Otkrijte Čarobni Svijet Geodetske Obrade s Geometrom

Otkrijte Čarobni Svijet Geodetske Obrade s Geometrom

Posted on Posted in Autorski članci, Marketing

Otkrijte Čarobni Svijet Geodetske Obrade s Geometrom

Otkrijte Čarobni Svijet Geodetske Obrade s Geometrom danas kroz ovaj vodič koji nam predstavlja jedan novi svijet. Svijet koji otkriva skrivene tajne zemlje, njenih površina i predivnih prostora. Dobrodošli u magični svijet geodetske obrade kroz koji vas vodi naš profesionalni geometar Berin Abidović.

Geodetska obrada, znate li šta je?

To vam je jedinstveni svijet znanosti o mjerenju i proučavanju Zemlje, njenih površina, oblika, položaja i orijentacije. Urbano i ruralno planiranje, izgradnja infrastrukture, katastar, navigacija, geografski informacijski sustavi i još mnogo toga drugog, čine jedan zanimljiv svijet kojeg ćemo danas detaljnije upoznati.

Piše: Almir Đuhera

Tko je Vladar Geodetske Oblasti?

To je čovjek, stručnjak koji koristi matematičke metode, specijalizirane instrumente i sofisticirane softvere kako bi izmjerili i analizirali zemlju. To su oni ljudi, stručnjaci koji dođu da vas izmire sa komšijom sa kojim ste u svađi zbog međe.

To su one osobe kada nakon razvoda žena ili muž požele da uzmu jedno drugome sve, a stručnjak onda kaže dovde je tvoje zemljište a odavde njegovo. Naravno nije samo to u fokusu njihovog rada, ali kao primjer samo dajem. Da li vam je sada jasnije koliko su geometri važni.

Dakle, da zaključimo, njihov posao se svodi na osiguranje točnih i pouzdanih geodetskih podataka koji pomažu u donošenju ključnih odluka u različitim industrijama.

Danas s Geometrom u Akciji

Kao što rekoh maloprije, nije geometar tu da vas miri sa komšijom zbog međe, već je njegova životna svrha mnogo šira. Jeste li znali da geometri igraju glavna uloga pri izgradnji novih cesta i željezničkih pruga? Kroz njihovo mjerenje i analizu osigurava se sigurnost i učinkovitost infrastrukture.

Znate li kakve veze imaju geometri sa zrakoplovima, brodovima i automobilima? Ako ne znate, pronađite odgovor u tekstu.

Da vas pitam, šta bi bilo, šta bi se desilo da nema preciznih katastarskih podataka i tko bi tu onda i kako ustanovljavao vlasnička prava? Još da spomenem kao primjer:- Živite u Gradu, šta mislite na osnovu čijih podataka i mjerenja je urađeno urbanističko planiranje?

Otkrijte Čarobni Svijet Geodetske Obrade s Geometrom

Jer to je zaista onaj dio koji je skriven od naše stvarnosti u kojoj smo se toliko materijalizovali da ne vidimo one koji vrijedno rade i nisu u prvom planu javnosti. Oni su ona odbrana jednog grada jedne regije jedne države koja stvara bezbjedniju zonu za sve i pri tome igraju za tim, za sve nas. Nažalost golgeteri koji su u javnosti pokupe njihove zasluge. Zato pohvalite vašeg geometra kad god ste u prilici, iako se njegov rad ne cijeni ili ne ističe u javnosti. Podržimo jedni druge jer sa geometrima ovaj svijet je ljepši i uređeniji.

Brojke Pričaju  

Možda niste znali za ove podatke, no vrijedno ih je spomenuti.

  • Više od 70% građevinskih projekata zahtijeva usluge geodetskog mjerenja i obrade
  • U posljednjih 10 godina, industrija geodetske obrade bilježi stabilan godišnji rast od prosječno 5 %
  • Globalni navigacijski sustavi koji se koriste u navigaciji zrakoplova, brodova i automobila rade i održavaju se zahvaljujući geometrima kao možda i ključnim dijelom te priče.

Da navedem nakon ovih brojki koje pričaju samo dio geodetskih usluga i vjerujem da će te biti zahvalni geometrima na njihovom radu.

Geodetske usluge: geodetski projekti, legalizacija objekta, iskoličenje objekta, usklađenje katastra i gruntovnice, snimanje dronom, geodetsko snimanje vodova, itd.

Heroji iza scene

Zato ću nakon svega reći da je geometar heroj nevidljivih podataka. -Jer nakon njihovih mjerenja i analiza nastali su mnogi novi putevi i željezničke pruge. Nastale su nove sigurne male i velike nekretnine, iskoličeni mnogi objekti a sve zahvaljujući nevidljivim podacima, zar ne?! Oni pomažu da sagradimo bolju budućnost a kroz mjerenja i analize stvaraju ambijent sigurnosti i učinkovitosti oko nas.

I na kraju da zaključimo, zahvaljujući našim herojima iza scene okruženje u kojem radimo i živimo je sigurnije i učinkovitije, što opet indirektno donosi napredak u mnogim industrijama. Zato budimo zahvalni našim Geometrima na njihovim mjerenjima i analizama.

Treba te li geometra? Onda topla preporuka ide za OR GEO-POINT, Maglaj, vlasnika Berina Abidovića, privatnog geometra.