Najplaćenije pozicije u svijetu marketinga na internetu

Najplaćenije pozicije u svijetu marketinga na internetu

Posted on Posted in Autorski članci, Marketing, usluge

Najplaćenije pozicije u svijetu marketinga na internetu

Najplaćenije pozicije u svijetu marketinga na internetu kada saznate novčane iznose koji ih krase vjerujem da će vas dodatno inspirisati u potragi za vašom omiljenom pozicijom. Da li ćete poslije ovog teksta više “gristi” za dobrom poslovnom prilikom ali i pozicijom u svijetu marketinga na internet? Vjerujem da hoćete. Hoćete, zar ne?!

Već se počeli “gristi” čim ste došli na ovaj članak. A to je dobar pokazatelj vaših ambicija i namjera. Pa krenimo, hajde da samo na kratko ovdje predočim neke od pozicija iz svijeta digitalnog marketinga a koje su vrlodobro ili bolje rečeno odlično plaćene.

Čuli ste vjerovatno za nazive Account manager ili Account director, Social media manager, Copywriter, SEO administrator, PPC Analyst, Community manager, Global marketing manager, Brand manager itd.

Na prvu loptu, nemojte dozvoliti da vas nazivi zaplaše ili zbune zato što zvuče nepoznato i snažno. oni su samo na engleskom jeziku izneseni. No kada u sljedećem blogu spoznate za šta su određene pozicije namjenjene bit će vam sasvim drugačija slika o tim pozicijama pred očima.

Najplaćenije pozicije u svijetu marketinga na internetu

Sa razvojem interneta otvorila su se nova vrata edukacije, jer očito da specifična znanja i potrebne vještine stvarale su i nova zanimanja i pozicije. Današnje obrazovanje ne prati nove trendove no putem edukacija i kurseva, kao i samostalnim učenjima na platformama pout YouTube kanala stječu se nove prakse, znanja i vještine potrebne za adekvatan rad.

Dakako, plaće iz svijeta digitalnog marketinga u Bosni i Hercegovini, regiji pa i u svijetu su hajmo reći iznad prosjeka. U Bosni I Hercegovini njihov prosjek je i do tri puta veći od prosječne neto plaća u BIH koja u 2021 godini iznosila je 998 KM, a koja je ipak varljiva za oči velike većine stanovništa.

WEB DIZAJNER – 1827 KM

ACCOUNT MANAGER – 2289 KM

COPYWRITER – 1888 KM

GRAFIČKI DIZAJNER – 1355 KM

MENADŽER DIGITALNOG MARKETINGA – 2725 KM

SOCIAL MEDIA SPECIALIST – 1605 KM

MEDIA PLANER – 1878 KM

Naravno, tu se radi ali i zaradi. I ovo su neke okvirne gornje granice prema podacima websajta plata.ba! Zato je svijet digitalnog marketinga prilika da dignete svoj standard. Ipak evo par informacija o platama van BIH, za one koji razmišljaju i o karijeri vani.

UPRAVITELJ SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

U Americi nacionalna plaća Upravitelja sadržaja na društvenim mrežama čija je primarna djelatnost održavanje digitalnih zajednica iznosi 46 hiljada dolara,

MEDIA PLANER

U Americi nacionalna plaća na poziciji MEDIA PLANER-a iznosi 56 hiljada dolara. Da li je to malo ili puno, šta vi mislite?
VODITELJ ODNOSA SA JAVNOŠĆU

Osoba na poziciji Voditelja odnosa sa javnoću u poslovnom svijetu u Americi ima 53 hiljade dolara. No ko je radio sa ljudima zna koliko svaka riječ može biti plus ili minus za kompaniju, tako da ovo je zaista odgovoran posao.

Dakako da se razumijemo, sve je individualno, i ničiji život nije isti, tako da ni plate nisu svima iste, zar ne?! Tako da niti Ronaldo a ni Mesi nemaju iste plate, zar ne?!

Nadam se da sam vas motivisao tekstom i ponukao indirektno na cjeloživotno učenje jer samo vas ono može dovesti u šansu da imate visinu plate koju želite. Jer samo praktično i kvalitetno znanje dovest će vas na najplaćenije pozicije u svijetu marketinga na internetu.

Da li je svijet marketinga na internetu dobra prilika, šta mislite?
Almir Đuhera Mirić