Prvi maraton: Cazinski maraton, kako sam postao maratonac u 48 godini

Prvi maraton: Cazinski maraton, kako sam postao maratonac u 48 godini

Posted on Posted in Autorski članci

Prvi maraton: Cazinski maraton, kako sam postao maratonac u 48 godini

 

Prvi maraton: Cazinski maraton, kako sam postao maratonac u 48 godini uprkos iskušenjima koja su me pratila od samog polaska od kuće na Cazinski maraton. Uzbuđenja nije manjkalo ni tokom cijele utrke! Od starta do cilja ali i prilikom povratka kući, iskušenja je bilo i zaista su riječima neopisivi. Opisati sve doživljeno riječima gotovo je nemoguće. No ipak ću pokušati sasvim otvoreno i direktno govoriti o mom prvom maratonu istrčanom zahvaljujući mentalnoj jačini i snažnoj psihološkoj pripremi.

Prvi maraton: Cazinski maraton, kako sam postao maratonac u 48 godini

A sad pokušajte doživjeti Cazinski maraton iz mog ugla posmatran!  Zamislite sebe kako sada krećete na dugi put od 550+ kilometara i proživljavate svašta nešto. -Kašnjenje voza od 15 minuta na polasku iz Maglaja koje nije slutilo na dobro. No kontam se u sebi: „Što loše pođe možda dobro završi.“ Izazovno spavanje od tri sata na tvrdoj stolici na željezničkoj stanici koje crpi snagu i nije nešto, neki izazov jer smo svi ili većina bar jednom u životu čekali presjedanje sa voza na bus dok smo išli ka moru i željenoj destinaciji, zar ne?!

Helem, dolazak jutra me oraspoložio iako presjedanje sa voza na autobus dugo 8 i pol sati, mrakača i neizvjesnost kroz noć i nisu budili baš nadu. U 8 i 50h krećem iz Bihaća ka Cazinu i sada po prvi put osjećam u duši da moj put na prvi maraton polahko dobija smisao i svrhu.

 

Prvi maraton: Nada, snovi, bolovi i put dug 550km+

Pred prvi maraton spavanje od samo 5:15 sati, i samobuđenje svaka dva sata, možete li zamisliti?!

Neobičan san pred ustajanje u 3:45h,  i navijeni alarm označavaju početak novog dana. Doduše i bol u zubu kutnjaku javlja mi da je novi dan na vidiku. Nemam nikakvu tabletu protiv bolova pa će bolan zub morati da trpi mene a ja njega bar do negdje ili nekoga, zubara ili tablete protiv bolova. Dok sam se u krevetu laganice razbuđivao sjetio sam se rahmetli oca Osmana i proučio mu Fatihu. I tako krenu dan sa suzom i sjećanjem na oca. Nadam se da će mu Milostivi Bog podariti dobro na onom svijetu jer vjerujem da je zaslužio.

 

Prvi maraton: Jutarnje umno razgibavanje

Helem, budim se polahko. A pomalo onako bunovan već uzimam mobitel da objavim na facebooku kako sam sanjao Elmira Ćeru Ćerimagića jednog Atletu koji me u jednoj velikoj ogromnoog prostoriji u podzemlju neobične zgrade pregledao. Pregledao mi noge,  u stvari pomirisao mi lijevu nogu i rekao: Ti imaš extra sportske mišiće. No ipak bi trebao ojačati ove donje ispod koljena kako bi imao vrhunske rezultate. Gledam ga i razmišljam o tome šta mi priča. -U prostoriji se nalazi još likova koje je također pregledao.

Prvi maraton: Snovi se ostvaruju

Izlazim na vrata i idem ka stepenicama koje me vode ka prizemlju zgrade dok pored mene silazi starija žena i jedan mlađi muškarac. Često mi se snovi ispune i razmišljam o čemu mi jutrošni sanak govori. Na povratku kući će mi to od riječi do riječi što je rekao Ćera iz sna, na javi sve to isto reći na željezničkoj stanici Rifet željezničar koji je završio DIF.

Dok razmišljam o snu sjetih se da sam zaboravio spomenuti na fejsu dragog prijatelja Semira Čolu Čolića, jer dok sam spremao se za prvi maraton, često sam se poslije treninga ponedeljkom odmarao uz njegov kultni noćni program i emisiju „Sve je samo to Rock ‘N’ Roll“. Semire, ti si car i hvala ti na relax muzici.

 

Prvi maraton: I mala porcija makarona sa sirom

Baš mi je neobično počeo dan, kontam se u sebi, dok na jutarnju rosu raštrkanih misli sletaju draga lica: rahmetli Otac Osman, Mina u koju sam zaljubljen, jedne obrvice koje sam volio srcem, Semir Čolić Čola koji me pjesmom opuštao. -Razmišljao sam, što je život lijep i pored bolova i pored neočekivanih dešavanja i iskušenja. Život je zaista lijep i sve ovo pišem na mobitelu kako bi odmah na fejsu objavio šta osjećam tik pred utrku.

No po dolasku kući vidim da post na fejsu nije prošao. Ili sam ja zaboravio stisnuti tipku objaviti? Ili je slaba konekcija utjecala da se post ne objavi jer vidim da i fotografiju sa Zlatanom Alagićem dragim prijateljem nije fejs objavio?! Nešto se desilo a nisam baš siguran šta. Zato sad ovdje post opet parafraziram. Ko bi se sjetio baš svake napisane a ne objavljene riječi.

Pojedena jedna mala porcija makarona sa sirom u 4h sata ujutro i čaša dvije vode i polazak na start u 6 i 30h. Jutarnje pješačenje do starta dugo 4-5 kilometara, doduše sve nizbrdo me polagano zagrijavalo za utrku no razmišljao sam kako ću se vratiti nakon naporne i istrčane trke uzbrdo ka smještaju.

Prvi maraton: nema predaje niti odustajanja

Stigao sam na start I utrka duga 42,195 kilometara i borba sa samim sobom na valovitoj cazinskoj stazi je počela. Na startu sam vidno fizički iscrpljen i sa snažnim bolom koji me prati tokom cijelog puta ka Cazinu, no sada sam tu na startu i nema predaje. Utrka starta i misli se svakojake roje dok krećemo na neizvjestan put.

–Ekstremna bol u zadnjici i ogromnan napon za velikom nuždom od drugog kilometra pa tokom cijele utrke. Nada koja ne umire tokom cijelog maratona pratila me i davala snagu da izdržim. Snažni umor u nogama na 32 kilometru koji slama volju pratio me do cilja. Oštri  grč u lijevoj nozi i to baš u donjem dijelu ispod koljena na kojeg mi je Elmir Ćera Ćerimagić u snu naglašavao, a koji neda trčati na 35 kilometru pokušava ubiti nadu i volju, no ne predajem se i nastavljam dalje.

Prvi maraton: Hana Te i njena prognoza

Neki su do sada takmičari odustali no za mene danas to nije opcija iako mi je Hana Te na tribini dan prije rekla kroz šalu da ću biti iza nje ili da ću odustati. Pogodila je da ću biti iza nje što je trenutni realan odnos snaga, no pogriješila je u procjeni da ću odustati. Očito Hana Te ne poznaje Maglajlije i njihovu odliku istrajnosti. Trčim i dalje, i baš pored mene na suprotnoj strani prolazi HanaTe, vidim lagano trči. A meni ostala je još samo jaka volja na mojoj strani da se istraje do kraja, i dašak nade da ću uspjeti izdržati i stići do cilja. Samomotivacija kroz razgovor sa samim sobom na 30 kilometru da nema predaje u šestom krugu, nema odustajanja. Na mojoj strani očito bio je i fokus na disanje koji me doveo do cilja i spasio odustajanja.

Prvi maraton: Trčim jer volim, razočarenje i satisfakcija

Trčim ka cilju sretan što sam maratonsku utrku uspio privesti kraju. Shvatam da sam pod vrlo neobičnim i bolnim okolnostima stigao na cilj i izdržao ono što bi druge navelo da utrku davno prije završe i odustanu. Ipak nisam odustao, Hana Te! Da li sam razočaran?

-Jesam u duši razočaran postignutim vremenom 4:03.20 h jer znam da mogu bolje. No zauzeti 4.-to mjesto u starosnog kategoriji 45+, i osvojiti 20 mjesto na Državnom prvenstvu BIH u maratonu ipak je velika satisfakcija za sve proživljeno na putu dugom 550+ kilometara.

Također, spoznaja da sam trenutno na BIH listi najbolji dugoprugaša na 59 mjestu ažuriranoj 2019. godine, zaista popravila mi je raspoloženje i dalo motiv za daljnji napredak. Listu BIH maratonaca možete pogledati ovdje 

A sad slijedi pauza od dvadesetak dana bez treninga a nakon toga možda se odlučim istrčati Teslički cener. Trka zdravlja održat će se 17.8.2019.godine.

Prvi maraton: Cazinski maraton

Cazinski maraton donosi uzbudljivu utrku po valovitoj i dinamićnoj stazi sa neobičnim ranim jutarnjim startom i po vremenskim prilikama na koje se morate naviknuti unaprijed već tokom jutarnjih treninga. Cazinski maraton će mi ostati kao nevjerovatan doživljaj i jedinstvena priča za cijeli život. Cazin 2020 zabilježit ću u trkački kalendar i nadam se da ćemo se vidjeti dogodine, akobogda!

Prvi maraton: I zahvalnost sponzorima

Prvi maraton, Cazinski maraton istrčao sam zahvaljujući osobama koje su imale razumijevanja za sportske vrijednosti. Želim se zahvaliti NAJISKRENIJE SVIMA na pomoći.

Dragi prijatelji, hvala vam na podršci! 

Omer Mulaomerović

SSRI Općine Maglaj

Stil Projekt – Jasmin Halilović

Mega Tas – Amira i Senad Karabegović

Next Media – Jasmin Begić

Berbernica Tajba – Jasmin Đuhera

Non stop pekara – Muslija Totaj

Aida Husanović

Medina Pašić

 

Zvanične rezultate Državnog prvenstva BIH u maratonu i 2. Cazinskog maratona možete vidjeti ovdje

 

Mirić, 09:20h

Maglaj, 06.08.2019.