10 creative ideas for the development of your small business

10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Marketing | Oglasite se s nama

10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa

10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa predstavljamo vam u ovom članku kroz primjere, statistiku i brojke koje smo istražili kako bi probudili u vama želju za inovativnosću i kreativnosću. Ako se pitate, zašto? Evo odgovora.

Uz prilagodbu, inovativnost i kreativnost su zasigurno stubovi nosioci svakog zdravog malog biznisa.  Oni mogu doprinijeti razvoju i prosperitetu vašeg biznisa. Složit ćemo se, da se svaki biznis razvija, mijenja i prilagođava tokom svog poslovnog rasta. U tom smislu, predstavljamo vam na uvid 10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa

Piše: Almir Đuhera

10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa

 

  1. Personalizirane Ponude za Klijente

 

Osobnost u pristupu klijentu i davanje potpune pozornosti njegovim idejama, stavovima i prijedlozima zasigurno će pomoći da usluga prema njemu bude vrhunska jer ćete ispuniti u potpunosti njegova očekivanja.

Tako da, zadovoljan klijent će vam se uvijek vratiti ali i toplo preporučiti vas i vašu ponudu drugim osobama. Kupac je Kralj, ako vam je ovaj stav potpuno jasan onda ćete u potpunosti razumjeti vrijednosti personaliziranog pristupa svakom klijentu i potrošaču.

Personalizirani pristup klijentu stvara povjerenje i lojalnost o čemu govori i studija Deloitte-a da 36 % potrošača izjavljuje da bi više vjerovatno kupovalo od tvrtke koja nudi personalizirane proizvode i usluge.

Ako imate Frizerski salon mušeriji dok čega na red da ga uslužite možete ponuditi omiljeni čaj koji voli, možda kahvu koju pije ili njemu neki omiljeni zdravi sok, itd.

 

  1. Održivost i Odgovorno Poslovanje

 

Društvena odgovornost jedne tvrtke uvijek se cijenila u javnosti lokalne zajednice. Složit ćemo se da je sama tvrtka dio lokalne zajednice i njen pozitivan ili negativan utjecaj na okruženje u kojem radi u javnosti jasno je  vidljiv.

Tako da, stavite u vaš poslovni plan i taj segment koji će povećati održivost same tvrtke ali i dati pozitivan utjecaj na okolinu.

Na primjer, ako proizvodite unikatnu odjeću i obuću onda kao društveno odgovorna tvrtka možete koristiti ekološke materijale i proizvoditi ručno izrađene proizvode kako biste privukli ekološki osviještene klijente i potrošače.

Neka druga tvrtka koja proizvodi voće, može dio svog organsko proizvedenog voća donirati u humanitarne svrhe, itd.

Imajte na umu da prema studiji Nielsen-a 81 % potrošača širom svijeta preferira proizvode od održivih i društveno odgovornih tvrtki.

 

  1. Proširenje Ponude Proizvoda ili Usluga

S vremena na vrijeme je potrebno ući u proces proširenja ponude proizvoda ili usluga. U psihološkom smislu, ko što znamo ljudi se lahko zasite svega. Pa tako će u jednom momentu doći do zasićenja vašim asortimanom kojeg im nudite.

Zbog toga spremnost na proširenje proizvoda ili usluga vašeg malog biznisa zasigurno može povećati šanse da privućete nove mušterije ali i da stalnim klijentima ponudite nešto novo.

Složit ćemo se da nije dobro biti ovisan samo o jednom proizvodu ili uslugi. Ako ste mali obrt pa prodajete mobitele samo jedne marke, možda je vrijeme da razmislite o proširenju ponude sa drugim uređajima neke druge marke, i slično.

 

  1. Nekonvencionalni Marketinški potezi

Nekonvencionalni marketinški potezi uvijek izazivaju pažnju javnosti. Kada primjenite jednu takvu tehniku i objavite na primjer na nekoj lokalnoj radio stanici ona će vrlo brzo doći i do potrošača koji se mogu zainteresirati za istu.

Možete li zamisliti tek koju ćete pažnju privući ako tu marketinšku igru pustite u svijet digitalne prisutnosti?

Ne moraju tvrtke biti uvijek preozbiljne u svojim marketinškim igrama. Nekada je i humor kao tehnika dovoljan da postanete viralni na društvenim mrežama.

Mada male tvrtke uvijek se boje reakcije javnosti jer osjećaju da nisu još uvijek jaki i utjecajni da bi mogli priuštiti snagu opuštenosti u javnoj sferi. Velike kompanije odavno koriste zanimljive kreativne igre, kvizove i slično u marketinške svrhe.

Recimo proizvođači ručno rađenih sapuna prava su opcija za stvaranje i provedbu kreativni i neobičnih video uradaka u cilju promocije i približavanja potrošačima.

 

  1. Saradnja s Lokalnim Organizacijama

Vrlo često je zanemarena kao karika razvoja malog biznisa suradnja s lokalnim organizacijama, sportskim klubovima, udruženjima ili umjetnicima, itd.

Mogućnost proširenja mreže klijenata na taj način je samo jedna od šansi koje se pružaju a koju mali biznisi malo koriste.

Zamislite partnerstvo restorana i slikara. Možda je nekonvencionlno organizirati izložbu slika u restoranu ali to bi za obadvije strane imalo veliku korist ako se organizuje na pravi način.

Privlačenje nove publike ponekad zahtijeva spremnost izlaženja izvan okvira uobičajenog razmišljanja i ponašanja.

 

  1. Nagradne Igre i Povlastice

O nagradnim igrama i povlasticama nema se šta mnogo pričati. Svi mi volimo nagrade i povlastice. Dakako i jedno i drugo nas može ponukati na ponovnu kupnju. -To je u biti cilj svakog biznisa pa tako i vašeg malog biznisa. Zar nije tako?!

Ako ste mala tvrtka to ne znači da morate organizirati veliku nagradnu igru sa bogatim fondom nagrada kako biste bili istaknuti u javnosti. Vrlo često simbolične nagrade obraduju potrošače.

Kada su nagradne igre u pitanju i povlastice, bitno je biti kreativan kako bi potrošači željeli sami da uzmu učešće.

Lokalni trgovački brend u eri snažne digitalne dostupnosti može organizirati malu igru online putem kako bi uspostavila komunikaciju i povećala angažman sa kupcima.

  

  1. Angažiranje Lokalnih Utjecajnih Osoba

Osobe koje su na lokalnom nivou utjecajne možete pozvati da promoviraju vaš brend u lokalnoj zajednici kroz oblast kojom se bave.

Kao ideju dajem moguće partnerstvo utjecajnog lokalnog blogera i privatnog geometra. Razmislite na koji način se možete povezati  s lokalnim utjecajnim osobama kako biste privukli potrošače da kupe vaš proizvod ili uslugu..

 

  1. Ponudite Vrijedan Obrazovan Sadržaj Online Putem

Ako zbog poslovnih obaveza ne možete vi, uposlite osobu koja će za vaš mali biznis stvarati vrijedan online sadržaj. Online prisutnost je danas od ključnog značaja za razvoj svake tvrtke pa i vašeg malog biznisa.

Zanimljiv online sadržaj će privući posjetitelje na vaše kanale i tako stvoriti bazu potencijalnih kupac.

 

  1. Uvežite Vaš Mali Biznis sa Lokalnom Zajednicom

Upamtite, vaš Mali biznis je dio lokalne zajednice. Zato se potrudite da budete prisutni kao biznis ali i osobno, pri raznim lokalnim događajima: sportskim, kulturni, humanitarnim, itd.

Na lokalnom sajmu iz vaše branše, možete uzeti učešće i pri tome donirati dio sredstava nekoj humanitarnoj organizaciji u vašoj lokalnoj zajednici. Na taj način povezujete se sa zajednicom u kojoj živite i radite.

 

  1. Gradite ali i Osvježavajte Vaš Brand

S vremena na vrijeme kako gradite vaš biznis i idete poslovnim putem potrebno je osvježiti vaš brend. Možete modificirati logo. Možete zamijeniti ambalažu. Možete u kafiću promijeniti inventar, itd. Ne zaboravite da je mnogo je mogućnosti na koji način možete osvježiti prisutnost vaše tvrtke u javnosti jer time privlačite modernog potrošača.

Na kraju slobodno možemo zaključiti da je ovih 10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa samo kap u moru mogući ideja koje mogu doprinijeti razvoju i prosperitetu vašeg malog biznisa.

Nadamo se da smo vas člankom pomogli i inspirisali sa ovih 10 Kreativnih Ideja za Razvoj Vašeg Malog Biznisa. Budite kreativni, inovativni i otvoreni za ideje kako bi vaš mali uspjeh postigao uspjeh kojem strijemite.

Neka vaš Mali Biznis Zablista

Sretno!

0