Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatnih: korak po korak uputstvo tradicionalnih oblatni

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo

Posted on Posted in Slatki raj │Otkrijte sjajne recepte za ukusne kolače

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo donosimo vam u ovom članku! Oblatne su vrsta tankih, hrskavih listova od tijesta, koje se filuju raznim kremama i slažu u slojeve.

Porijeklo oblatni

Oblatne potiču iz srednjovjekovne Europe. U tom vremenu su se pravile od brašna, vode i soli i pekle na vrućem željezu. U neka davna vremena su se koristile kao hostije pri pričesti u katoličkoj crkvi, ali i kao hrana za post i putovanja. Kako su bile jednostavne i jeftine za napraviti udomačile su se u kuhinjama mnogih domaćinstava. A kako mogu se dugo čuvati, to je bio još važan razlog koji je doprineo da postanu popularne u narodnom jelovniku širom srednje i istočne Europe.

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Prve oblatne s filovima

Prve oblatne pravljene po recepturi od jaja, šećera i maslaca  nastale su u 15 i 16 vijeku. Tada su oblatne počeli filovati i medom, orasima, bademima, suhim voćem i začinima. Naravno kako su se oblatne počele praviti s raznim filovima tako su sve više postajale kao luksuzna delicija koja se služila na svečanim prilikama i gozbama.

Dakako, za širenje ukusne poslastice širom Europe može se reći da su putovanja i trgovina dali veliki doprinos. Recepture oblatnih prilagodile su se i podnebljima u koje su došle, njihovim ukusima i sastojcima. A najveći procvat su doživjele za vrijeme Austro-Ugarske monarhije kada su nastale i razvile se razne vrste oblatnih, kao što su bečke, mađarske, zagrebačke, banatske i druge.

Oblatne u današnje vrijeme

Inače, i u današnje vrijeme oblatne su vrlo popularne u mnogim zemljama srednje i istočne Europe. Sada se prave i s čokoladom, kokosom, rumom, kakaom, vanilijom i drugim aromama. Pronaći ćete ih tako na trpezama kao slasnu deliciju širom Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije Bosne i Hercegovine, itd. Oblatne se sada smatraju tradicionalnim kolačem.

Mada sada postoje i modernije verzije koje se prave od integralnog brašna, zobenih pahuljica, meda, agave, stevije, biljnog mlijeka i drugih zdravijih namirnica, tradicionalne recepture još uvijek su vrlo popularne.

MOŽDA VAS ZANIMA

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo

U nastavku članka pročitajte na koji način i sa kojim namirnicama da pripremite ukusne kokos oblatne. A ako poželite recept prilagodite svome ukusu.

Vrijeme je da otkrijete tajnu ukusnih kokos oblatni.

PRIPREMA:

Prvo istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi, dodajte kokosovo brašno i prašak za pecivo. Izmješajte dobro i podijelite na 4 dijela. Svaku oblatnu premažite i sušite na oko 100 *C

PREMAZ

  • 4 oblatne
  • 10 bjelanjaka
  • 35 dag šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 30 dag kokosovog brašna

PRIPREMA:

Pripremite kremu na ovaj način. koladu istucite na pari, žumanjke i šećer u prahu u vrlo gusto. A zatim dodajte pri kraju čokoladu. Kada se sve to ohladi, u ohlađeno dodajte pjenasto izrađeni margarin. Nakon toga, kada je krema gotova, svaku oblatnu lijepite kremom.

KREMA

  • 10 žumanjka
  • 35 dag šećera
  • 10 dag čokolade
  • 30 dag margarina

I to je sve što trebate učiniti. -Prijatno!

Upozorenje: Imajte u vidu da, određene namirnice mogu imati aditive, emulgatore, vještačke boje ili arome a koje nisu pogodne za ljudsko zdravlje.

Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo sa kojim nadamo se da smo vam pomogli u pripremi vaših omiljenih kokos oblatni. Ako vam se sviđa recept podijelite ga s prijateljicama.

Aktuelno, čita se!

PREPORUČUJEMO