Ukusni Recept za današnju nedjelju je na temu Marcipana. Kako Pripremiti Marcipan donosimo u ovom članku. Ovo je kolač specifičnog ukusa čiji temelj je velika oblatna na koju se naizmjenično nanosi svijetla i tamna smjesa pri čemu orasi i komadići keksa daju tu hrskaviju notu koji mnogi vole.
Umjesto oraha mnogi dodaju narendanu koru naranče, bademe ili druge prikladne namirnice. Dakako, to je pitanje osobnog ukusa.
Piše: Almir Đuhera
Sama priprema kolača nije zahtjevna. Tako da je to kolač kojeg domačice vole spremati. Nije potrebno kolač dugotrjno peći tako da je pogodan i za one domačice koje vole uštedjeti na struji.
Brza priprema i specifičan okus su činioci koji utječu da je domaćicama zahvalan za pripremu ali i zanimljiv zbog okusa. Okusa je malo oštrog iako s čokoladnog se ublaži tako da svim osobama baš ne legne na prvu.
Nedeljni Ukusni Recept: Kako Pripremiti Marcipan
Izvrstan recept za one koji uživaju u pripremanju kolača s oblatnama. Kolač koji se jednostavno priprema. I nije ga potrebno peći. Ako uz oblatne volite orahe i kekse prelivene čokoladom onda bit ćete u potpunosti zadovoljni okusom koji će vam priuštiti Marcipan. U nastavku pročitajte koje su potrebne namirnice i kako se priprema ukusni Marcipan.
Tijesto:
- 25 dag (250 g.) orasi
- 10 žlica vode
- 7 dag (70 g.) čokolade
- 15 dag keksa
- 20 dag (200 g.) margarina
Priprema:
Šečer i vodu prokuhajte. Nakon toga dodajte margarin, orahe i kekse. Kada ste sve spojili ostavite još da se na kratko sve prokuha na vatri.
Gotovo smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio smjese koju ste podijelili stavite 70.g čokolade i pustite da se rastopi.
Zatim veliku oblatnu podijelite na 4 dijela. A onda naizmjenično premažite svaki list bijelom i tamnom kremom.
Po želji kolač prelijte čokoladnom glazurom. I to je sve što trebate odraditi.
Prijatno!
Upozorenje:
Imajte u vidu da kolači debljaju. Donose zdravstvene probleme sa sobom osobama sklonim alergijama na neku od namirnica iz recepta. Ako ste alergični na orahe, šećer, čokoladu ili drugu namirnicu iz ovog recepta savjetujemo da ga uopšte ne konzumirate.
Također, općenito svim osobama zbog unosa bijelog šečera, raznih aditiva i emulgatora koji se nalaze u namirnicama od kojih se spremaju povećavaju se šanse za obolijevanje od teških bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, itd.
Aktuelno, čita se!
Resursi:
- 10 Top namirnica za podizanje raspoloženja
- Kako da napravite ukusan domaći crni hljeb
- Kako da izgubite kilograme na prirodan način
Preporučujemo