Canva - Kreativna Platforma za Dizajniranje Sadržaja

Canva – Kreativna Platforma za Dizajniranje Sadržaja

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Canva – Kreativna Platforma za Dizajniranje Sadržaja

Canva je online platforma za dizajniranje koja omogućuje korisnicima da na jednostavan način stvaraju različite vrste vizualnih sadržaja. Ako vas zanimaju grafike za društvene mreže, posteri, leci, logoi, prezentacije, infografika, naslovnice za knjige, i još mnogo toga, onda ste na dobrom mjestu.

Inače samo sučelje je prijateljsko i jednostavno za upotrebu a koje omogućuje da vrlo brzo kreirate kvalitetne, rekao bih profesionalne dizajne, bez potrebe za naprednim vrhunskim znanjem jednog profesionalnog dizajnera.

Ova platforma za dizajniranje sadržaja postaje sve popularnija na području Bosne i Hercegovine što me ponukalo da napišem vodič o jednoj od trenutno najpopularnijih kreativnih platformi sa milionima korisnika širom svijeta.

Piše: Almir Đuhera

Pa krenimo redom i to otpočetka. Sve je krenulo iz Sydney-a 2012 godine, od strane Melanie Perkins, Cliffa Obrechta i Camerona Adamsa. Kada se sastane dobra ekipa sa vizijom onda to mora da uspije.

Oni su imali viziju da stvore platformu koja bi omogućila svima da stvaraju kreativne dizajne bez obzira na njihovu stručnost. Gledajući iz sadašnje perspektive  11 godina poslije, može se reći da su njih troje uspjeli u svojoj poslovnoj namjeri, i da viziju pretvore u stvarnost. Slažete li se?!

Kakvo je trenutno stanje, pitate se? Evo odgovora i na to pitanje kroz ovaj vodič za one koji žele saznati nešto više o Canvi.

Canva – Kreativna Platforma za Dizajniranje Sadržaja

Prvo pitanje koje postavljaju današnji korisnici, posebno oni koji su na početku karijere postavljaju pri razgovoru na određenu temu vezanu neku platformu ili alat za dizajn jeste, da li ima free plan?!

Tako da sada želim prvo naglasiti da Canva – kreativna platforma za dizajniranje sadržaja ima slobodan plan koji može biti mnogo koristan na početku karijere. No prije odluke o planu kojeg ćete koristiti, pročitajte koje su pogodnosti Canve.

Prednosti Canve kao platforme za dizajniranje

 

1.Jednostavnost upotrebe:

Korisničko sučelje je jednostavno, pregledno i prilagođeno svim korisnicima bez obzira na nivo stručnosti u dizajnu

2.Golem raspon predložaka:

Bogata kolekcija predložaka zasigurno će vas oduševiti. Ponekad se u takvom moru brojnosti predložaka čovjek i izgubi. Naravno ako znate šta želite onda ćete se vrlo lahko snaći u Canvinom prijateljskom okruženju.

Naravno sve su profesionalni predlošci koji su optimizirani za razne svrhe, od objava na društvenim mrežama preko infografika do web stranice. Dakle predlošci su stvoreni za razne svrhe.

Velika zbirka elemenata:

Slike, ilustracije, ikone, fontovi, pozadine, i još mnogo toga na jednom mjestu, vaše je da samo uključite osobnu kreativnost i da stvarate izvrsne dizajne.

Timski rad i suradnja:

Imate tim? Pa u Canvi možete timski raditi i surađivati.

Prilagođavanje veličina dizajna:

Jedna od najzanimljivijih a funkcionalnih prednosti Canve je u tome što automatski sprema dizajne u različite veličine kako biste ih mogli koristiti za različite svrhe, kao što su postovi za društvene mreže, infografike ili prezentacije.

Slobodni protiv Canva Pro plana:

Dakle, Canva nudi konbinaciju slobodnih i plaćenih programa. Pokušat ću ovdje ukratko naglasiti glavnu razliku između tih planova. U Canvinom slobodnom planu dobijete većinu osnovnih alata i elemenata. Dok Canva Pro i Canva Enterprise nude mnogo više za korisnike sklone naprednijim alatima i kojima je neophodan veći label funkcionalnosti.

Slobodni Plan

Sa slobodnim planom dobijete većinu osnovnih alata i elemenata što će vam biti dovoljno ako ste na početku karijere ili nemate veliki obim posla, ili ako radite kao freelancer na primjer.

No ako imate tim, onda na primjer zbog brzine donošenja odluka, lakše suradnje ipak bih preporučio plaćeni plan.

Canva Pro

Ako imate tim, ili potrebu za većim nivoom funkcionalnosti i naprednijim alatima, poput brisanja pozadine na fotografijama ili prilagodbe veličine objave jednim klikom za više društvenih mreža onda plaćeni Canva PRO plan može biti vrijedna investicija. Više predložaka, Premium fotografije i druge napredne funkcije zasigurno će vam rad ubrzati i olakšati a da ne gubite na kvaliteti dizajna, niti pojedinačno, niti timski.

Otprilike cijena Canva Pro plana na godišnjem nivou kreće se od 100 do 130 dolara. A mjesečna pretplata iznosi od 10 do 13 dolara. A ponekad zna biti i popusta, tako da ako želite plaćeni plan najbolje je da pregledate službenu stranicu Canve putem sljedećeg linka 

I na kraju da zaključimo:

Canva je izvrstan online alat za svakoga tko želi jednostavno i brzo stvarati profesionalne vizuale. Nudi širok raspon predložaka i elemenata koji olakšavaju izradu dizajnerskih sadržaja za različite svrhe. I to sve na jednom mjestu.

Društveni mediji, Web dizajn, Marketing i oglašavanje, Prezentacije i Edukacija sve su to oblasti koje su zastupljene na Canvi, tako da od učitelja do marketara svi je koriste.

Nadam se da sam vam ovim kratkim vodičem približio Canvu kao platformu za dizajniranje različitih dizajnerskih sadržaja. Ako vam se članak svidio podijelite ga sa drugima neka i drugi dobiju potrebne informacije o Canvi.

Hvala unaprijed na dijeljenju!

0