Zašto ugledni biznismeni i vrhunski sportisti imaju iste osobine, pitate se?!

Zašto ugledni biznismeni i vrhunski sportisti imaju iste osobine

Posted on Posted in Autorski članci, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše

Zašto ugledni biznismeni i vrhunski sportisti imaju iste osobine

Zašto ugledni biznismeni i vrhunski sportisti imaju iste osobine, pitate se?! -Zato jer žele vrhunske poslovne I sportske rezultate. A da biste postali vrhunski u bilo kojoj oblasti, vi iznutra morate posjedovati određene kvalitete, a to nije samo talenat već cijela zbirka dobrih osobina. Zašto? -Zato što vas te osobine prate i daju energiju da idete stalno dalje kroz dugotrajni proces koji vas s protokom vremena dovode u stanje profesionalca. Da li ste se ikada zapitali kakve to osobine ima jedan vrhunski sportaš, a kakve ima jedan uspješan poslovni čovjek? -Zar vam se ne čini da oni svi imaju iste osobine?!

Poznate su vam možda?!
– Ambicija
– Istrajnost
– Samopouzdanje
– Uspostava sistema
– Pobjednički mentalitet
– Sposobnost prilagođavanja novonastalim promjenama
– Kontuiranost u uspostavi i provedbi ponavljajućih procesa

Dakako, ako imate dobrog mentora ili trenera, potrebnu sportsku opremu ili opremu za radnju, naravno da će vam ti spoljni faktori biti od pomoći na putu uspjeha. Čak moguće je da će i ubrzati cijeli proces ka putu profesionalca. Ali ako odista u sebi nemate ono nešto, i pored najkvalitetnije spoljne podrške nećete uspjeti u namjeri da postanete vrhunski sportaš, biznismen, astronaut, naučnik, ribar, moler, itd. A to „nešto u sebi“ može biti dobiveno nasljeđem ili dodatno nadograđeno kostantnim radom na sebi.

Dakle, profesionalci, bilo da su biznismeni ili sportaši, naučnici ili u nekoj drugoj oblasti oni dosljedno kroz svoj život sprovode određene aktivnosti zahvaljujući osobinama koje su kod sebe pronašli ili dodatno ugradili. Zato su uspješni, nije li tako?! Nisu uspješni samo zato što su na Tv-u ili na sportskim takmičenjima zahvaljujući njihovim menadžerima, oni su uložili veliki trud, osobni kvalitet ali uz često prisutna odricanja od raznoraznih svakodnevica koje gaje obični ljudi.

Između ostalog, oni u sebi imaju ugrađenu samomotivaciju koja je dovoljno jaka da iznalazi rješenja kada se ukaže problem a to ne bi mogli raditi ako nisu puni samopouzdanja i vjere u sebe, zar ne? Za to razmislite šta je potrebno da dodate ili oduzmete svojim dosadašnjim navikama i rutinama, uvjerenjima i stavovima.

Šta je potrebno kod sebe da promijeniti kako biste usvojili navedene odlike?

Da se razumijemo ako ponavljate istu rutinu koja vam ne donosi rezultate, onda vi radite uzaludan Sizifov posao, zar ne?! -Dakle, prvi korak ka boljem sutra je spremnost na promjene. Ako promijenite bar jednu stvar u svom životu a koja vam ne donosi rezultate, osjetit ćete već nakon vrlo kratkog perioda kako stvari kreću naprijed a vi se na bolje mijenjate. Čak u određenim situacijama i zdravstveno stanje se vidno popravlja a raspoloženje i samopouzdanje raste.

Koliko vremena će vam trebati da prihvatite promjene?

Promjene se ne dešavaju preko noći. A za jedan veliki rezultat, pa ma kakav on u vašim očima bio potrebno je odgovarajuće vrijeme i uložen trud. Dakle, nema dobrog biznismena a niti sportaša preko noći. Kažu naučnici da biste postali uspješni potrebno je 10000 sati rada više nego obićno?! Da li ste spremni mijenjati navike i uspostavljati nove procese koji će vam donositi kvalitetne rezultate?

Da li ste spremni da kontinuirano radite na sebi?

Kontinuitet u poslu ili trenažnom procesu donosi rezultat. Da li se slažete? No to vam se ponekad može činiti zamorno i dosadno. Ponavljati kontinuirano iste stvari nije baš lagan posao, zar ne? Jeste li već isprobali?

Coca Cola je nastala dalekog 8. Maja 1886 godine. Davno je to bilo kada je Dr John Pemberton osmislio ukus omiljenog pića koje konzumiraju ljudi diljem svijeta, Da je već prvih mjesec zbog jako loše prodaje odustao od vlastitog proizvoda, danas ne bi bili to što jesu, slažete li se?! -Jer u prvih mjesec dana uopće im nisu cvjetale ruže, a zbog finansijskih problema tražio je suradnika koji će mu platiti 2000 usd za rad. Za Coca Colu sada kažu da je druga najpoznatija riječ današnjice, odmah iza riječi Ok. Govorili vam to šta o kontinuitetu u radu ili trenažnom procesu?

Da li ste spremni da nastavite kada vam se čini da ste izgubili bitku?

Ako vam se čini teško za nastaviti kada „život stane“, pogledajte velike maratonce koji su pred sobom imali velika sportska ali i životna iskušenja, pa su opet istrajali u ostvarenju vlastiti ciljeva. Da li bi postali šampioni da su odustali, šta vi mislite? Nijedan profesionalac nikada neće odustati. Pad ili poraz može doživjeti i sasvim sigurno kroz život da ih bude ali oni istrajno nastavljaju dalje, i to baš kad je najteže.

Neki naprave pauzu pa krenu nakon toga dalje.Neki u hodu odrade transformaciju, ličnu, poslovnu, trenažnu… Treći sa još više žara iznova i iznova krenu da stvaraju novu rutinu. Kombinacija je bebzbroj, vaše je samo da se nakon poraza ili pada pridignete i nastavite. Ako ste na taj potez spremni, vi ste već pobjednik u igri života jer niko vas sem vas sami neće moći dići u tim trenucima, zar ne?!

-Pročitajte biografiju velike Češke lokomotive Emila Zatopeka, jednog od najvoljenijih trkača svijeta. Možda vas baš njegova biografija upravo motiviše da istrajete u namjeri.

Da li ste spremni usvojiti neke od osobina profesionalaca?

Ako jeste, onda ste na pravom putu da poboljšate vlastito cjelokupno zdravlje ali i vaše materijalno stanje! Često i jedni i drugi, bar na početku vlastitih karijera morali su se svjesno odreći nečega kako bi postali to što danas jesu. Želite primjer?

Potrudite se sami pronaći za vas onaj pravi primjer koji će vam biti kao dodatna motivacija na vašem putu profesionalaca. Za nekoga to može biti Sylvester Stallone koga su mnogi producenti odbijali na početku karijere jer im nije želio prodati scenario u kojem je izričito zahtijevao da bude glavna uloga, da bi na kraju postao slavan, zar ne?! Za nekoga će to biti neko drugi. Potrudite se i pronaći ćete pravi.

No ipak pri svemu ostanite svoji i budite originalni, ako želite biti pravi profesionalac sa harizmom!!!

Mirić, 10:39
Maglaj, 24.04.2020.