GIMP verzija 2.10 - Besplatni program za obradu i kreiranje slika

GIMP verzija 2.10. – Besplatni program za obradu i kreiranje slika

Posted on Posted in Autorski članci, Grafički dizajn, Marketing

GIMP verzija 2.10 – Besplatni program za obradu i kreiranje slika je odlična, vrhunska zamjena za Photoshop i druge programe koje koriste fotografi, grafički dizajneri i drugi kreativci a koje morate platiti.

Ovaj program je dostupan na Windows, MacOS i Linux platformama. Sada ga je moguće nadograditi na Photo GIMP čije sučelje je identično Photoshopovom. Čak, i određeni filteri i dodaci mogu se koristiti na Gimp-u.

 

gimp 2.10
Nadograđeni gimp 2.10 – Photo GIMP
  1. Dostupan na Windows, MacOS i Linux platformama
  2. Program otvorenog koda
  3. Jednostavna instalacija
  4. Prijateljsko sučelje
  5. Besplatan program

GIMP verzija 2.10 – Besplatni program za obradu i kreiranje slika

Da biste savladali početne korake za korištenje GIMP-a morate odvojiti vaše vrijeme za učenje osnovnih alata. Kada uspješno prođete kroz osnove onda će vam se otvoriti vrata beskrajnih mogućnosti koje GIMP kao super alat nudi. Dakako, i za napredne postavke će vam trebati određeno vrijeme za njihovo savladavanje, ali vjerujte da u konačnici daju extra rezultate.

Moj savjet je da uzmete rokovnik i da pravite zabilješke kad radite na određenim projektima koji zahtjevaju naprednije postavke… Ljudi smo, i mi ponekad znamo se izgubiti u moru opcija koje postoje u GIMP-u. Zato vam predlažem zapisivanje u rokovnik. To vam može dobro doći kada neku aktivnost trebate brzo uraditi ili određene radnje i funkciju trebate a niste sigurni kako ide. Dakle, rokovnik, čisto kao podsjetnik!

Kada bih trebao opisati GIMP u jednoj rečenici to bi izgledalo ovako: Rad sa layerima je temelj GIMP-a, a alati koji se nalaze sa lijeve strane su onaj šlag na torti koji vam omogućuje da budete majstor svog zanata!

Download GIMP

GIMP možete preuzeti sa https://www.gimp.org/downloads/

Alati u GIMP-u

Alati u GIMP-u daju vam nevjerovatan broj korisnih opcija kojima možete vršiti selekciju slike, retuširanje fotografije, brisanje pozadine, itd.

Snimanje projekata u GIMP-u

Snimanja projekata u GIMP-u možete činiti u raznim formatima poput Photoshop image -(psd), JPG image -(jpg), PNG image -(png), TIFF image (tiff), itd. Dakle, svi najbitniji formati su zastupljeni i pri radu u GIMPU.

Piše:

Almir Đuhera – Mirić

21.11.2022.godine