zdravlje - Malina govori o koristima od maline
Smuti za dobro zdravlje – Malina

 

Malina nutritivna vrijednost na količinu od 100 g

  • Energetska vrijednost 52 kcal
  • Proteini  1,20 g
  • Ugljikohidrati 11,94 g
  • Vlakna 6,5 g
  • Masti 0,65 g

Iz navedenih podataka možemo vidjeti da su maline prilično bogate ugljikohidratima kao jednim od najvažniiji makronutritijenata. Šta su ugljikohidrati? -U osnovi su ugljikohidrati skupina organskih spojeva i pored bjelančevina i masti, jedna od tri iz osnovnih skupina makronutrijenata. Oni nam daju energiju I jedan su od najkvalitetnijih izvora u carstvu ljudske raznolike prehrane. (Nažalost mnogi u današnjem vremenu ne mogu sebi priuštiti raznoliku prehranu, nije li tako?)

Pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje

Svo voće I povrće pogodno je za ljudski organizam u umjerenim količinama. U ovom slučaju, govorimo o malinama koje potpomažu ljudsko zdravlje na više nivoa. Od srca vam toplo preporučujemo da ih konzumirate. Naravno najbolje bi bilo da su domaće i neprskane. Korisne su za naše zdravlje na više levela tako da:

  • Potpomažu zdravlje očiju
  • Odlični su čistači krvnih sudova
  • Doprinose očuvanju zdravlja srca
  • Pozitivno utiču na jačanje imuniteta
  • Imaju nizak glikemijski iznos (pogodne za dijabetičare)

 

SASTOJCI

2 breskve

100 g malina

150 g grčkog jogurta

100 ml. svježeg soka od naranče

1 kesica vanillin šećera

Priprema

  1. Korak >>> Breskve operate, očistite od koštica, pa ih isjeckajte na komadiće I stavite u bblender. Breskvama dodajte maline, jogurt, sok od naranče I vanillin šećer.
  2. Drugi korak >>> Sve dobro izmiksajte u blenderu da se smjesa sjedini.
  3. Treći korak >>> Sipajte u čaše, ukrasite po želji.

I uživajte, prijatno!

Mala napomena: Osobno ne koristim vanillin šećer koji služi samo za poboljšanje okusa. Vama po želji, da li ćete ga koristiti.

Izvori informacija: One Fit, LightFork i GymBeam, I naravno osobna iskustva jer kao sportaš koji trči maratone koristim za ishranu navedene namirnice!

0