Solidify - G'MIC filter u GIMP-u

Solidify – G’MIC filter u GIMP-u je odličan

Posted on Posted in Autorski članci, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Solidify – G’MIC filter u GIMP-u je sjajan filter koji će vam omogućiti da napravite sjajnu gradijentnu pozadinu, kao i da zamutite pozadinu na kreativan način. Dakle, ako odradite dobre postavke filter će odraditi više nego odličan posao za vas.

Solidify – G'MIC filter u GIMP-u

Temelj filtera je transparentno područje. Autor filtera je David Tschumperle, a nastao je prije desetak godina. Inače, David Tschumperle i Sebastien Fourey su uglavnom razvili G’MIC. Usput da napomenem da su filteri unaprijed dizajnirani efekti sa određenim podacima koji se mogu uređivati, a koji pomažu pri kreiranju, uređivanju i manipulaciji slikama.

Ovdje možete preuzeti G'MIC dodatak

Inače, Solidify filter je sastavni dio dodatka G’MIC za GIMP. U dodatku, pored Solidify filtera nalazi se još 583 filtera koji su razvrstani u nekoliko oblasti. Ta brojka od 584 filtera jasno vam ukazuje koliki trud i energija su uloženi u stvaranje G’MIC-a. U tom smislu autorima se treba od srca zahvaliti na njihovom radu, zar ne?! David Tschumperle i Sebastien Fourey, hvala vam velika na vašem radu!!!

Napomena: Ovaj filter rekonstruiše prozirne regione slike koristeći algoritam transportne difuzije. Korisno samo za slike koje imaju alfa kanal.

Ukratko o GIMP-u

Iako je otvorenog koda i potpuno besplatan za upotrebu, GIMP sam po sebi je vrhunski program za obradu i kreiranje slika sa mnogobrojnim alatima koji su oplemenjeni bezbrojnim vrlo naprednim funkcionalnostima.

E sad zamislite, da svojim rukama imate vrhunski program kojeg možete obogatiti sa još mnogo kreativnih alata, šta biste na to rekli?! Vjerovatno biste rekli, pa ljudi moji, zar je i ovo moguće?

Zato bi GIMP toplo preporučio dizajnerima, fotografima i masi drugih kreativaca kojima ovaj softver može biti od velike koristi. GIMP i njegovi dodaci će zasigurno osloboditi vašu kreativnost, znanje podići na višu razinu, ali i ubrzati vaš rad, te tako omogućiti da imate i više vremena za neke druge poslovne ili životne aktivnosti.

 

GIMP –  možete preuzeti ovdje

Solidify – G'MIC filter u GIMP-u

Još jednom da istaknemo napomenu: Ovaj filter rekonstruiše prozirne regione slike koristeći algoritam transportne difuzije. Korisno samo za slike koje imaju alfa kanal.

Solidfy radi izvrsne pozadine i zamućenja fotografija. Pogledajte par primjera koje vam prilažem kroz mini galeriju fotografija.