Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatnih: korak po korak uputstvo tradicionalnih oblatni

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo

Posted on Posted in Slatki raj │Otkrijte sjajne recepte za ukusne kolače
0
(0)

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo donosimo vam u ovom članku! Oblatne su vrsta tankih, hrskavih listova od tijesta, koje se filuju raznim kremama i slažu u slojeve.

Porijeklo oblatni

Oblatne potiču iz srednjovjekovne Europe. U tom vremenu su se pravile od brašna, vode i soli i pekle na vrućem željezu. U neka davna vremena su se koristile kao hostije pri pričesti u katoličkoj crkvi, ali i kao hrana za post i putovanja. Kako su bile jednostavne i jeftine za napraviti udomačile su se u kuhinjama mnogih domaćinstava. A kako mogu se dugo čuvati, to je bio još važan razlog koji je doprineo da postanu popularne u narodnom jelovniku širom srednje i istočne Europe.

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Prve oblatne s filovima

Prve oblatne pravljene po recepturi od jaja, šećera i maslaca  nastale su u 15 i 16 vijeku. Tada su oblatne počeli filovati i medom, orasima, bademima, suhim voćem i začinima. Naravno kako su se oblatne počele praviti s raznim filovima tako su sve više postajale kao luksuzna delicija koja se služila na svečanim prilikama i gozbama.

Dakako, za širenje ukusne poslastice širom Europe može se reći da su putovanja i trgovina dali veliki doprinos. Recepture oblatnih prilagodile su se i podnebljima u koje su došle, njihovim ukusima i sastojcima. A najveći procvat su doživjele za vrijeme Austro-Ugarske monarhije kada su nastale i razvile se razne vrste oblatnih, kao što su bečke, mađarske, zagrebačke, banatske i druge.

Oblatne u današnje vrijeme

Inače, i u današnje vrijeme oblatne su vrlo popularne u mnogim zemljama srednje i istočne Europe. Sada se prave i s čokoladom, kokosom, rumom, kakaom, vanilijom i drugim aromama. Pronaći ćete ih tako na trpezama kao slasnu deliciju širom Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije Bosne i Hercegovine, itd. Oblatne se sada smatraju tradicionalnim kolačem.

Mada sada postoje i modernije verzije koje se prave od integralnog brašna, zobenih pahuljica, meda, agave, stevije, biljnog mlijeka i drugih zdravijih namirnica, tradicionalne recepture još uvijek su vrlo popularne.

MOŽDA VAS ZANIMA

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo

U nastavku članka pročitajte na koji način i sa kojim namirnicama da pripremite ukusne kokos oblatne. A ako poželite recept prilagodite svome ukusu.

Vrijeme je da otkrijete tajnu ukusnih kokos oblatni.

PRIPREMA:

Prvo istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi, dodajte kokosovo brašno i prašak za pecivo. Izmješajte dobro i podijelite na 4 dijela. Svaku oblatnu premažite i sušite na oko 100 *C

PREMAZ

  • 4 oblatne
  • 10 bjelanjaka
  • 35 dag šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 30 dag kokosovog brašna

PRIPREMA:

Pripremite kremu na ovaj način. koladu istucite na pari, žumanjke i šećer u prahu u vrlo gusto. A zatim dodajte pri kraju čokoladu. Kada se sve to ohladi, u ohlađeno dodajte pjenasto izrađeni margarin. Nakon toga, kada je krema gotova, svaku oblatnu lijepite kremom.

KREMA

  • 10 žumanjka
  • 35 dag šećera
  • 10 dag čokolade
  • 30 dag margarina

I to je sve što trebate učiniti. -Prijatno!

Upozorenje: Imajte u vidu da, određene namirnice mogu imati aditive, emulgatore, vještačke boje ili arome a koje nisu pogodne za ljudsko zdravlje.

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo sa kojim nadamo se da smo vam pomogli u pripremi vaših omiljenih kokos oblatni. Ako vam se sviđa recept podijelite ga s prijateljicama.

Aktuelno, čita se!

PREPORUČUJEMO


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

0