Jelo za 10 govori o pripremi slatkovodne ribe Tilapie

Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom

Posted on Posted in Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom

Jelo za 10 pripremite danas sa Tilapiom, slatkovodnom ribom koja zbog svoje nježne teksture mesa i blagog okusa, sve je popularnija te je to čini idealnom za različite kulinarske tehnike.

Naravno, umjesto tilapie ako je nemate u frižideru možete recept pripremiti uz neku drugu bijelu ribu po izboru. Spoj okusa ribe, gljiva, rukole te luka i drugih začina unijet će posebnu aromu u vašu kuhinju te izmamiti osmijehe na licima vaših gostiju ili porodice koja će uživati u vašim kulinarskim vještinama te ih pohvaliti.

Ponešto o bijelim ribama

Bijela riba popularna je na našim prostorima. Vjerovatno ste čuli za neke od njih ili ih već spremali neke vrste bijele ribe poput, orade, kovača, brancina, oslića, trlja i škarpine. Ova vrsta ribe poznata je po nutritivnim vrijednostima koje gode ljudskom organizmu.

U tom smislu, ukratko navest ćemo, bogata je vitaminom B, vitaminom koji je posebno važan za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava. Također ima visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na zdravlje krvožilnog sustava, smanjenje kolesterola te pomažu pri skidanju neželjenih kilograma. Sasvim dovoljno motiva napisano da neke od bijeli riba uvrstite u vaš jelovnik, zar ne?!

VEGANSKI RECEPTI

Sastojci:

4 fileta tilapije (ili druge bijele ribe po izboru)

200g šampinjona, narezanih na listiće

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

Sok od 1 limuna

Maslinovo ulje

Sol i papar po ukusu

Svježe začinsko bilje po izboru (npr. peršin, bosiljak)

Za salatu:

4 šalice svježe rukole

1/2 crvenog luka, tanko narezanog

1 rajčica, narezana na kriške

Maslinovo ulje

Balzamični ocat

Sol i papar po ukusu

MOŽDA VAS ZANIMA

Upute:

Priprema Ribe:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Ribu operite i osušite kuhinjskim papirom.

Posolite i popaprite ribu s obje strane.

Položite ribu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.

Pokapajte ribu sokom od limuna i malo maslinovog ulja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok riba ne postane sočna i nježna.


Priprema Gljiva
:

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja.

Dodajte nasjeckane šampinjone i češnjak.

Pržite ih na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta ili dok ne omekšaju i lagano se zapeku.

Posolite i popaprite po ukusu.


Priprema Salate
:

U velikoj zdjeli pomiješajte rukolu, tanko narezani crveni luk i kriške rajčice.

Dodajte malo maslinovog ulja, balzamičnog octa, soli i papra te promiješajte da se sve sjedini.

Posluživanje:

Na tanjure stavite pečenu ribu.

Pored ribe rasporedite šampinjone.

Poslužite uz svježu salatu od rukole.

Ovaj ukusan i zdrav ručak pružit će vam uravnoteženu kombinaciju proteina, vlakana i vitamina. Uživajte u pripremi i obroku!

Prijatno!

PREPORUČUJEMO

0