5 glavnih sastojaka recepta za uspjeh

5 glavnih sastojaka recepta za uspjeh

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše

5 glavnih sastojaka koji vas vode ka uspjehu zasigurno će pomoći da ubrzate vaše retanje stazom kako biste ostvarili ciljeve koje ste postavili. Stoga trebate primjeniti te se upoznati koje su to ključne stavke koje doprinose zdravom napretku ka planini uspjeha. U nastavku donosimo vam 5 glavnih sastojaka recepta za uspjeh.

5 glavnih sastojaka recepta za uspjeh

Kako postići uspjeh?

Uspjeh ne dolazi slučajno, zar ne?! No, prije svega, trebali bismo definisati šta je to uspjeh za svakog od nas. Nekome od nas uspjeh je sve ono što dolazi kroz posao i to ga ispunjava, kako duševno tako i materijalno. Za nekog je uspjeh kupovina novih ,,kola”, jer je to njegova dugogodišnja želja.

‘Pak, mnogi uspjeh vide kroz duhovne stvari i putovanja na tu temu. I mogli bismo tako unedogled nabrajati naočale raznih boja, dizajna i veličina kojima svako od nas, na sebi svojstven način, posmatra svijet uspjeha ili sam život. Čak šta više, ono što je za nekoga uspjeh, za drugoga to isto može predstavljati ogroman teret.

-Kako postići uspjeh? Prvo da vidimo šta nam je neophodno da postignemo puni potencijal, a koji je moguće ostvariti u životu kroz Zenit. Da bismo skratili priču, nabrojat ćemo najvažnije niti koje mogu direktno isplesti naše želje, nade, ciljeve. Jedna od najvažnijih niti jeste zdravlje…

 

  1. Zdravlje

-Ulaganje u vlastito znanje i zdravlje, prije svega! Ako ste zdravi, zasigurno vam je snažnija volja, bolja koncentracija, fizički ste izdržljiviji, psihološki spremniji za svaki radni izazov. Kada ste bolesni i kad vas nešto boli, bilo na emotivnoj ili fizičkoj ravni, dolazi do disbalansa energija i onda ste u problemu. Zato, investirajte dio novca u vas same, što je osnov svakog uspjeha.

 

  1. Cilj

-Jasno određen cilj! Da bismo znali šta želimo da ispletemo, moramo jasno da odredimo šta nam je cilj. Na primjer…

  1. a) Da li je to džemper, možda vunene čarape, majica, kapa, rukavice ili nešto ‘pak deseto?! No, jako bitno je da budemo načisto u kojem pravcu se krećemo. U ovom našem primjeru, mi želimo da ispletemo džemper. Eh, sad smo već na dobrom putu da napredujemo, jer mi zaista znamo šta želimo.
  2. b) Da li želimo džemper za naše malo dijete, najvećeg komšiju u susjedstvu ili možda za našu ljepšu polovinu? Da li je naš cilj mali, srednji ili veliki? Da li je komercijalan ili smo spremni da naš cilj jednostavno poklonimo nekom dragom? Mi moramo jasno odrediti veličinu našeg cilja!

 

  1. Vrijednost cilja

-Izračunavanje vrijednosti cilja! Da li ste spremni dati vrijednost vlastitom cilju stavljajući neku brojku na vaš cilj, izraženu, na primjer, kroz novčani, sportski, ljubavni, umjetnički ili neki drugi rezultat koji vam odgovara? Mi želimo da naš džemper ispletemo ručno za naše komšije koje su u blizini našeg mjesta stanovanja.

Zato smo spremni da na njega ispletemo imena naših cijenjenih komšija kako bismo privukli komšije da ga kupe. Samim postavljanjem logo-imena povećavamo cijenu našem proizvodu, što će nam omogućiti da u budućnosti proširimo kapacitete i postignemo naš cilj koji bi za nas predstavljao uspjeh.

 

  1. Vrijeme

-Predanost poslu! Da li ste spremni izdvojiti vaše dragocjeno vrijeme za ostvarenje cilja kojeg ste sebi postavili? Da li ste, naprimjer, spremni kao sportaš-atletičar da uložite ogroman fizički napor kroz aktivno treniranje i odvajanje ogromnog vlastitog vremena na ostvarenje cilja uz mnogobrojna odricanja, ali i na samu fokusiranost kroz vrijeme na zadani cilj?

Mi smo odlučili da radimo naš džemper za žensku populaciju ručno, što od nas zahtjeva da budemo strpljivi, jer izrada jednog ručno urađenog džempera zna da traje i do 48 sati. Zato smo spremni na rad, red i disciplinu kako bismo naš postavljeni cilj ostvarili! A Vi?! Da li ste spremni da zasukate rukave, da učite, odvojite izvjesno vrijeme i uložite ogroman napor da uspijete u ostvarenju vašeg cilja?

 

  1. Repromaterijal, Sirovina, Vještine

-Šta nam je potrebno za ostvarenje cilja?

Možda je vaš cilj umjetničko djelo, igranje za lokalni fudbalski tim ili želite da otvorite vlastitu pekarsku radnju? Znate li šta je neophodno sve kako biste postigli zadani cilj?

Da li su potrebne posebne vještine? Koja vrsta materijala? Imate li potrebno znanje, ali i dovoljno vlastitog novca za sami početak?

Mi sada već znamo da želimo raditi džempere za žensku populaciju, pletemo za klijentice blizu mjesta stanovanja. Svjesni smo da nam je neophodno određeno vrijeme kako bismo ga ispleli. Ali, mi smo spremni na to! A vi?!

Sada već znamo ŠTA želimo (cilj), odredili smo KAKAV cilj imamo, jasnu VRIJEDNOST cilja, za KOGA pravimo. Spremni smo da uložimo potreban napor i izdvojimo VRIJEME. Sad shvatamo OD ČEGA pravimo, i da su nam potrebne vunice raznih boja, igle, određene zalihe repromaterijala, dizajnerski šabloni.

Ako ste izanalizirali vaš postavljeni cilj na ovakav način kao što smo uradili u našem primjeru, sigurni smo da nećete promašiti metu i da ćete nam javiti vedru vijest kako ste ostvarili čak i vaše najljepše snove! A Vi, dragi naši, da li ste spremni na dugotrajni i izazovni put uspjeha?

Potrudite se i uspjet ćete! Odredili smo šta, kako, gdje, od čega, kome! Dali smo objektivnu vrijednost i imamo jasnu predstavu da je potrebno vrijeme za postizanje određenog cilja, a koji za nas predstavlja u određenom smislu uspjeh.

Zaključak

Zato, potrudite se da 5 glavnih sastojaka dobro zapamtite te da uvedete i dodatne začine kako biste zasladili vaš uspjeh osmijehom na Vašem licu.

Uz gore navedenih 5 glavnh sastojaka puta ka uspjehu, potrebni su još i dodatni začini za eventualni napredak.  Dodatni začini kao što su dodatna edukacija, marketing, lična promocija, upornost, jaka psiha, dobra etika, marljivost, ali i dovoljno sreće su slagalica uspjeha.

Sve su to komponente koje su vam potrebne za dostizanje uspjeha na onom planu gdje vi to želite. No, u svakom slučaju budite jasni šta želite, jer kad ste načisto sami sa sobom, onda sastojci i začini neuspjeha neće vas omesti ili će njihov utjecaj biti jako umanjen na putu uspjeha. A, o sastojcima neuspjeha ćemo pričati neki drugi put.

Do tada, ostvarite sve svoje želje i ciljeve uz ovih 5 glavnih sastojaka recepta za uspjeh. -Sretno!

 

Izvor imformacija:

 

Preporučujemo

15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću

15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću govori o aktivnostima koje nas čine zadovoljnim
15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću
0