Švajcarska škola grafičkog dizajna -Minimalizam na djelu

Švajcarska Škola Grafičkog Dizajna: -Minimalizam na Djelu

Posted on Posted in Autorski članci, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Švajcarska škola grafičkog dizajna: -Minimalizam na djelu

Švajcarska škola grafičkog dizajna kroz suptilan dodir preciznosti, jednostavnosti i elegancije zasigurno predstavlja jedan od najutjecajnih pravaca u svijetu grafičkog dizajna. Obično kad se spomene Švajcarska škola grafičkog dizajna veže se za Maxa Miedingera i njegov font Helvetica. Ali, minimalizam savršene jednostavnosti oslikan majstorkom preciznoću uz sjaj elegancije je ono što krasi i izdvaja Švajcarsku školu grafičkog dizajna.

Prateći radove švajcarski grafički dizajnera zaista se može uvidjeti ta želja i namjera za izbacivanjem suvišnih detalja. A kada nema viška detalja u radu složit ćemo se da poruka koju šaljemo publici samo kroz esencijalne elemente dizajna postaju vrlo dopadljive, jasne i  lahko razumljive.

Piše: Almir Đuhera

Max Miedinger i Helvetica

I opet se vraćamo na Maxa Miedingera koji je sa svojim fontom Helvetica postao sinonim za jednostavnost i jasnoću u radu na dizajnu jer upravo ta Helvetica koja je i dan danas u upotrebi odiše čistoćom i svestranošću. Tako da nije čudo što je i dan danas među najzastupljenijim fontovima koji se koriste. Inače, Helvetica je prvi put predstavljena u Njemačkoj 1960. godine.

Font Akzidenz-Grotesk

Ovdje bih da spomenem još jedan vrlo zapažen font švajcarskog stila Akzidenz-Grotesk iz porodice stila Sans-Serif, čija slova mogu se upotrebljavati na primjer na web stranicama, naslovima prezentacija, za kreiranje pozivnica, banerima, reklama. itd. Dizajner je Livnica tipa Berthold. Licencu za ovaj font potrebno je platiti ako ih želite koristiti u komercijalne svrhe. Inače, na internetu moguće je preuzeti ovaj font ali samo za ličnu upotrebu.

Dakle, minimalizam, ravnoteža, jasnoća i čist izgled čemu je težila švajcarska škola grafičkog dizajna i dalje se primjenjuju, doduše sada kao univerzalni principi čemu teže grafički dizajneri širom svijeta pri različitim aspektima dizajna, uključujući logotipe, web dizajne, plakate i tiskane materijale.

Ako vam se članak svidio podijelite ga sa drugima. Hvala na čitanju i dijeljenju sadržaja sa almir.com.ba