Nema dobrog fotografa bez... skupog fotoaparata? Slagali li se ili ne, sa prethodnim stavom starijih fotografa, činjenica je da skuplji model olakšava posao. No po mom mišljenju, ni najskuplji model fotoaparata neće vam mnogo biti od pomoći ako nemate u sebi sljedeće ključne osobine koje vas vode stazom do vrha odlične fotografije.

Nema dobrog fotografa bez… skupog fotoaparata?

Posted on Posted in Autorski članci, usluge

Nema dobrog fotografa bez… skupog fotoaparata? Slagali li se ili ne, sa prethodnim stavom starijih fotografa, činjenica je da skuplji model olakšava posao. No po mom mišljenju, ni najskuplji model fotoaparata neće vam mnogo biti od pomoći ako nemate u sebi sljedeće ključne osobine koje vas vode stazom do vrha odlične fotografije. Bavim se fotografijom već par godina i ovo je moj iskreni dojam o svijetu pogleda na život kroz objektiv. Sjajan fotograf se postaje sa vremenom uz urođeni talenat i ljubav prema svijetu fotografije. Dakle, ovo je 5 stvari koje će vas izdvojiti u masi onih koji svakodnevno nešto fotografišu.

Nema dobrog fotografa bez… skupog fotoaparata?

1 Maštovitost i kreativnost

Izražavanje vlastit kreativnosti i mašte od ključnog značaja su za vrhunskog fotografa! Zašto? Pa to vam je isto kao kada pišete pjesmu, vi već unaprijed u glavi znate čemu pjesma vodi, kakav lik opisujete i temu kojom se bavite. A isti motiv pjesme, recimo ljubav na milion raznih načina može se opisati, zar ne? Jesenjin, Šantić, Musa Čazim Ćatić, Sidran, ja… svi mi pišemo ili smo pisali na sebi svojstven način. Tako je i sa fotografijom. Dakle, izrazite svoj pogled na svijet kroz objektiv! Morate biti spremni ostaviti onaj svoj posebni unutrašnji šmek, pečat po čemu ćete postati zanimljivi ali i prepoznatljivi. Kako kaže poslovica, i najlošiji original bolji je od najbolje kopije.

 

2 Dobra osvjetljenost

Razlika između fotkanja danju i noći je ogromna. To se već na prvom koraku osjeti, već prilikom prvog pucnja sa fotoaparatom. Dakle, gotovo svaka slika će vam uspjeti ako imate sunce kao podršku iza svojih leđa, a noću dodatni podsticaj vještačkog osvetljena. Dobro oko za te stvari stiće se opet sa vremenom. Pa ćete u jednom momentu sami osjetiti kako sunce po danu na primjeru pejzaža istoj šumi daje raznolike boje. Takav prizor je zaista jedinstven i u osobi stvara onaj poseban čar i ukus sreće i zadovoljstva. Ti prizori nisu svakodnevni, zato i jesu gušt u čekanju takvih momenata i dana koji će ih donijeti. A vi morate uvijek biti spremni da ih čekate. Poslovica kaže: -Biti na pravom mjestu i u pravo vrijeme jeste teško ali nije i nemoguće. -Zar ne?!

 

3 Jasna tema

Jasna tema sa dobrim konceptom zasigurno će vas izdvojiti iz mase prosjećnosti! Da li slikate pejzaže? Da li volite pratiti ljudske osjećaje? Da li pratite ljepotu ženskog tijela? Da li volite pratiti sportske događaje? Možda vam se sviđaju svadbe i vjenčanja? Možda ste tradicionalista pa uživate u starinama? Da li volite egzotiku? Putujete li stalno? -Dakle, da zaključimo, uvijek nastojte da se opredjelite za jednu nišu unutar vašeg fotografskog života. Poslovica kaže: -Čovjek koji ima svoj cilj uvijek će do njega doći, a onaj bez cilja će da putuje morem lutanja bez nade da stigne ikada u neku luku.

 

4 Mirna ruka

Zaista mirna ruka mora da bude kako ne bi dolazilo do zamućenja slike. Mirna ruka mora da bude kako ne biste propustili sjajne fotografske trenutke. A uz mirnu ruku obično idu i smireni časovi duše koja zna šta hoće. A kad znate šta hoćete vi postajete tome i posvećeni. Tako da vam onda neće biti teško da sa mirnom rukom i hladnom glavom čekate onaj pravi trenutak za pravi pucanj fotoaparatom. Naravno, tu vam od pomoći mogu biti i dodatna fotografska sredstva. No o njima nešto više nekom drugom prilikom ću reći. Poslovica kaže: -Pravi strijelac mirnom rukom gađa ali uvijek se preispituje u čemu griješi prilikom ne pogođene mete i lošeg pucnja.

 

5 Dobro oko

Zašto je važno dobro oko? Zašto? Pa zato što ćete vi prepoznati dobrim okom jasnu temu, koncept unutar teme, savršenu jesenju boju, neobičan osmijeh, posebnosti kod vašeg fotografskog modela, sjene koje treba istaći, dodir zaljubljenih kojeg treba uloviti, zabilježiti atraktivan sportski potez… I tako dalje. Dobro oko zapaža posebne životne momente sekundu prije svih ostalih onih koji se nalaze tu pored njega. Dakle, dobro oko je širokih životnih vidika spremno da u svakom momentu doćara svijet kroz objektiv na svoj upečatljiv način. Poslovica kaže: -Na oči nikada ne stavljaj sebi konjske zazirke, jer propuštaš slatke čari života. Dakle, otvori oči i život će ti biti ljepši, zar ne?!

 

Život je lijep ali je još ljepši kroz objektiv fotoaparata!

P.s. Priložena fotografija je moj prvi pucanj ka mjesecu! Moj prvi pokušaj da “ulovim” zlatni mjesec! Nisam baš uspio u namjeri, al’ bar sam oprobao.  I like the picture, and you?