Gradi s Geometrom-Potrebna dokumentacija-postupak-i-vitalni-podaci

Gradi s Geometrom: Potrebna dokumentacija, postupak i vitalni podaci pri iskoličenju objekata

Posted on Posted in Autorski članci, Marketing

Gradi s Geometrom: Potrebna dokumentacija, postupak i vitalni podaci pri iskoličenju objekata

Gradi s Geometrom: Potrebna dokumentacija, postupak i vitalni podaci pri iskoličenju objekata je tema koju vam donosimo kako bi se podrobnije upoznali sa svim aspektima iskoličenja objekata koje provodi Geometar. Želite izgraditi građevinski objekat, ok?!

No da bi se objekt izgradio potrebno je ispoštovati određene norme u Zakonskom smislu. Dakle, građevinski objekti koji se grade moraju biti u skladu sa planiranim pozicijama i dimenzijama na terenu što se obezbjeđuje kroz proces iskoličenja koji provodi geometar.

Kroz navedeni postupak precizno se locira temelj i struktura budućih objekata što omogućuje da se izbjegnu potencijalni mogući problemi i sporovi koji bi se mogli pojaviti tokom i nakon gradnje.

Da bi se postupak proveo u skladu sa Zakonskim normama potrebna je i određena dokumentacija. Zato vam donosimo okvirno potrebnu dokumentaciju za iskoličenje objekata. Naravno Zakonske propise Države u kojoj gradite obavezno prije gradnje dobro upoznajte.

Piše: Almir Đuhera

 

Gradi s Geometrom: Potrebna dokumentacija, postupak i vitalni podaci pri iskoličenju objekata

 

Potrebna dokumentacija za iskoličenje objekata:

 

 1. Projektna dokumentacija

 

Timski rad na gradnji arhitekata, inžinjera i Geometra jasno se ocrtava kroz projektnu dokumentaciju na osnovu koje se geometar upoznaje s projektima arhitekata i inžinjera. Kroz navedenu dokumentaciju dobija uvid u planirane dimenzije položaje i orjentaciju terena.

 

 1. Dokumentacija zemljišta

 

Kroz dokumentaciju zemljišta dobiju se uvid u relevantne dokumente o vlasništvu zemljišta na osnovu koji se utvrđivanje granica i položaja parcele na kojoj će se graditi jasno utvrde u postupku iskoličenja.

 

 1. Tehnička dokumentacija

 

Tehnička dokumentacija kroz geodetske snimke, topografske planove i drugu tehničku dokumentaciju uvid u informacije o reljefu terena i postojećim strukturama koje mogu utjecati na gradnju.

Sada nešto da kažemo i o postupku iskoličenja:

Gradnja jednog objekta je složen proces što se vidi kroz potrebnu dokumentaciju na osnovu koje Geometar započinje količenje objekta. Pri čemu je kvalitetan trojac arhitekte, inžinjera i geometra od vitalnog značaja.

 

Postupak iskoličenja objekta:

 

 • Terensko istraživanje

 

Je konkretni terenski rad kako bi se procijenilo trenutno stanje zemljišta i identificirala orijentacija, granice i okolni objekti.

 

 • Količenje temelja

 

Kroz iskoličenje temelja Geometar jasno oznčava tačne položaje temelja budućeg objekta a na osnovu postavljeni jasno vidljivih markera ili količnika u teren koji će poslužiti kao točke za izgradnju

 

 • Iskoličenje zidova i struktura

Poslije postavljenih temelja slijedi obilježavanje mjesta za zidove, stupove, nosive konstrukcije i druge dijelove objekta.

 • Kontrolne tačke

Da bi se omogučilo praćenje položaja i dimenzija objekta tokom gradnje postavljaju se kontrolne tačke na mjestima koje odredi geometar..

 • Izvještaj o iskoličenju

Kad se sav proces završi pravi se izvještaj o iskoličenju sa detaljnim informacijama o označenim tačkama, njihovim udaljenostima i relativnim položajima.

 

Vitalni podaci za iskoličenje:

 • Horizontalne koordinate
 • Visina
 • Orijentacija:

 

Profesionalnim odnosom tokom iskoličenja objekta Geometar stvara  i osigurava  preciznost izgradnje. Na osnovu njegovog rada građevinski radovi su usmjereni na tačne položaje što smanjuje mogućnost sporova tokom i nakon gradnje.

Nadamo se da smo vam približili važnost iskoličenja objekta kojeg radi Geometar a u cilju izgradnje objekta na preciznim osnovama.

Ako vam je članak bio od koristi molimo vas podijelite ga s drugima. Hvala unaprijed na dijeljenju.