Recept za desert: Fina čokoladna rolada je članak koji donosi recept za sjajan desert

Recept za desert: Fina čokoladna rolada

Posted on Posted in Slatki raj │Otkrijte sjajne recepte za ukusne kolače

Recept za desert: Fina čokoladna rolada je kremasti sočni čokoladni rolat koji će svojim ukusom osvojiti srca čokoladoljubaca. Ovo je jedan od najfiniji biskvita koji se lahko priprema. Za one koji vole okus ruma ovaj desert će biti šlag na tortu rođendanskog slavlja.

Kako pripremiti Finu Čokoladnu Roladu, pročitajte u nastavku. Da bi se našla na vašem stolu za Finu čokoladnu roladu potrebno je pripremiti tijesto, glazuru od šećera, vode i čokolade, te odgovarajuću kremu koja sadrži maslac, šećer u prahu, čokoladu i rum.

Recept za desert: Fina čokoladna rolada je članak koji donosi recept za sjajan desert
Recept za desert: Fina čokoladna rolada


Recept za desert: Fina čokoladna rolada

Tijesto:

  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
  • 8 žumanjaka
  • Snijeg od 8 bjelanjaka
  • 2 kašike pekmeza od marelica

Priprema tijesta:  Prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka kako biste od 8 bjelanjaka mogli napraviti snijeg. Snijeg napravite tako da bjelanjke istućete u čvrsti snijeg dodajući  kašiku po kašiku šećera. U žumanjke zatim umiješajte 8 kašika brašna, snijeg od bjelanjaka i pekmez od marelica, sve dobro umiješajte i stavite da se peče. Pečeno tijesto narežite na kockice promjera 1 cm.

 

Krema:

  • 25 dag  maslaca (250 gr.)
  • 20 dag sećera u prahu (200 gr.)
  • 10 dag čokolade (100 gr.)
  • 1 dl ruma

Priprema kreme: Da bi krema ispala kako treba potrebno je prvo umutiti pjenasto 25 dag maslaca i šećera 20 dag, zatim dodati 100 dag rastopljene čokolade i 1 dl ruma. Onda napravljenu kremu  pomiješajte s gotovim narezanim biskvitima umotajte u foliju i oblikujte po želji. Oblikovani kolač ostavite preko noći da se ohladi i stegne. Dakako, nemojte zaboraviti gotov kolač preliti čokoladnom glazurom

 

Glazura:

  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 10 dag čokolade (100 gr.)

Priprema Glazure: Da bismo pripremili glazuru potrebno je sve navedene sastojke (šećer, vodu i čokoladu) na laganoj vatri rastopiti uz konstantno miješanje.

I to je sve. Prijatno!

Upozorenje: Ako ste alergični na bilo koji od sastojaka iz recepta, molimo vas ne koristite ga. Također znajte da kolači doprinose debljanju. Uz to moguće je da neki od sastojaka mogu sadržavati vještačke boje, aditive, emulgatore koji nisu pogodni za ljudski organizam. Napominjemo da u ovom receptu nalazi se i rum, imajte to u vidu.

Dodatni resursi:

Možda vas zanima i ovaj recept za kolač, ili ukusne Gurabije na bosanski način