3 razloga zašto je seks tabu tema na Balkanu

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

3 razloga zašto je seks tabu tema na Balkanu

Ovaj članak „3 razloga zašto je seks tabu tema na Balkanu“ sam davno u mislima napisao, ali nekako uvijek nešto zakoči objavu istog. –Ali, bar za Bosnu i Hercegovinu i ljude u njoj, ništa to nije posebno neobično da ste pomalo blokirani od strane nekoga ili nečega, je li tako?! Čeka se u toj divnoj zemlji uvijek nešto. U toj maloj, onako pomalo jarčevskoj zemlji traži se strpljenje, ali i gotovo sve se radi iz inata.

Dakle, možete li se zamisliti da živite u zemlji u kojoj se sve nešto čeka, oteže i odugovlači što zbog straha, što zbog dolaska mogućeg boljeg vremena?! -A strah nikako da nestane već samo raste i uništava sve oko sebe, a boljeg vremena nikako na vidiku?!

Dakle i ja sam čekao pravi momenat za objavu članka. -Ali život me odavno naučio da nema savršenog vremena, već samo vrijeme u kojem si učinio nešto pozitivno ili ne?!  I ja tako prekrši svoje pravilo „čekanja boljeg momenta“ i odlučih da istupim javno o tabu temi seksa. Inače, seks svi vole i upražnjavaju, zar ne?!

Dakako, seks je široka oblast koja obuhvaća i fizičko stapanje, i psihološku kompaktibilnost i energetsku sinegriju, i još mnogo drugih stvari, zar ne?! No ovo pišem jer me na to „natjerala“ moja dobra prijateljica Dina svojom rečenicom: Lahko je vama muškarcima, u vezi, u braku, poslije razvoda… vi možete spavati sa svakom, a mi žene-ne možemo sa drugim muškarcima, jer kad izgubimo nevinost nas drugi neće i, gledaju nas „poprijeko“?!

Šta reći na postavljeno pitanje?

Dugo sam se pitao kako odgovoriti na ovu njenu konstataciju, koja zaista kod naroda na Balkanu je dosta izražena. Možda dio pravog odgovora leži, po mom mišljenju, u ovome da svi smo specifične jedinke sa vlastitim karakternim osobinama, nadama, željama, ciljevima, stavovima… od kojih se neke osobe mogu izboriti sa nametnutim formama življenja, dok druge društvena svijest okoline „ubije“ u pojam. Dakle, svjestan sam da se zaista teško nositi sa pritiscima koje okolina nameće. Moramo priznati, posebno to teško pada nježnijem spolu koji je više emotivniji i osjećajniji od muškaraca, zar ne?! Dakle evo, „3 razloga zašto je seks tabu tema na Balkanu“

 

1 Osobni stav i etiketiranje

„Ta cura je lahkog morala?!“

Pokušaji etiketiranja česti su na području Balkana. I ta etiketiranja u največem broju slučajeva su pogrešna, zlonamjerna i data samo na osnovu vlastitog nahođenja bez konkretnih činjenica. Dakle, osobni stav u manjoj ili većoj mjeri ima svako od nas. Ali izažavanje vlastitog stava kako biste umanjili nečije znanje, ponašanje ili aktivnost, zasigurno nije najbolji put da budete uvaženi u društvenoj zajednici.

Priznajmo ovdje, i muškarci i žene, pri izražavanju stavova vole manipulativno se ponašati kako bi ostvarili određeni osobni interes u odnosu na nekoga ili nešto, zar ne? Zato je, jedan od  „3 razloga zašto je seks tabu tema na Balkanu“, zasigurno i, dilema kako osobno reagovati na moguća etiketiranja društva koje živi po unaprijed zacrtanim normama ponašanja, svidjela se ona pojedincu ili ne.

Dakle, možete li zamisiti, vi muškarci, kako je ženama u sljedećim prilikama? -Ako si stala sa muškarcem, ne valja narodu, jer bona: šta ćeš ti s njim?! Ako si raspuštenica ne valja narodu, jer bona nisi valjala čovjeku?! Ako si udovica, nedaj bože, ne valja narodu, jer bona ubila si čovjeka svojim ponašanje i tvoje je da ne izlaziš nikada iz kuće?! Ako si udata a želiš da radiš, ne valja narodu, jer eto odmah želiš da se kurvaš… Ženama zaista nije nimalo lahko u društvu u kojem bivstvuju, zato znajte, drage moje, od velike važnosti je osobni stav cure, djevojke, žene po njen život i sudbinu!

-Slažete li se, ili ne: Da li su sve cure lahkog morala?

 

2 Pritisci i negativna uvjerenja iz okoline

Sve plavuše su glupe?!“-Pa i ti.

Pritisci i negativna uvjerenja koja nam društvo nameće su konstanta u odnosima. I svako tko uspije da izađe iz tog odnosa nametnutih uvjerenja, uspjevši  odoljeti pritiscima okoline postaje za društvo opasnost. Zato „milje društva“ koristi razne metode manipulacije ljudima kako bi pojedinac bio poslušna ovca koja ne misli svojom glavom. Dakle, zato se ženama često podmeću „kukavičja jaja“ kako bi se njima lakše upravljalo. A najčešća zloupotreba pritisaka i negativnih uvjerenja radi se kako bi žene funkcionirale samo kao seksualni objekat.

U stvari, u odnosu muškarca i žene, muškarac želi da dobije „macu“ ili iskrenije rečeno, onu stvar od žene, bilo da se radi o poslovnom, prijateljskom, komšijskom, nasilničkom ili nekom drugom odnosu od strane muškaraca u odnosu na ženu. Nažalost, mnoge žene se slome pred golemim pritiscima i negativnim uvjerenjima društva i postanu robinje muškarcima, zapostavljajući sebe i svoju osobnost.

Dakako pritiske i negativna uvjerenja dobijaju od društva i muškarci samo iz drugačiji pobuda od strane „društva“. Zaista ogromnoj negativnoj snagi koja proizilazi iz takvog grubog manipulativnog nametanja teško je odoljeti. Zato mnoge osobe psihološki padnu, izgube samopouzdanje i samopoštovanje, dožive nervni slom i, najćešće se u potpunosti slome pred ubitačnim izborima društva koje im ono ponudi. Zato ženama nije ni malo lahko, zar ne?!

-Slažete li se, ili ne: Da li su sve plavuše glupe?

 

3 Nepisana pravila društvene zajednice

Nepisana pravila društvene zajednice zasigurno su jedan od okidača koje nježniji spol često tjeraju u krajnost i na loše životne vode. Mnoga nepisana pravila društva ubijaju tiho našu domaćicu, ženu, sestru, majku… Zašto, pitate se? Pa  opterećuju ih, i ubijaju na način unutrašnjeg bolnoga sukoba osobe sa samom sobom proizvodeći u njima stalne crvuljke sumnje, teške dileme, uskovitlane more,  razorne strahove. U tom sukobu sa samom sobom mnoge žene izgube sebe. Dakle,  u tom smislu, razarajuće djeluju  na curu, djevojku, ženu nepisana pravila društva poput:

 

a) Žena je nježniji spol?!

„Žene su slabije od muškaraca, zato manje vrijede?!“

Samim tim stavom se prihvaća ideja da je žena od muškarca slabija u svakom slučaju, kojoj se time nameće da nije za šefovsku poziciju, da nije jednaka muškarcu pri igri ljubavi i seksualnom činu. Ubija joj se samopoštovanje i smanjuje samopouzdanje?! Žene jesu intuitivnije, osjećajnije, emotivnije, nježnije od muškaraca, što ni u kojem slučaju ne umanjuje njihove sposobnosti u utakmici života.

Čak su spremne da daju više ljubavi, pažnje i poštovanja partneru, ali i da u krizim momentima bolje reaguju. Da li su žene samo zbog slabije fizičke konstitucije lošiji partneri, ili manje sposobne da vole, da rade, da daju doprinos društvu…

-Slažete li se, ili ne: Da li žene manje vrijede od muškaraca, zbog toga što su fizički inferiornije?

 

b) Izgubila je nevinost ?!

„Žena koja je izgubila nevinost, manje je vrijedna žena?!“

Nije nevina, pričao mi prijatelj koji je bio sa njom tu večer?! Da li ste kada čuli ovakve rečenice? Da li se kroz ovu i slične rečenice nameće loša slika i preduvjerenje o toj ženi čiji život uopšte ne poznajemo? Da li je to žena kojoj društvo nameće osjećaj krivice, grižnju savjesti, ubija samopoštovanje i smanjuje samopouzdanje, umanjuje vrijednost njenog srca i duše, i na kraju svodi je samo na fizički seksualni objekat…

Pitam se, zašto je za muškarca “nevinost i oni dani cure, djevojke, žene” nepoznanica i tabu tema? Možda zbog nerazumijevanja ili nezainteresiranosti da se bolje upozna o tome iz prve ruke od cure, djevojke žene? Pitam se i, da li je za muškarca doista važno i veliko dobro, imati pored sebe nevinu ženu loše duše i srca? Da li je za društvo možda bolje imati ženu koja nije nevina a dobrog srca je, i duše?

U biti, pitam sve iskreno, zašto se curama, djevojkama, ženama nameće teret „izgubljenoga zlata“? Doduše, neke od njih i same dodatno taj teret vlastitim mislima pojačavaju na svojim krhkim plećima. Da li je manje vrijedna cura, djevojka, žena koja je naša domaćica, radnica, poslovna žena, raspuštenica, udovica ako je u određenom momentu svog života za određenog muškarca mislila da je pravi?

-Slažete li se, ili ne: Ako je žena izgubila nevinost da je manje vrijedna osoba, cura, djevojka, žena?

 

c) Raspuštenica je?!

„Ako nije valjala drugom, neće ni meni?!“

Opet se svjesno ili ne, ženi nameće krivica, grižnja savjesti, tjeskoba. Također, smanjuje im se manevarski životni i ljubavni prostor, ubija samopoštovanje i utiče na samopouzdanje. Teško se nositi sa posljedicama nečega, čemu u suštini niste žudjeli, niti ste vi željeli da vam se desi. Otkaz na poslu, razvod, smrtni slučaj, pa čak ni preljub nije ono čemu žene žude, ali sve te stvari se dešavaju, po samoj prirodi stvari na kojoj život sami funkcioniše.

Dakle, žene žude siguran sam za poštovanjem, pažnjom, odanošću, ljubavlju od strane partnera, a kada to izostane, onda nažalost, i ljubav umire. Tako nastaju najćešće razlozi koji tjeraju žene na bijeg  iz veze ili braka, pa i bilo kojeg drugog odnosa u kojeg uđu… Zato žene ćute o sebi, seksualnosti, o onome čemu žude, o tome što žele, jer nema ko da ih čuje na pravi način i u pravo vrijeme. I onda ostaje za njima vatreni trag sumnji i nerazumijevanja kojeg drugi podpiruju iz raznoraznih razloga. A sve onda postaje tabu tema.

-Slažete li se ili ne:  Ako nije valjala drugom, neće ni meni?

 

d) Udovica je?!

„Udovice nisu ko ostale žene, one spavaju sa svakim?!“

„Vidio/la sam jednu udovicu jučer, kako muškarca uvodi u stan.“ -Obično čujem ovakve rečenice od muškaraca i po koje žene koja to izrekne zbog ljubomore ili zavisti koje odaju da su žene lahka roba, bez prava na svoj život, na svoje želje, nade, ciljeve i snove. Time se pokušavaju degradirati, poniziti kao osobe. A veoma često budu i, napadnute od strane istog spola degradirajućim izjavama od strane suparnica na ljubavnom polju.

Da li su to pojedinci (muškarci i žene) ljubomorni na tog muškarca ili ženu što nisu na njenom ili  njegovom mjestu? Zavidni su možda, jer ušao je u njenu kuću a ona ga je primila. Iako u životu često se kasnije sazna da sa njim ona-žena nije imala ništa intimno. No narod ko narod, gleda sve površinski, i onako kako njemu u tom momentu odgovara. U suštini, lakše je nešto ostaviti da bude tabu tema, i ne preispitivati sebe, nego otvoriti vrata poštovanju i odgovorima koji možda neće nam se svidjeti.

-Slažete li se ili ne: Ako je žena udovica da nije kao ostale žene, ona spava sa svakim?

Tabu tema na Balkanu

Eto, 3 razloga zašto je seks tabu tema na Balkanu, jer svi ćutimo i zabranimo sebi, da razgovaramo o seksualnosti. Ćutimo u tišini što iz straha da ne budemo pogrešno shvaćeni, što iz bojazni da će nas etiketirati, što iz straha od boli pritisaka i negativna uvjerenja iz okoline. Ćutimo zbog mogućih zabrana i nepisanih pravila društvene zajednice.

Dakako, postoje još neki dublji i skriveniji razlozi unutar nas samih, naših domaćica, radnica, poslovnih žena, sestara, majki, zašto je seks tabu tema ali o njima drugi put, u nekom drugom blogu. Inače, nažalost sviju nas, na Balkanu će se prije pričati otvoreno o pornografiji, nego o dobrobiti žene i njenih prava na dostojan život.

Želite li se opustiti i pročitati laganu ljubavnu priču to možete uraditi ovdje >>>>> Priča o Doris Gray