Ah, ja noćas vam dušo umirem sam! Znate li Mino, Vi najdraža moja, Koja je moja omiljena boja I kojeg cvijeća miris ja ljubim, čijem naručju želim da se gubim?!

-Koliko žena i muškaraca u toku jedne minute

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

-Koliko žena i muškaraca u toku jedne minute

Nedostaješ duši?! -Koliko žena i muškaraca u toku jedne minute na ovom svijetu pomisli nedostaješ duši voljena osobo? Možemo reći: “Mali milion”. Posebno se taj osjećaj javi kad nabujaju emocije kao nezaustavljiva rijeka ponornica koja želi da ispliva na površinu. I to je zaista u redu, osjetiti i imati potrebu za nečijom blizinom. Bliskost spaja!

Ali… kako se nositi sa osjećajem koji tugu i bol stvara? Muškarcima se “lakše nositi” sa vulkanskom erupcijom bola kroz povlačenje u sebe, izražavanjem osjećaja kroz popijeni alkohol, lumpovanjem po kahvanama, kockanjem, tučom, skandalima… Iako mora se priznati da nijedan od tih načina nije dobar po muškarca a ni po onu osobu koju voli (Ako je zaista voli). Jer tada najčešće gubi kontakt sa stvarnom realnošću. Jer bijeg od stvarnosti čini mu se lakšim nego pokušaj gledanju problemu u oči, zar ne?!

Žene to opet rade na svoj jako emotivan način. U što, kao reakciju neke djevojke i žene na svoj način uključuju: obavezno hladno servirano osvetu, snažne izljeve bijesa, konstantnu ljutost, ispoljavanje osjećaja bespomoćnosti, totalnu hladnoću, nezainteresovanost za seksualnim spajanjem,… U svakom slučaju žene to “brutalnije” proživljavaju nego muškarci. Jedan moj bivši prijatelj je stalno govorio da su žene opasnije od muškarca kad su teme ljubavi u pitanju.

No i jedna i druga strana, u najvećem broju slučajeva griješe na ljubavnom planu jer traže savršenu ženu i savršenog muškarca, uzimajući od njih samo vrline. A na sam dodir partnerovih mana počnu da vrište, kukaju i žale se. Nema savršene žene, niti ima savršenog muškarca. Dakle, dok ste još u vezi spoznajte da li imate zajedničke snove, ciljeve, želje, nade, interese, hobije, talente… Za sreću je potrebno da je zajedno dijelite ako želite dobru vezu ili brak, jer svaka druga opcija vodi u krah veze ili braka.

Citat

“Ti, kao da još uvijek tražiš savršenog muškarca, iako živiš u braku sa jednim nesavršenim. Prestani tražiti savršenog i onda ćeš naći pravog.”

Iz romana u nastanku “Mirela u očima stranca”

A u nastavku pročitajte pjesmu koju sam napisao u trenu… jer inspiracija je odradila svoje u tim momentima dok suze su tekle 😉

NEDOSTAJEŠ DUŠI

Ti…

Nedostaješ duši
u njoj sve se ruši
od decembra hladna
duša te je gladna
Nije mi svejedno
jer bili smo jedno
ko Adam i Eva
dok duša im pjeva
o ljubavi bajnoj
o ljubavi trajnoj…

Znaj…

No više nisam fin
Niti sam tvoj Džems Din
Kurvam se i pijem
Od kiše se krijem
Ja pod lipom starom
sa uličnom bagrom
sa flašom u ruci
ko ludi hajduci
pijemo s nogu
samo to još mogu…

Zbog tebe…

Izgubio sam sve
Otela si mi sne
Ubila si nadu
zbola dušu mladu
‘nako iz inata
kucam na sva vrata
mrtva duša pleše
srce drugu kreše
umu mira neda
druga mi ne sjeda.

Umirem…

Zapamti mi ime
pisane ti rime
Sve drugo u hodu
baci ti niz vodu.
Istinu jednu znam
Na sv'jetu da sam sam
Otišla si, mila…
gn'jezdo da bi svila
Niz kaldrmu staru
da ljubiš fukaru.